Η αλληλογραφία της Ροζίτας για την έρευνα του ΤΕΠΑΚ – Απειλούσε θεούς και δαίμονες
14:55 - 03 Σεπτεμβρίου 2017
Σάλο έχει προκαλέσει το σκάνδαλο με τη λειτουργό του ΤΕΠΑΚ Ροζίτα Παυλίδου η οποία έστησε φαγοπότι 5 εκατομμυρίων με ολόκληρο το σόι της και ένα καθηγητή (συνελήφθησαν όλοι από την αστυνομία).
Όλα ξεκίνησαν το 2015, μετά την έκθεση του Εσωτερικού Ελεγκτή του ΤΕΠΑΚ που διορίστηκε για να διερευνήσει πιθανές ατασθαλίες στα ερευνητικά προγράμματα, έπειτα από την οποία αποκαλύφθηκαν πράματα και θάματα.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Γενικός Ελεγκτής ο οποίος μετά τη διεξαγωγή έρευνας, εισηγήθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα ποινική έρευνα.
Στην έκθεση του Εσωτερικού Ελεγκτή που έφερε στο φως ο REPORTER, διαπιστώνεται ότι η Ροζίτα Παυλίδου είχε τον απόλυτο έλεγχο των ερευνητικών προγραμμάτων, ήταν η «εγκέφαλος», πίεζε συναδέλφους της για ανάθεση έργων σε συγγενικά της πρόσωπα, πήγαινε δεκάδες ταξίδια ενώ εκφόβιζε τους λειτουργούς με σκοπό
να γίνει αυτό που ήθελε και να μην μιλήσουν.
Δείτε εδώ όσα κατέγραψε η έκθεση που αποκάλυψε ο REPORTER:
Όταν η Ροζίτα ενημερώθηκε για την έρευνα
Στις 27 Μαρτίου 2015, κατά την 42η Συνεδρία του συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, αποφασίστηκε όπως διοριστεί Εσωτερικός Ελεγκτής για διεξαγωγή έρευνας σε σχέση με τα ερευνητικά προγράμματα που χειριζόταν η Ροζίτα Παυλίδου.
Σύμφωνα με αλληλογραφία που έχει στα χέρια του o REPORTER, κάποιες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 16 Μαρτίου 2015, η Διεύθυνση του ΤΕΠΑΚ ενημέρωσε την κ. Παυλίδου σχετικά με τον έλεγχο που διεξάγεται και τυχόν εμπλοκή της και της ζητήθηκε όπως δεν προσέρχεται στο χώρο εργασίας της με άδεια του Πανεπιστημίου.
Σε απάντηση της η Ροζίτα Παυλίδου, ζήτησε όπως ενημερωθεί για την έρευνα που διεξάγεται ενώ ζήτησε εξηγήσεις για την άδεια που της παραχωρείται, ερωτώμενη «στη βάση ποιου κανονισμού ή νομοθετικής διάταξης μου παραχωρήθηκε μονομερώς άδεια;»
Σε απάντηση της η Διεύθυνση του ΤΕΠΑΚ ανέφερε ότι σκοπός είναι να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Πανεπιστημίου αλλά και τα δικά της.
Στην αντεπίθεση η Ροζίτα και οι απειλές για καταγγελία στην αστυνομία
Μετά την έρευνα του Εσωτερικού Ελεγκτή και από την οποία έμενε άκρως εκτεθειμένη η Ροζίτα Παυλίδου, στις 17 Απριλίου 2015 συνήλθε εκ νέου το συμβούλιο του Πανεπιστημίου, όπου κατά την 44η συνεδρία του αποφάσισε όπως:
«Το συμβούλιο αποφάσισε με 13 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον ότι με βάση την έκθεση του Εσωτερικού Ελεγκτή υπάρχουν ενδείξεις διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων από τη Ροζίτα Παυλίδου και ως εκ τούτου πρέπει να αρχίσει πειθαρχική διαδικασία».
Έτσι, το συμβούλιο αποφάσισε το διορισμό δικηγορικού γραφείου για διεξαγωγή εξωτερικής ανεξάρτητης έρευνας.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου, η Ροζίτα Παυλίδου με επιστολή της μέσω δικηγόρου στο Πανεπιστήμιο έκανε λόγο για «μεροληπτική στάση γνωστών άγνωστων κύκλων εκτός του ΤΕΠΑΚ οι οποίοι προφανώς επιχειρούν αν χειραγωγήσουν τη σχετική έρευνα και να την κατευθύνουν στοχευμένα σε συγκεκριμένα πρόσωπα άλλα από εκείνα που θα έπρεπε η έρευνα του ΤΕΠΑΚ να κατευθύνεται».
Επίσης με τη σχετική επιστολή, η Ροζίτα Παυλίδου προειδοποίησε ότι θα προβεί σε καταγγελία στο ΤΑΕ Αρχηγείου και ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τα άτομα τα οποία κατευθύνουν την σχετική έρευνα.
Δείτε αυτούσια την επιστολή
Σε απάντηση του το ΤΕΠΑΚ στην κ. Παυλίδου χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της ως «μη αληθείς».
Της μπλόκαραν τα email
Περίπου δυο εβδομάδες αργότερα, με νέα επιστολή μέσω δικηγόρου της, η Ροζίτα Παυλίδου ανέφερε ότι παρά την άδεια που της παραχωρήθηκε επέστρεψε στα καθήκοντα της και η Διεύθυνση του Πανεπιστημίου την ενημέρωσε ότι εάν δεν δήλωνε άδεια ασθενείας μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας, θα πρέπει να μετακινηθεί σε άλλο τμήμα.
Η κ. Παυλίδου έκανε λόγο ότι επρόκειτο για «απειλές, άσκηση ψυχολογικής πίεσης και εξαναγκασμού» και ως εκ τούτου, ισχυρίστηκε ότι όντως παρουσίασε πρόβλημα υγείας και μετέβη σε ιατρό ο οποίος τελικά της χορήγησε άδεια ασθενείας.
Επίσης με την εν λόγω επιστολή, ανέφερε ότι όταν πήγε στην εργασία της παρά τις συστάσεις της Διεύθυνσης για να πάρει άδεια, αντιλήφθηκε ότι δεν είχε πρόσβαση στα email της και κατάγγελλε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια θα επιφέρει ζημιά στο ΤΕΠΑΚ «αφού υπάρχει ορατός κίνδυνος απώλειας δεδομένων».
Τελικά, η Ροζίτα Παυλίδου μετακινήθηκε στην βιβλιοθήκη προσωρινά μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών, γεγονός που στη συνέχεια έφερε την παραίτηση της ενώ στην συγκεκριμένη επιστολή επιφυλάχτηκε για τα νομικά της δικαιώματα.
Αυτούσια η επιστολη