Αιματηρή επίθεση της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ στη Σομαλία

Πάνω από 10 Σομαλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες όταν ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ επιτέθηκαν στη βάση τους στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας.
 
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, τα μέλη της αλ Σεμπάμπ ανατίναξαν ένα φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά στην κεντρική είσοδο της βάσης για να δημιουργήσουν ρήγμα και να εισβάλουν σε αυτή, κατά μια δοκιμασμένη τακτική της οργάνωσης η οποία ορκίζεται πίστη στην αλ Κάιντα.
 
Σύμφωνα με κατοίκους του χωριού, οι ισλαμιστές πήραν προσωρινά τον έλεγχο της βάσης, τη λεηλάτησαν και αποχώρησαν αφού έβαλαν φωτιά. Η περιοχή, όπου έγινε η επίθεση βρίσκεται περίπου 30 χλμ. βόρεια από το Κισμάγιο, το μεγάλο λιμάνι της νότιας Σομαλίας στον Ινδικό.
 
Η οργάνωση αλ Σεμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μια ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο του ραδιοφώνου της. Υποστήριξε ότι τα μέλη της σκότωσαν τουλάχιστον 26 στρατιώτες και ότι πήραν μαζί τους δύο "technicals", ανοικτά ημιφορτηγά εφοδιασμένα με βαριά πολυβόλα.
 
Η περιοχή Τζούμπαλαντ αποτελούσε για χρόνια ένα από τα προπύργια της Σεμπάμπ, εξασφαλίζοντας στην οργάνωση μεγάλα έσοδα από το λιμάνι Κισμάγιο. Η πόλη αυτή όμως ανακαταλήφθηκε το 2012 από τοπικές ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζονται από τις κενυατικές δυνάμεις. Το λιμάνι, περίπου 500 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, και η περιοχή Τζούμπαλαντ διοικούνται έκτοτε από μια τοπική κυβέρνηση που δηλώνει πίστη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
 
Η Σεμπάμπ επιδιώκει την ανατροπή της εύθραυστης κεντρικής κυβέρνησης της Σομαλίας, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και τους 22.000 άνδρες της στρατιωτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM). Η οργάνωση εκδιώχθηκε από το Μογκαντίσου τον Αύγουστο του 2011 και κατόπιν έχασε τα περισσότερα από τα προπύργιά της, όμως συνεχίζει να ελέγχει πολλές αγροτικές περιοχές από όπου συνεχίζει τον ανταρτοπόλεμο και εξαπολύει επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι, συχνά στην πρωτεύουσα, ή εναντίον στρατιωτικών βάσεων, σομαλικών και ξένων.

Δειτε Επισης

Παραίτηθηκε και η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της Astronomer-Ήταν μαζί με τον CEO στη συναυλία των Coldplay
Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου επιρρίπτει ευθύνες στη Χαμάς-«Αποτυχία οι έμμεσες διαπραγματεύσεις»
Πρώτη συνάντηση υπουργών Συρίας και Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ
Οριστική η απόφαση της Γαλλίας για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης-Διεθνείς αντιδράσεις
ΒΙΝΤΕΟ: Μεγάλη έκρηξη στην Ιντλίμπ στη Συρία-Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες
Η HR που «πιάστηκε» αγκαλιά με τον συνεργάτη της στους Coldplay παραμένει στην εταιρεία μετά την παραίτησή του
Πτώση αεροσκάφους στη Ρωσία-Νεκροί όλοι οι επιβάτες, εντοπίστηκε σε πλαγιά βουνού
Η Χαμάς απαντά στην ισραηλινή πρόταση για κατάπαυση πυρός-Συνέχεια διαπραγματεύσεων στην Ντόχα
Κραδασμοί στις σχέσεις Κιέβου-ΕΕ μετά τον αμφιλεγόμενο νόμο Ζελένσκι για τους θεσμούς κατά της διαφθοράς
ΒΙΝΤΕΟ: Αεροσκάφος συνετρίβη σε αυτοκινητόδρομο στην Ιταλία-Νεκροί οι δυο επιβαίνοντες