Διοργανώνεται η 3η Στρογγυλή Τράπεζα για τα Ανθρώπινα Δικαώματα

Για την πρωτοβουλία «Πίστη για τα Δικαιώματα» θα ενημερωθούν στο πλαίσιο της τρίτης Στρογγυλής Τράπεζας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα οι εκπρόσωποι των θρησκευτικών κοινοτήτων και των εταίρων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, αύριο Πέμπτη, στο Σπίτι της Συνεργασίας, στη Λευκωσία.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο για το Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό (RTCYPP) το οποίο και διοργανώνει την εκδήλωση.

«Κύριος στόχος της συνάντησης είναι να δοθεί η ευκαιρία στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) να παρουσιάσει στις θρησκευτικές κοινότητες της Κύπρου την πρωτοβουλία του «Πίστη για τα Δικαιώματα», συμπεριλαμβανομένης της «Δήλωσης της Βηρυτού» και των 18 Δεσμεύσεών της, ως συνέχεια του «Σχεδίου Δράσης του Ραμπάτ» του 2012», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η πρωτοβουλία «Πίστη για τα Δικαιώματα» εγκαινιάστηκε από το OHCHR το Μάρτιο του 2017 σε ένα εργαστήριο εμπειρογνωμόνων στη Βηρυτό και απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα της θρησκείας ή των πεποιθήσεων.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί «στο να παράσχει χώρο για διεπιστημονικό διάλογο μεταξύ θρησκειών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διατυπώνοντας ότι η ατομική και κοινοτική έκφραση των θρησκειών ή πεποιθήσεων ευδοκιμεί και ανθίζει σε περιβάλλοντα, όπου προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Οι 18 Δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στη «Διακήρυξη της Βηρυτού» διατυπώνονται για να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις, σχετικά με τις τρεις βασικές ευθύνες των θρησκευτικών ηγετών, που διατυπώθηκαν στο «Σχέδιο Δράσης του Ραμπάτ» το 2012 σχετικά με το φυλετικό ή θρησκευτικό μίσος, που αποτελεί υποκίνηση για διακρίσεις, εχθρότητα ή βία», αναφέρεται.

Οι τρεις βασικές αρμοδιότητες, προστίθεται, είναι η αποφυγή χρήσης μηνυμάτων μισαλλοδοξίας, που ενδέχεται να προκαλέσουν βία, εχθρότητα ή διακρίσεις, η σθεναρή και άμεση έκφραση ενάντια στην έλλειψη ανεκτικότητας, τα στερεότυπα διακρίσεων και τις περιπτώσεις ρητορικής μίσους, και το να καταστεί σαφές ότι η βία δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτή ως απάντηση στην υποκίνηση μίσους.

Οι 18 δεσμεύσεις περιλαμβάνουν την υποστήριξη των δικαιωμάτων όλων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, τη δημόσια καταγγελία όλων των περιπτώσεων υπεράσπισης του μίσους, που υποκινούν τη βία, τις διακρίσεις ή την εχθρότητα, την παρακολούθηση ερμηνειών, προσδιορισμών ή άλλων θρησκευτικών απόψεων, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους καθολικούς κανόνες και τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με στόχο την βελτίωση προγραμμάτων σπουδών, διδακτικού υλικού και εγχειριδίων, καθώς και την αναθεώρηση θρησκευτικών ερμηνειών, που φαίνεται να διαιωνίζουν την ανισότητα των φύλων και τα επιβλαβή στερεότυπα ή ακόμα και να αποδέχονται τη βία με βάση το φύλο.

Η Στρογγυλή Τράπεζα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα  του 2017 θα συζητήσει συγκεκριμένους τρόπους εμπλοκής με την «Πίστη για τα Δικαιώματα», ώστε να υλοποιηθεί σε ολόκληρο το νησί, αναφέρεται.

Δειτε Επισης

Αρχίζουν οι κατασκευαστικές εργασίες για τη δυτική λωρίδα της Τσερίου
Συννεφιές, βροχές και σκόνη στο μενού του καιρού-Στους 27 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Καθήλωσαν οι μαρτυρίες νεαρών κωφών-«Πως είναι μέτρια η ζωή μέσα στην σιωπή; Όταν δεν ακούω ήχους, τον κίνδυνο...»
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ στην κλήρωση του Τζόκερ
«Ταξίδεψαν» στο διάστημα και γέμισαν εμπειρίες οι εγκλωβισμένοι μαθητές-Έστειλαν σημαντικά μηνύματα
Σημαντικές εξελίξεις στο ζήτημα των ψεκασμένων οστών αγνοουμένων-Έγινε η πρώτη ταυτοποίηση μετά από 46 χρόνια
Εντοπίζει σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα αξιολόγησης αναπηρίας η Επιτροπή Εργασίας-Ζητούν κώδικα δεοντολογίας
Εντόπισε προβλήματα και ανάγκη εκπαίδευσης σε στέγες ηλικιωμένων η Λοττίδου-Ζητά ρύθμιση μέσω Νομοσχεδίου
Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για... βάπτισμα ξένων γεωργικών προϊόντων σε εγχώρια-Ψάχνουν λύσεις οι Αρχές
Τέσσερις στους δέκα πιστεύουν σε επιχειρηματικές ευκαιρίες-Φοβούνται το ρίσκο οι μισοί