Κύπρος: Ηγείται της ΕΕ στον Δείκτη CBI

Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Κύπρος έναντι των υπολοίπων χωρών της ΕΕ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της CS Global Partners σχετικά με την ιθαγένεια μέσω προγραμμάτων επενδύσεων (CBI), λόγω των ιδιαίτερα ελκυστικών χαρακτηριστικών που διαθέτει σε ό,τι αφορά την διαμονή, ελευθερία διακίνησης και ασφάλεια.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσίευσαν οι Financial Times, η ανασφάλεια και η αστάθεια που προκάλεσε τόσο η εκλογή Τραμπ στο πηδάλιο των ΗΠΑ όσο και η ψήφος των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ, μετατρέπει τα προγράμματα ιθαγένειας έναντι επενδύσεων (Citizenship by Investment) πιο ελκυστικά ιδιαίτερα σε πλούσιες οικογένειες οι οποίες θέλουν να εξασφαλίσουν δεύτερη ή τρίτη ιθαγένεια ιδιαίτερα για τα παιδιά τους ώστε να τους εξασφαλίσουν ασφαλές και σταθερό μέλλον. 
 
Διαβάστε ακόμα: Όμιλος GAP Vassilopoulos: Πανευρωπαϊκή συμφωνία στην αγορά πληρωμών

Παράλληλα, οι υπέρμαχοι τέτοιων προγραμμάτων δηλώνουν πως αυξάνεται η κινητικότητα των ανθρώπων και ιδιαίτερα υποβοηθούν άτομα που εκδιώκονται από τα καθεστώτα των χωρών που διαμένουν λόγω των πολιτικών τους φρονημάτων. Από την άλλη, οι πολέμιοι ισχυρίζονται πως τα προγράμματα αυτά στην ουσία βοηθούν άτομα που έκαναν την περιουσία τους με μη θεμιτά και νόμιμα μέσα, να μετεγκατασταθούν οι ίδιοι και οι επιχειρήσεις τους αποφεύγοντας έτσι την Δικαιοσύνη στη χώρα τους.

Δείκτης CBI
Ο Δείκτης CBI Ο δείκτης CBI αποτελεί ένα σύστημα διαβάθμισης το οποίο μετρά την απόδοση και την απήχηση των προγραμμάτων ιθαγένειας έναντι επενδύσεων στη βάση σειράς παραγόντων. Σκοπός του είναι να παρέχει ένα αυστηρό και συστημικό μηχανισμό αξιολόγησης της κάθε ιθαγένειας ώστε να υποβοηθήσει τα άτομα που επιθυμούν να εξασφαλίσουν ιθαγένεια άλλης χώρας. Η αξιολόγηση γίνεται στη βάση επτά πυλώνων οι οποίοι είναι:

• ελεύθερη κυκλοφορία
• βιοτικό επίπεδο
• ελάχιστη επενδυτική δαπάνη
• υποχρεωτική κατοίκηση ή ταξιδιωτικές απαιτήσεις
• χρονοδιαγράμματα υπηκοότητας
• ευκολία επεξεργασίας. και
• δέουσα επιμέλεια
 


Σειρά κατάταξης
Η Κύπρος συγκέντρωσε 67% και κατατάσσεται έβδομη ανάμεσα σε 12 προγράμματα που εξετάζει η μελέτη, ενώ κατατάσσεται πρώτη από τις χώρες μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, με τον υψηλότερο βαθμό το 10 η Κύπρος βαθμολογείται με 9 βαθμούς στην ελευθερία διακίνησης, ακριβώς πίσω από την Αυστρία και τη Μάλτα, οι οποίες και οι δύο έλαβαν υψηλές αποδόσεις. Το κυπριακό διαβατήριο επιτρέπει ταξίδια χωρίς βίζα χωρίς περιορισμούς σε περισσότερες από 160 χώρες παγκοσμίως. Η ελεύθερη κυκλοφορία είναι υψίστης σημασίας για τους ιδιώτες κατά την επιλογή μιας δεύτερης ιθαγένειας, άρα και της υψηλότερης βαθμολογίας της Κύπρου.

Η Κύπρος συγκέντρωσε 8 για το βιοτικό της επίπεδο, με την Αυστρία και τη Μάλτα να συγκεντρώνουν υψηλότερη βαθμολογία.
Το Κυπριακό Πρόγραμμα CBI εισήχθη για πρώτη φορά το 2002 με επένδυση ύψους 15 εκατ. Ευρώ. Το υφιστάμενο καθεστώς κατέστη περισσότερο ανταγωνιστικό το 2013 και μάλιστα μετά τις αναθεωρήσεις του Υπουργικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2016, σύμφωνα με τις οποίες η ελάχιστη δαπάνη μειώθηκε περαιτέρω σε συνολικό ποσό 2 εκατ. ευρώ για την επιλογή επενδύσεων σε ακίνητα ή σε 2,5 εκατ. ευρώ για συνδυασμό επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας.

Η Κύπρος βαθμολογήθηκε με 7 σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις για υποχρεωτική διαμονή, χωρίς απαιτήσεις φυσικής κατοίκησης πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από μια αίτηση ιθαγένειας πλην μιας αρχικής επίσκεψης για να λάβει βιομετρικά δεδομένα ως μέρος της διαδικασίας αίτησης μόνιμης κατοικίας. Αυτό απαιτείται όταν ο αιτών δεν είναι ήδη κάτοικος κατά την υποβολή της αίτησης για την ιθαγένεια.

Η Κύπρος θεωρήθηκε ότι έχει την ταχύτερη πορεία διαδικασία χορήγησης ιθαγένειας στην ΕΕ και βαθμολογήθηκε με ένα οκτώ. Επίσης, η Κύπρος συγκέντρωσε επτά για την ευκολία επεξεργασίας και σαφείς διαδικασίες για την υποβολή αίτησης εξασφάλισης ιθαγένειας, χωρίς πρόσθετες γλωσσικές ή υγειονομικές απαιτήσεις. Επίσης, βαθμολογείται με έξι για τη δέουσα επιμέλεια.

 
Διαβάστε ακόμα: Τουρισμός: Γιατί η ύπαιθρος παραμένει ο φτωχός συγγενής