Ροζίτα, Βέργας, Κιττής, Ντίνος και σία…  «Εγκλήματα λευκού κολάρου»

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα σκάνδαλα βλέπουν το φως της δημοσιότητας στα οποία εμπλέκονται κρατικοί αξιωματούχοι και άλλοι επώνυμοι, με αποτέλεσμα οι πολίτες να χάνουν την αξιοπιστία τους και να απαξιούν τους θεσμούς…
 
Κάποιοι από αυτούς τους μακροχέρηδες κατέληξαν στο κελί ενώ άλλοι, γνωστοί άγνωστοι, παραμένουν ανενόχλητοι και ενδεχομένως το σύστημα να μην τους «αγγίξει» ποτέ.
 
Μέχρι σήμερα 10 κρατικοί αξιωματούχοι καταδικάστηκαν για σκάνδαλα εκατομμυρίων ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται δίκες προσώπων που φέρονται να τσέπωσαν χρήματα στην πλάτη των πολιτών.  Πολιτικοί, πρώην βουλευτές, δήμαρχοι, κρατικοί αξιωματούχοι, Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Υπουργοί…  
 
Εγκλήματα λευκού κολάρου
 
Τα οικονομικά εγκλήματα αναγνωρίζονται στη διεθνή βιβλιογραφία και ως «εγκλήματα λευκού κολάρου» (white – collar crimes).
 
Σύμφωνα με τον Sutherland (1949), τα εγκλήματα λευκού κολάρου είναι εκείνα τα εγκλήματα που διαπράττονται από ένα άτομο αξιότιμο και υψηλού κοινωνικού κύρους κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Ο Sutherland υποστήριζε ότι η ποινική συμπεριφορά «μαθαίνεται» μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις. Οπότε το έγκλημα λευκού κολάρου έχει άμεση σχέση με το εταιρικό έγκλημα, οπότε για απάτη, υπεξαίρεση, κατάχρηση, απιστία, πλαστογραφία, δωροδοκία είναι αδικήματα που διαπράττουν τα στελέχη και οι υπάλληλοι – στον ιδιωτικό και στον ιδιωτικό τομέα.
 
Τα εγκλήματα λευκού κολάρου είναι δυσκολότερα ανιχνεύσιμα από τα κοινά ανιχνεύσιμα από τα κοινά ποινικά εγκλήματα, καθώς αφορούν σε οικονομικές απάτες και δεν οδηγούν γενικά σε βίαιες πράξεις ή δεν θέτουν άμεσα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Επίσης μπορούν να εμπλέξουν αρκετά άτομα, τα οποία βλέπουν οικονομικό προσωπικό όφελος με ελάχιστο βαθμό επικινδυνότητας.
 
Γενικά, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, το ποσοστό ύπαρξης κάποιας μορφής εγκλήματος λευκού κολάρου υπερβαίνει το 50%. Τα άτομα που διαπράττουν τα συγκεκριμένα εγκλήματα έχουν λάβει την αποφασή τους μετά από ώριμη σκέψη, έχουν υπολογίσει τα αρνητικά και τα θετικά της πράξης τους, τον βαθμό επικινδυνότητας και ουσιαστικότητας και ουσιαστικά λειτουργούν με πλήρη συναίσθηση και γνώση για το τι είναι αυτό που θέλουν να κάνουν. Η πράξη τους στηρίζεται σε μια ορθολογική λήψη απόφασης.
 
Επίσης, στο πλαίσιο εκτέλεσης της πράξης, καταχρώνται την εμπιστοσύνη των άλλων (προισταμένων, υφισταμένων, συναδέλφων, προμηθευτών, πελατών, συνεργατών), για να οργανώσουν με μεθοδικό και αποτελεσματικό τρόπο την απάτη, υπεξαίρεση, απιστία).
 
Τα δυο σενάρια του εγκλήματος
 
Το έγκλημα λευκού κολάρου είναι μια πράξη που εκτελείται είτε γιατί το άτομο έχει μια γενικά εγκληματική ή αξιόποινη συμπεριφορά, είτε γιατί η συμπεριφορά του είναι κοινωνικά αποκλίνουσα. Εάν ισχύει η πρώτη παραδοχή, τότε το άτομο που εμπλέκεται σε αδικήματα που εμπίπτουν στην κατηγορία των εγκλημάτων λευκού κολάρου είναι εθισμένο στην παρανομία και στην αξιόποινη συμπεριφορά και πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις διωκτικές και δικαστικές αρχές με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται ο εγκληματίας του κοινού ποινικού
δικαίου. Δηλαδή ο εμπλεκόμενος πρέπει να ομολογήσει το αδίκημά του, να τιμωρηθεί από το δικαστικό σύστημα και να οδηγεί στον εγκλεισμό, για να υπάρξει τιμωρία και σωφρονισμός.
 
Στην περίπτωση όμως που θεωρείται από τις αρμόδιες αρχές, όταν αυτές λειτουργούν, ότι το άτομο διαπράττει έγκλημα λευκού κολάρου λόγω κοινωνικά αποκλίνουσας συμπεριφοράς, τότε η προσπάθεια συμμόρφωσης και επιστροφής σε μια γενικά αποδεκτή και επιθυμητή συμπεριφορά – είτε από την κοινωνία, είτε από το κράτος – είναι η ενδεδειγμένη ενέργεια. Η συγκεκριμένη ενέργεια μπορεί να συμβεί σε μια κοινωνία που οι νόμοι της και οι θεσμοί της λειτουργούν και όχι σε κοινωνίες που το κοινωνικό σύστημα έχει σαπίσει και δεν υπάρχει τήρηση νόμων ούτε από τους δικαστές ούτε από τους πολιτικούς αντιπροσώπους (βουλευτές των κομμάτων εξουσίας).
 
Όπως προκύπτει, το έγκλημα λευκού κολάρου δεν έχει μόνο σχέση με το οικονομικό έγκλημα, αλλά μπορεί και να ταυτίζεται με κάθε μορφής επιχειρηματική ή εταιρική απάτη. Επίσης μπορεί να αφορά στη διαφθορά. «Κοινό, ωστόσο, στοιχείο αποτελεί η μη ένταξη των εγκλημάτων του λευκού κολάρου στον κύκλο των παραδοσιακών εγκλημάτων και της στερεοτυπικής εγκληματικότητας. Ακόμα και οι πλέον πρόσφατες έρευνες αναπαραστάσεων επιβεβαιώνουν ότι επικρατεί μια στερεοτυπική αντίληψη του εγκληματία ως «άνδρα, νεότερης και μέσης ηλικίας, προερχόμενου από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα, αλλοδαπού, με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ….». Το προφίλ αυτό αποκλίνει σημαντικά από την εικόνα των δραστών που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες και συνθέτουν την πραγματική εικόνα της εγκληματικότητας». Οι οικονομικοί εγκληματίες φαίνεται ότι έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα σε σχέση με τους κοινούς εγκληματίες.
 

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 21χρονο για εμπρησμό οχήματος στο Στρόβολο
Από την απέλαση... στην επανασύλληψη των έξι από τους οκτώ για υπόθεση τρομοκρατίας-Προέκυψαν νέα στοιχεία
Μουσικός κατήγγειλε κλοπή του αρμονίου του από νυχτερινό κέντρο-Χειροπέδες σε 30χρονο
Καταγγέλλει παγίδα θανάτου για το θύμα της φονική πυρκαγιάς ο Ματσάκης-Διενήργησε αυτοψία στο χώρο
Εξαφανίστηκε εδώ και δέκα μέρες 17χρονος από το χώρο διαμονής του (pic)
Ψάχνει 32χρονο για διάρρηξη και κλοπή από κατοικία η Αστυνομία (pic)
Ελεύθεροι υπό όρους οι κατηγορούμενοι για το θάνατο βρέφους στα κατεχόμενα
Μαθητής πήγε στο σχολείο με 15,000 ευρώ και τα μοίραζε σε συμμαθητές του
Έκαναν συμφωνία για αγορά κρυπτονομισμάτων και του έκλεψε μεγάλο χρηματικό ποσό
Εντοπίστηκε να κυνηγά άγρια θηράματα χωρίς άδεια κυνηγίου-Χειροπέδες σε 57χρονο