«Πόλεμος» για τις χελώνες – Βαριές κατηγορίες από τον Δήμαρχο Π. Χρυσοχούς

Με βαριές κατηγορίες επιτέθηκε στις περιβαλλοντικές οργανώσεις από το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο Δήμαρχος της Πόλεως Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή.
 
Ο κύριος Παπαχριστοφή κατήγγειλε ότι οι Οικολόγοι είναι ψεύτες λέγοντας ότι έχουν στόχουν την μη ανάπτυξη της περιοχής Λίμνης.
 
Κατήγγειλε μάλιστα πως μεταφέρουν αυγά από φωλιές χελωνών στη Λα΄ρα και τοποθετούν στην περιοχή Λίμνης ενώ όπως υποστήριξε βάζουν ψεύτικες φωλιές στην παραλία χωρίς αυγά με στόχο να λαμβάνουν ευρωπαϊκά προγράμματα για την προστασία των χελωνών.
 
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς κατήγγελλε πως όλα αυτά γίνονται από συγκεκριμένη οικογένεια μέλος της οποίας ήταν πρώην διευθυντής του Τμήματος Αλιείας που σήμερα ζει με τα ευρωπαϊκά προγράμματα για της χελώνες, ενώ κάλεσε τον Γενικό Ελεγκτή να διεξάγει έρευνα.
 
Η απάντηση του Τμήματος Αλιείας
 
Το Τμήμα Αλιείας απαντώντας στις  δηλώσεις του Δημάρχου Πόλης Χρυσοχούς για το πρόγραμμα προστασίας χελώνων  σημειώνει πως οι δηλώσεις του Δημάρχου είναι "ανυπόστατες και άδικες αυτές δηλώσεις σκοπό έχουν να πλήξουν ένα Πρόγραμμα Προστασίας που είναι το πρώτο στη Μεσόγειο και το οποίο κάνει την Κύπρο περήφανη στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος".
 
"Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη μας προς τους ιδρυτές του προγράμματος τόσο για την ίδια την ύπαρξη, όσο και για την επιτυχία του. Μια σημαντική αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο είναι η πρόσφατη συμπερίληψή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πέντε καλύτερα προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό έχει αγαπηθεί και αγκαλιαστεί από τους συμπατριώτες μας σε ολόκληρη την Κύπρο και προσελκύει το ενδιαφέρον και τη στήριξη τόσο Κύπριων όσο και ξένων, οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή για την ιδιαίτερη οικολογική της αξία", αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Σύμφωνα με το ΤΑΘΕ, όσον αφορά τη διαδικασία ανάθεσης της υλοποίησης του Προγράμματος, σημειώνεται ότι αυτή γίνεται με κάθε διαφάνεια και πάντοτε στα πλαίσια του Περί Δημόσιων Συμβάσεων Νόμου.
 
Το Τμήμα διευκρινίζει ότι η υλοποίηση του προγράμματος Προστασίας των Θαλάσσιων Χελώνων χρηματοδοτείται διαχρονικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από ευρωπαϊκά κονδύλια, μέχρι την τρέχουσα χρονιά, οπότε για πρώτη φορά το πρόγραμμα εμπλουτισμένο με επιπλέον ερευνητικές δράσεις συγχρηματοδοτείται από τα διαρθρωτικά ταμεία που αφορούν τη διαχείριση περιοχών Νatura 2000.
 
"Θεωρούμε ότι οι αιχμές που αφήνει με τις δηλώσεις του ο κ. Δήμαρχος πλήττουν με άδικο τρόπο το Πρόγραμμα, το ΤΑΘΕ και τους εμπειρογνώμονες που υλοποιούν το Πρόγραμμα", καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Διαψεύδουν οι Οικολόγοι
 
Ο πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης διέψευσε ισχυρισμούς για ενέργειες του κινήματος στη θαλάσσια περιοχή του ξενοδοχείου Ανασσα όπου ήταν προγραμματισμένο γαμήλιο πάρτι που έκανε ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς ενώ πρόσθεσε πως οι Οικολόγοι απέτρεψαν με τη δράση τους μια περιβαλλοντική καταστροφή που έχει εκθέσει την Κύπρο παγκοσμίως.
 

Δειτε Επισης

Ψηφίστηκε το επίμαχο νομοσχέδιο για δημόσιες συγκεντρώσεις, τι προνοεί-«Ντροπή, μας απειλούν να έρθουν σπίτια μας»
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 10,8 εκατομμύρια
Συμπλοκή αλλοδαπών μπροστά στα μάτια αστυνομικών στις Φοινικούδες-Χειροπέδες σε τρεις (pics)
Επιχείρηση από το ΚΣΕΔ για ακυβέρνητο σκάφος λόγω εισροής υδάτων-Διασώθηκαν τρία πρόσωπα
Επισκέφθηκε τον ΠτΔ ο 21χρονος Νεκτάριος-«Να διασφαλίσουμε στα παιδιά μας αυτό που δικαιούνται, ίσες ευκαιρίες για όλους»
Tα ευρήματα που άνοιξαν τον δρόμο για σύλληψη της Μουρτζούκου-Πώς ανατράπηκαν οι εκθέσεις των ιατροδικαστών
Πέρασαν από τη Βουλή τα νομοσχέδια για τους προϋπολογισμούς ΕΟΑ
Ομόφωνα «ναι» από τη Βουλή για παράταση φοίτησης σε ειδικά σχολεία μέχρι τα 22 έτη
Χαιρετίζει τις νέες ρυθμίσεις για παραχώρηση τ/κ περιουσιών ο ΥΠΕΣ-«Στόχος να τερματιστεί η αδιαφάνεια και η κατάχρηση»
Αιχμές Γεάδη για Κύπριους ευρωβουλευτές-«Επιχειρούν να υποσκάψουν τις ενέργειες μου για ανάδειξη του Κυπριακού»