Η Β. Κορέα επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Αξιωματούχοι των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε κοντά στο σημείο όπου η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, μεγέθους 6,3 βαθμών σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), ήταν περίπου 10 φορές πιο ισχυρή από τις προηγούμενες.

Η κίνηση αυτή της Πιονγκγιάνγκ αποτελεί ευθεία πρόκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε λίγες ώρες νωρίτερα για την «κλιμακούμενη» πυρηνική κρίση στην περιοχή.
Η Ιαπωνία αμέσως αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, με τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα να κάνει λόγο για περιορισμό στο εμπόριο πετρελαϊκών ειδών.

Πριν την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ένας αμερικανός αξιωματούχος που μελετά τον στρατό και την πολιτική
της Βόρειας Κορέας είχε επισημάνει ότι αναλύονται οι σεισμικές δονήσεις, αν και λόγω της τοποθεσίας τους εκτιμάται ότι πρόκειται για πυρηνική δοκιμή.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είχε προσθέσει ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί με βεβαιότητα αν η δοκιμή, στην περίπτωση που όντως πρόκειται για τέτοια, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι κατάφερε να αναπτύξει θερμοπυρηνικό όπλο, «και μάλιστα ένα το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και να επανέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης χωρίς να καεί».

Ένας άλλος ειδικός δήλωσε ότι η σημερινή δόνηση ενδέχεται να οφείλεται σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

«Η ισχύς είναι 10 ή 20 φορές ή ακόμη μεγαλύτερη από τις προηγούμενες», σημείωσε ο Κούνε Ι. Σουχ καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ. «Η αναλογία αυτή είναι στο επίπεδο που μπορεί κανείς να κάνει λόγο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου», τόνισε.
Οι σεισμοί στη Βόρεια Κορέα που προκαλούνται από πυρηνικές δοκιμές αυξάνουν σε ισχύ σταδιακά από το 2006, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χώρα σταθερά βελτιώνει την πυρηνική της τεχνολογία.

Μετά την πέμπτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ τον Σεπτέμβριο του 2016, το USGS κατέγραψε σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ανατρέπουν την κατάσταση τα σωματεία για τις οφειλές-Αγωνία για τις τελικές αποφάσεις με φόντο τα κριτήρια
Ενώνουν τα κομμάτια του παζλ για την τραγωδία στην Πάφο-Δεν φαίνεται να εξαναγκάστηκε να εισέπνευσε γκαζάκι ο 17χρονος
Ζυμώσεις για εξεύρεση υποψηφίου κοινής αποδοχής στην ΕΔΕΚ-Αναμένονται εξαγγελίες από Μορφάκη και Χαννίδη
Η ακουστική αναπηρία δεν θεωρείται μόνιμη για τα ιατροσυμβούλια-Σωρεία καταγγελιών σε ΚΥΣΟΑ
Το τουρκικό λιμάνι, οι κυπρογενείς υποχρεώσεις και η αναζήτηση προόδου μέσω Ευρωτουρκικών
Στο μυαλό του Πούτιν-Γιατί ανακοίνωσε τώρα την εκεχειρία των τριών ημερών
Τουλάχιστον 40 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας
Φως στα αίτια θανάτου του 17χρονου θα δώσει η νεκροτομή-Πάει Νομική Υπηρεσία ο φάκελος της υπόθεσης
Πώς περνούν οι καρδινάλιοι τις ημέρες τους πριν το Κονκλάβιο-Τα λικέρ από το μίνι μπαρ και τα κόλπα
WSJ: Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με τη Φινλανδία-Ετοιμάζεται για σύγκρουση με το ΝΑΤΟ