Καθεστώς δουλείας στην Κύπρο εν έτει 2017 – Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες ξένων εργατών
11:08 - 30 Σεπτεμβρίου 2017
Όσα τραγικά πέρασαν τους τελευταίους μήνες εξιστόρησαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας επτά ξένοι εργάτες από το Μπαγκλαντές που πούλησαν ότι είχαν και δεν είχαν στις πατρίδες του για να έλθουν στην Κύπρο ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.
Αφού πλήρωσαν 10 με 15 χιλιάδες ευρώ, ήρθαν στην Κύπρο όπου οι «ατζέντηδες» τους έταξαν εργασίες σε εργοστάσια με μισθό 1500 ευρώ το μήνα. Αντί αυτού τη χαρά και την προσμονή για το μέλλον έκοψε η εικόνα που αντιμετώπισαν όταν τους μετέφεραν στο χώρο εργασίας τους. Την υπόθεση διερευνά Γραφείο καταπολέμησης εμπορίας προσώπων.
Ένα μικρό δωματιάκι χωρίς παράθυρα, χωρίς τουαλέτα, και με ωράριο που ξεκινούσε από τις 6μιση το πρωί μέχρι τις 7μιση το βράδυ με ένα μικρό διάλλειμα και αμοιβή 400 ευρώ, ήταν αυτά που έζησε για πέντε μήνες, ένας εκ των παραπονούμενων που μεταφέρθηκε στην Πάφο.
Μάλιστα ο εργοδότης όταν έκανε κάποιο λάθος τον χτυπούσε δυνατά στο κεφάλι, γεγονός που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τη φάρμα ζώων.
Άλλος παραπονούμενος ανέφερε ότι διέμενε δίπλα σε ένα περιστερώνα που χωριζόταν με δίχτυ από το δωμάτιο του ενώ στην τουαλέτα δεν υπήρχε παροχή νερού και αναγκαζόταν να κουβαλά νερό για να την καθαρίζει ενώ κάθε πρωί ο εργοδότης του των κλωτσούσε για να πιάσει δουλεία.
Άλλος παραπονούμενος εξήγησε στο Δικαστήριο πως πούλησε ένα μικρό κατάστημα επιδιόρθωσης κινητών στην πατρίδα του και ήρθε στην Κύπρο όπου του έταξαν εργασία σε κατάστημα επεξεργασίας τροφίμων. Βρέθηκε όμως σε φάρμα λαχανικών όπου ο εργοδότης ήταν αλκοολικός και του φώναζε συνεχώς ενώ η γυναίκα του κρατούσε ένα ραβδί όταν του έδινε οδηγίες για να φοβάται. Εκεί συνάντησε ακόμα τρις συμπατριώτες του που είναι επίσης παραπονούμενοι στην ίδια υπόθεση.
Ο παραπονούμενος εξήγησε στο δικαστήριο πως συμφώνησε να αμείβεται με 450 ευρώ μηνιαίως ωστόσο ποτέ δεν πήρε τέτοιο μισθό ενώ υπόγραφε πως τα λάμβανε, ενώ για φαγητό τους έδιναν κάθε δύο εβδομάδες λίγο ρύζι ντομάτες και αγγούρια.
Το δικαστήριο χαρακτήρισε τις μαρτυρίες των παραπονούμενων ως συγκρατημένες και φοβισμένες παρά το γεγονός ου δεν διέτρεχαν πλέον κίνδυνο απέλασης.
Το δικαστήριο χαρακτήρισε τις μαρτυρίες των παραπονούμενων ως συγκρατημένες και φοβισμένες παρά το γεγονός ου δεν διέτρεχαν πλέον κίνδυνο απέλασης.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2015 και κατηγορούμενοι είναι τρεις Κύπριοι και τρεις ελληνοκύπριοι ενώ διερευνήθηκε όπως και αρκετές παρόμοιες υποθέσεις από ανακριτές του Γραφείου καταπολέμησης εμπορίας προσώπων.
Ο βασικός ύποπτος από το Μπαγκλαντές ωστόσο με πλαστό διαβατήριο κατάφερε να διαφύγει από την Κύπρο. Η συνέχεια της υπόθεσης ορίστηκε για τις 18 Οκτωβρίου όπου οι συνήγοροι των κατηγορουμένων θα αγορεύσουν για μετριασμό της ποινή τους.