Ξεκίνησε η σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στο Ταλίν
13:47 - 29 Σεπτεμβρίου 2017
Ξεκίνησε στο η σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών με θέμα την ψηφιακή πολιτική, ένα ζήτημα που είναι πολύ σημαντικό για την Εσθονία, όμως το οποίο κινδυνεύει να επισκιαστεί από τις έντονες συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης που ξεκίνησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Το απόγευμα θα συζητηθεί η πρόταση του Μακρόν για την καλύτερη φορολόγηση στην Ευρώπη των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου, όπως η Apple ή η Google, που κατηγορούνται ότι φοροαποφεύγουν.
Πέρα από το θέμα της ψηφιακής πολιτικής, η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης αναμένεται να απασχολήσει τους ηγέτες σήμερα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί έναν νέο δρόμο κυρίως μετά το Brexit.
Κατά το άτυπο δείπνο χθες Πέμπτη το βράδυ οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για τις προτάσεις του Μακρόν, ο οποίος την Τρίτη στη διάρκεια ομιλίας του από τη Σορβόννη τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» γύρω από έναν ισχυρό γαλλογερμανικό δίδυμο.
Εξάλλου ο Μακρόν συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στα αγγλικά για ένα ημίωρο, χωρίς ωστόσο να εισέλθουν στις λεπτομέρειες των γαλλικών προτάσεων, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, που είναι και οι πιο ευαίσθητες για το Βερολίνο.
Μετά το δείπνο οι Ευρωπαίοι επανέλαβαν την ισχυρή τους και κοινή επιθυμία να διασφαλίσουν την ενότητα της ΕΕ, προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι «ανοικτοί» σε «νέες προτάσεις», όπως επεσήμανε μια ευρωπαϊκή πηγή.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμμετείχε στο άτυπο δείπνο, αν και η χώρα της, που έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αποχώρησή της από την ΕΕ, δεν είχε συμμετάσχει στις προηγούμενες άτυπες συναντήσεις για το μέλλον της Ένωσης. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, σήμερα η Μέι πρόκειται να συναντηθεί με τη Μέρκελ.
Μεταξύ των θεμάτων της σημερινής συνόδου κορυφής είναι η κυβερνοασφάλεια και η ελεύθερη μεταφορά δεδομένων, τα οποία η Εσθονία, μια μικρή χώρα της Βαλτικής που έχει κάνει μεγάλες προόδους στο θέμα της ψηφιοποίησης, θεωρεί ότι πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ.
Στο μεταξύ, σε δύο εβδομάδες θα παρουσιάσει την πολιτική ατζέντα για το μέλλον της ΕΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπως ο ίδιος δήλωσε από το Ταλίν.
Δεν αναμένω επαρκή πρόοδο σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για το Brexit έως τα τέλη Οκτωβρίου εκτός κι αν συμβεί ένα θαύμα, είπε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ χαιρέτισε από την άλλη, τις προτάσεις για την Ευρώπη του προέδρου της Γαλλίας. «Βλέπω...στην ομιλία του προέδρου μια καλή βάση για να συνεχισθεί η εντατική συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία», δήλωσε διαπιστώνοντας «ευρεία (γαλλο-γερμανική) συναίνεση» για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοσθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Φυσικά πρέπει να συζητήσουμε ακόμη τις λεπτομέρειες, αλλά είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει εδώ» και «ότι πρέπει να εξελιχθεί στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα ήθελε τη δημιουργία μίας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης, με ένα υπουργό Οικονομικών και κοινό προϋπολογισμό, που θα ελέγχονται από ένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης.
Ομως, μετά τη δύσκολη νίκη της Αγγελα Μέρκελ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, η καγκελάριος δεν έχει άλλη επιλογή από την επιδίωξη σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με τους φιλελεύθερους του FDP, που είναι αντίθετοι με τις ιδέες που προωθεί ο πρόεδρος της Γαλλίας για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης.
Ο Γάλλος Πρόεδρος προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής είπε πως υπήρξε συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στο Ταλίν για να προχωρήσουν τα σχέδια μεταρρύθμισης.
Στο θέμα του Brexit η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές έχουν σημειώσει ‘καλή πρόοδο’ προς μιας συμφωνία αναφορικά με τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ και ότι διατηρεί τη δέσμευσή της να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Είναι θετικό γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της θεσμούς ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουν τις ανάγκες της», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Για το χθεσινοβραδινό δείπνο, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «είχαμε χθες μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σε πολύ θετικό κλίμα. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να συζητήσουμε ουσιαστικά για το μέλλον της Ευρώπης. Γιατί έχουμε βγάλει όλοι συμπεράσματα και έχουμε γίνει σοφότεροι λόγω της κρίσης που αντιμετωπίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και τις δυσκολίες που είχαμε για να ξεπεράσουμε αυτές τις κρίσεις και τις ξεπεράσαμε σε μεγάλο βαθμό. Δεν ανταποκριθήκαμε, πιστεύω, το ίδιο αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά και την υπεράσπιση των αξιών μας. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες τομές στο θεσμικό πλαίσιο. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αυτές οι απόψεις πρέπει να συντεθούν και να δούμε την κοινή συνισταμένη. Το γεγονός όμως ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προχωρήσουμε με βήματα γοργά σε αυτό το διάλογο και με γενναίες αποφάσεις. Με ορίζοντα το 2019 (αυτό) είναι θετικό γεγονός”.