Σκληραίνει τη στάση της η Βαγδάτη απέναντι στους Κούρδους
08:27 - 27 Σεπτεμβρίου 2017
Η Βαγδάτη απηύθυνε τελεσίγραφο 72 ωρών την Τρίτη στις αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν για να παραδώσουν τον έλεγχο των αεροδρομίων στις κεντρικές αρχές, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, στο οποίο δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σημειώθηκε συντριπτική επικράτηση του «ναι». Από την πλευρά του ο ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί κάλεσε τη Βαγδάτη «να μην κλείσει την πόρτα στον διάλογο» διαβεβαιώνοντας τη διεθνή κοινότητα ότι το δημοψήφισμα δεν είχε σκοπό να «οροθετήσει τα σύνορα (του Κουρδιστάν με το Ιράκ) ή να τα επιβάλλει de facto».
Αν και τα αποτελέσματα που αναμενόταν να ανακοινωθούν επίσημα την Τρίτη δεν δημοσιοποιήθηκαν τελικά, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι σκλήρυνε τον τόνο έναντι της Αρμπίλ.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τις διεθνείς πτήσεις από και προς το Κουρδιστάν σε τρεις ημέρες αν τα αεροδρόμια δεν παραδοθούν στην κεντρική κυβέρνηση», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, λειτουργούν δύο αεροδρόμια: ένα στην Αρμπίλ και άλλο ένα στη Σουλεϊμανίγια. Πέραν της ιρακινού εθνικού αερομεταφορέα, πολλές ξένες αεροπορικές εταιρίες-ιρανικές, τουρκικές, ιορδανικές, λιβανέζικες, γερμανικές-εκτελούν τακτικά πτήσεις προς και από αυτά.
Η Βαγδάτη απαίτησε ήδη την Κυριακή από τις άλλες χώρες να μην κάνουν πλέον καμιά αγορά πετρελαίου από τις κουρδικές αρχές. Ο μαύρος χρυσός είναι η βασική πηγή εσόδων του ιρακινού Κουρδιστάν. Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, την απόφαση για τη διεξαγωγή του οποίου έλαβε μονομερώς ο Μασούντ Μπαρζανί, διεξήχθη τη Δευτέρα στην αυτόνομη περιοχή-η οποία διαιρείται στις επαρχίες της Αρμπίλ, της Σουλεϊμανίγιας και του Ντοχούκ - αλλά και σε εδάφη που διεκδικούνται από τους Κούρδους και την κεντρική κυβέρνηση.
Οι Κούρδοι αναμένουν την ανακοίνωση της συντριπτικής επικράτησης του ναι και γιόρτασαν τη Δευτέρα στην Αρμπίλ με πυροτεχνήματα και χορούς. «Είμαστε ο κουρδικός λαός, δεν είμαστε Άραβες, δεν είμαστε Πέρσες (...). Είμαστε Κούρδοι και θα παραμείνουμε για πάντα», είπε ένας κάτοικος της περιοχής.
Καζάνι που βράζει η περιοχή στο βόρειο Ιράκ
Τεταμένη η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων στην περιοχή. Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν «Ναι» με ποσοστό περίπου 93%.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα και η Βουλή ζητά την παρέμβαση του ιρακινού στρατού.
Πρώτη άμεση εξέλιξη είναι η άφιξη Ιρακινών στρατιωτών στην περιοχή Σιλόπι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ευρείας κλίμακας άσκηση του τουρκικού στρατού. Από σήμερα, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, η άσκηση -που διευρύνεται κι άλλο- θα διεξάγεται από κοινού με τον ιρακινό στρατό.
Σημειώνεται ότι όλες σχεδόν οι τουρκικές εφημερίδες έχουν αφιερώσει τα πρωτοσέλιδά τους με στην απειλή πόλεμου του Πρόέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε «Μιά βραδιά μπορεί ξαφνικά να έρθουμε» αφού τόνισε ότι ο στρατός της Τουρκίας δεν μετέβη στα σύνορα, στο Σιλόπι, άσκοπα.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα δήλωσε ότι πρόκειται για καταστροφική απόφαση. «Το να συμπεριληφθεί και το Κιρκούκ αποτελεί πρόταση αιματοκυλίσματος του Ιράκ δια στόματος Μεσούτ Μπαρζανί» πρόσθεσε.