Φρένο στους "Ονειροπόλους" βάζει ο Τραμπ
18:38 - 05 Σεπτεμβρίου 2017
Την ανάκληση του προγράμματος DACA βάσει του οποίου χορηγούνται άδειες παραμονής και εργασίας σε εκείνους που είχαν μπει στη χώρα παράτυπα όταν ήταν ακόμη ανήλικοι, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.
"Σας ανακοινώνω σήμερα ότι το πρόγραμμα, γνωστό και ως DACA, που θεσπίστηκε υπό την κυβέρνηση Ομπάμα ανακαλείται", δήλωσε ο Σέσιονς στους δημοσιογράφους.
Από σήμερα καμία νέα αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα δεν θα εξεταστεί δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός, ενώ όσοι επωφελούνται από το πρόγραμμα, γνωστό και ως "Ονειροπόλοι" (Dreamers) δεν θα επηρεαστούν έως τις 5 Μαρτίου 2017, ένα διάστημα έξι μηνών κατά το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει στο Κογκρέσο χρόνο για να προετοιμάσει μια νομοθετική εναλλακτική λύση. Κανένα νέο αίτημα με βάση το πρόγραμμα DACA δεν θα γίνει αποδεκτό από τις 5 Οκτωβρίου και μετά.
"... και οι νέοι Αμερικανοί έχουν όνειρα"
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αναστείλει το πρόγραμμα DACA χαρακτηρίζοντας την απόφασή του απαραίτητη για την περιφρούρηση του κράτους δικαίου στην χώρα.
«Δεν είμαι υπέρ να τιμωρούνται παιδιά, τα περισσότερα των οποίων είναι σήμερα ενήλικες, για τις ενέργειες των γονέων τους. Αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε χώρα των ευκαιριών επειδή είμαστε μια χώρα δικαίου», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια ανακοίνωσή του.
Στην μακροσκελή ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί «προτεραιότητα» στους Αμερικανούς εργαζομένους, σημειώνοντας ότι: «Πάνω από όλα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι νέοι Αμερικάνοι έχουν επίσης όνειρα». Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατηγόρησε τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα ότι παρέκαμψε το Κογκρέσο για να θεσπίσει το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) το 2012.
Η αμερικανική κυβέρνηση σκιαγράφησε τη διαδικασία κατάργησης του προγράμματος DACA, με την εκτελούσα χρέη υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Ελέιν Ντιούκ να εκδίδει υπόμνημα για την αναστολή εκείνου του 2012 που είχε εγκαθιδρύσει το πρόγραμμα.
Σφοδρή αντίδραση Ομπάμα
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την κίνηση Τραμπ “βάρβαρη”, “αυτοκαταστροφική” και “λανθασμένη”.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Η σημερινή ενέργεια δεν επιβλήθηκε από το νόμο», τόνισε ο Ομπάμα με ανάρτησή του στο Facebook. «Είναι μια πολιτική απόφαση και ένα ζήτημα ηθικής». «Όποιες ανησυχίες ή παράπονα μπορεί να έχουν οι Αμερικανοί σχετικά με την μετανάστευση γενικώς, δεν πρέπει θέσει μια απειλή στο μέλλον αυτής της ομάδας νεαρών ανθρώπων που βρίσκονται εδώ χωρίς δική τους ευθύνη, που δεν εγείρουν καμία απειλή, που δεν στερούν τίποτε από εμάς τους υπόλοιπους», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος.
«Ο διωγμός τους δεν θα μειώσει τους δείκτες ανεργίας, δεν θα ελαφρύνει τους φόρους κανενός, ούτε θα αυξήσει τους μισθούς… Στην ουσία, το ζήτημα αφορά την στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Αφορά κατά πόσον είμαστε άνθρωποι που διώχνουν από την Αμερική νεαρούς ανθρώπους γεμάτους ελπίδα που αγωνίζονται και κατά πόσον τους μεταχειριζόμαστε με τον τρόπο που θέλουμε τα δικά μας παιδιά να μεταχειρίζονται. Πρόκειται για το ποιοι είμαστε ως άνθρωποι – και ποιοι θέλουμε να γίνουμε», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Αυτοί είναι νέοι άνθρωποι που μεγάλωσαν στην Αμερική, παιδιά που σπούδασαν στα σχολεία, νέοι ενήλικες που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους ζωή, πατριώτες που έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν την σημαία μας», πρόσθεσε.
Πυρά από παντού μετά την απόφαση
Η ανακοίνωση της απόφασης προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις εκπροσώπων του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν τόνισε ότι πρόκειται για μια «κακή προσέγγιση», σημειώνοντας ότι τα παιδιά που έφτασαν παράνομα με τους γονείς τους «δεν θα πρέπει να αναγκαστούν να επιστρέψουν σε μια χώρα που δεν γνωρίζουν».
«Αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για την χώρα μας», δήλωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, κάνοντας λόγο για μια «βάρβαρη» απόφαση.
«Είμαστε απογοητευμένοι…και καλούμε το Κογκρέσο να δράσει γρήγορα για να βρει μια μόνιμη νομοθετική λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google.
«Είμαι βαθύτατα αναστατωμένος ότι 800.000 Αμερικανοί, ανάμεσά τους περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι της Apple θα βρεθούν πεταγμένοι από την μόνη χώρα που γνωρίζουν ως δική τους», δήλωσε ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, με mail που έστειλε στους εργαζομένους, το οποίο έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο.
Προξενική προστασία ανακοίνωσε το Μεξικό
Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων του Μεξικού, του Ελ Σαλβαδόρ και της Γουατεμάλας εξέφρασαν ανησυχία και θλίψη μετά την ανακοίνωση του σχεδίου Τραμπ να καταργηθεί σταδιακά το πρόγραμμα το οποίο προστατεύει εκατοντάδες χιλιάδες νέους, που είχαν μπει χωρίς χαρτιά στην αμερικανική επικράτεια όταν ακόμη ήταν ανήλικοι, από την απέλαση.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του για να διασφαλίσει προξενική προστασία στους Μεξικανούς πολίτες που επηρεάζονται από την απόφαση της Ουάσινγκτον.
"Η χώρα μας δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι χιλιάδες νέοι που γεννήθηκαν στο Μεξικό θα επηρεαστούν πιθανότατα από τη σημερινή απόφαση" σημείωσε.
Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται επίσης η ανησυχία του Μεξικού για την αβεβαιότητα που θα αντιμετωπίσουν οι νεαροί "Ονειροπόλοι", ως αποτέλεσμα του τερματισμού του προγράμματος.