Διπλωματικός πόλεμος κατά της Τουρκίας η στρατηγική Νικόλα για το Κυπριακό
14:28 - 29 Σεπτεμβρίου 2017
Κήρυξη διπλωματικού πολέμου κατά της Τουρκίας συνιστά ουσιαστικά η νέα στρατηγική για το Κυπριακό την οποία εισηγείται ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος και την οποία παρουσίασε στο πλαίσιο σημερινής διάσκεψης Τύπου.
— ΔΗΚΟ (@DIKO1976) September 29, 2017Η βασική φιλοσοφία της νέας στρατηγικής που προτείνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, όπως αυτή καταγράφεται στο 37σέλιδο «μανιφέστο» που παρουσιάστηκε σήμερα, περιστρέφεται γύρω από την επιδίωξη πρόκλησης πολιτικού κόστους στην Τουρκία, με τρόπο που η κατοχική δύναμη ν’ αναγκαστεί ν’ αναθεωρήσει τις υφιστάμενες θέσεις της στο Κυπριακό.
Ένα εγχείρημα που όπως ο ίδιος ο υποψήφιος Πρόεδρος παραδέχθηκε μιλώντας κατά τη σημερινή παρουσίαση της στρατηγικής του δεν είναι εύκολο, αποτελεί ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, την μοναδική επιλογή που ως ελληνοκυπριακή πλευρά έχουμε ενώπιον μας, δεδομένου ότι άλλες συνταγές δοκιμάστηκαν και δεν απέδωσαν εδώ και χρόνια ολόκληρα κανένα αποτέλεσμα.
Όσον αφόρα το καίριο ερώτημα αποδοχής ή όχι της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ως μορφής λύσης του Κυπριακού από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο υποψήφιος Πρόεδρος θεωρεί ως ψευδοδίλλημα το όνομα της λύσης.
«Προφανής στόχος της προσπάθειας αυτής», είπε, «είναι ο εγκλωβισμός στο μη ουσιαστικό, που είναι το όνομα, σε βάρος του ουσιαστικού, που είναι η ποιότητα και το περιεχόμενο της λύσης.
Όσο περισσότερες και επαχθέστερες οι υποχωρήσεις τα τελευταία χρόνια, τόσο μεγαλύτερη η προσπάθεια να περιοριστεί η συζήτηση στο όνομα του μοντέλου διακυβέρνησης και όχι στις παραμέτρους που προσδιορίζουν τη βιωσιμότητα και λειτουργικότητα της».
Η αφετηρία...
Αφετηρία της νέας στρατηγικής, όπως έχει προαναφερθεί, είναι το γεγονός ότι για τη μη λύση του Κυπριακού ευθύνεται η Τουρκία και η προκλητική αδιαλλαξία της, ενώ στόχος που τίθεται είναι να υποχρεωθεί η Τουρκία να κάνει τις υποχωρήσεις που είναι αναγκαίες, προκειμένου να επιτευχθεί μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση.
Απλό το δίλημμα: Είτε νέες υποχωρήσεις Αναστασιάδη, είτε Νέα Στρατηγική Νικόλα.
— Χρύσης Παντελίδης (@cpantelides) September 29, 2017
Ως μέσα για την επίτευξη του στόχου της νέας στρατηγικής καταγράφονται:
•Η δημιουργία πολιτικού, διπλωματικού και οικονομικού κόστους για την Τουρκία, έτσι ώστε η μη λύση να της προκαλεί συνεχή φθορά.
•Η ενίσχυση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
• Η αξιοποίηση συμμαχιών για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.
• Η ουσιαστική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του κράτους μας.
Οι βασικές πτυχές της νέας στρατηγικής συνοψίζονται στα εξής:
*Τοποθέτηση του Κυπριακού στις ορθές του παραμέτρους ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, όπως ορίζονται από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα του Σ.Α. του Ο.Η.Ε.
*Απόσυρση των επικίνδυνων υποχωρήσεων και απόρριψη των απαράδεκτων συγκλίσεων Αναστασιάδη και Χριστόφια.
*Νέα διαπραγματευτική τακτική που θα προτάξει τα κεφάλαια ζωτικού ενδιαφέροντος του Κυπριακού Ελληνισμού.
*Απεμπλοκή από το εθνικά επιζήμιο πλαίσιο της Πενταμερούς Διάσκεψης (λόγω της απουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της παρουσίας των δύο κοινοτήτων).
*Καταπολέμηση της αναβάθμισης του ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη, καθώς και αποτροπή της ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία.
*Πλήρης αξιοποίηση του ευρωπαϊκού συγκριτικού πλεονεκτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Τουρκίας επί του συνολικού φάσματος των Τούρκο-Ευρωπαϊκών σχέσεων και όχι μόνο επί της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας.
*Αναβάθμιση της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας, μέσω της θεσμοθέτησης Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας.
*Ταχύτατη εμπορική εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω σε πρώτη φάση των τερματικών υγροποίησης φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Αίγυπτο και την κατασκευή, εφόσον ανευρεθούν νέα κοιτάσματα, του αγωγού East Med προς την Ελλάδα και την Ιταλία.
*Αξιοποίηση μέρους των εσόδων από τους Υδρογονάνθρακες για τη δημιουργία ειδικού ταμείου στήριξης των προσφύγων ώστε να μην προσφεύγουν στη ψευδό-επιτροπή περιουσιών των κατεχομένων.
*Τερματισμός της μυστικής διπλωματίας και της διαπραγματευτικής συσκότισης μέσα από τη συνεχή και έγκαιρη ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και μέσα από την επέκταση της συζήτησης εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων και των αρμοδίων επιτροπών της.
*Δομική αναβάθμιση και ουσιαστικός εκσυγχρονισμός των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, ως καθοριστικού παράγοντα αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας και εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της αναβίωσης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.
*Αναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος των Βρετανικών βάσεων με τελικό στόχο την κατάργηση τους.
Παράμετροι λύσης
Οι βασικές παράμετροι της λύσης, όπως αυτές καταγράφονται στη νέα στρατηγική Νικόλα Παπαδόπουλου για το Κυπριακό είναι οι εξής:
*Λύσης βασισμένης στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς αποκλίσεις, το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το χάρτη του ΟΗΕ για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του.
*Λύσης που θα επιτρέπει στον Κυπριακό Ελληνισμό να συνεχίσει να ζει και να ευημερεί πάνω σε αυτό το νησί, να συνυπάρχει αρμονικά με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, χωρίς να αποστερείται κανένας Κύπριος οποιουδήποτε δικαιώματος ή ελευθερίας.
*Λύσης που θα προβλέπει ρητώς τη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος.
*Λύσης που θα προνοεί την πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής, πριν την έναρξη εφαρμογής της.
*Λύσης χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα οποιουδήποτε άλλου κράτους.
*Λύσης που θα σέβεται εμπράκτως το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
*Λύσης που θα προβλέπει την αποχώρηση των εποίκων.
*Λύσης που θα διασφαλίζει ότι όλοι οι Κύπριοι πολίτες θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ελευθερίες που απολαμβάνουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
*Λύσης που δεν θα παραβιάζει την αρχή «Ένας άνθρωπος-Μία ψήφος».
*Λύσης που δεν θα επιτρέπει σε μία κοινότητα να επιβάλλει τη θέληση της επί της άλλης, ή να προκαλεί παράλυση του κράτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ