Το θέμα των αγνοουμένων η πιο τραγική πτυχή του δράματος της πατρίδας μας, τόνισε ο Φ. Φωτίου
20:21 - 30 Σεπτεμβρίου 2017

Το θέμα των αγνοουμένων είναι η πιο τραγική πτυχή του δράματος που έζησε η πατρίδα μας το καλοκαίρι του 1974 και ποτέ δεν θα παύσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου, τόνισε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, στην κηδεία του φονευθέντος το 1974, από τους Τούρκους εισβολείς, Μιχαλάκη Χριστοδούλου, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τσέρι.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ο κ. Φωτίου είπε ότι «οι ευθύνες της Τουρκίας είναι για το θέμα αυτό τεράστιες και εξακολουθεί να αρνείται να συνεργασθεί στο βαθμό που επιβάλλεται για την επίλυση του προβλήματος».
Όπως είπε ο Επίτροπος Προεδρίας, η Άγκυρα, «επιτρέπει μόνο μερικώς τις εκταφές στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες των κατεχομένων και όπου το επιτρέπει, το κάνει κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του κατοχικού στρατού».
Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα, αρνείται την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού όπου με βεβαιότητα οι ερευνητές θα μπορέσουν να βρουν την άκρη για πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων μας».
«Και το χειρότερο, αρνείται να δώσει στοιχεία για τις μετακινήσεις οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που παραμένουν άγνωστοι για να αποκρυβούν οι ευθύνες για τις μαζικές εκτελέσεις μεγάλου αριθμού συλληφθέντων συμπατριωτών μας, είτε από Τούρκους εισβολείς είτε από Τουρκοκύπριους που δηλητηριάστηκαν από το μίσος και την έχθρα που τους πότιζε για τόσα χρόνια η Άγκυρα προωθώντας τα διχοτομικά της σχέδια», είπε ο Επίτροπος Προεδρίας.
Σημείωσε επίσης, ότι «απαράδεκτη και αδιάλλακτη παραμένει η στάση της Τουρκίας και στο Κυπριακό με την επιμονή της Άγκυρας στη διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων και στην παραμονή για πάντα αριθμού στρατευμάτων της με επιδίωξη η Τουρκία να θέσει ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της ολόκληρη την Κύπρο και να ποδηγετεί σε μόνιμη βάση τις τύχες του λαού μας».
«Στην επιμονή αυτή της Τουρκίας οφείλεται ξεκάθαρα το ναυάγιο της τελευταίας διάσκεψης στο Γκραν Μοντανά», είπε ο κ. Φωτίου για να προσθέσει ότι οι θέσεις της δικής μας πλευράς, οι θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, είναι σαφείς, ότι λύση με τουρκικές εγγυήσεις και δικαιώματα επέμβασης δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε και λύση με μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων».
Για τον φονευθέντα, το 1874, Μιχαλάκη Χριστοδούλου, είπε ότι «έπεσε στις επάλξεις του καθήκοντος και προς αυτόν, όπως και σε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου μας οφείλουμε πολλά, οφείλουμε την ύπαρξη μας ως Κυπριακή Δημοκρατίας καθώς και την αξιοπρέπεια μας ως ελεύθεροι άνθρωποι».
Ο Επίτροπος Προεδρίας, απευθυνόμενος στους συγγενείς του Μιχαλάκη Χριστοδούλου, είπε ότι «πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι για την κληρονομιά που ο άνθρωπός σας άφησε, όχι μόνο σε εσάς, αλλά και στην κοινωνία και σε όλους εμάς, μια κληρονομιά που σε εσάς αποδίδει την ύψιστη τιμή και σε εμάς την ευθύνη για τη δικαίωση της θυσίας του».
