Στέφανος Καραολής: Ένας εκ των 56 της Βουλής των Νέων στέλνει το δικό του μήνυμα

Ένας μεγάλος στόχος της "Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων", η θεσμοθέτησή της, παίρνει σάρκα και οστά από σήμερα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δίνοντας μόνιμα χώρο στους νέους της Κύπρου να εκφράσουν τις απόψεις τους για όλα αυτά που τους αφορούν, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο λήψης αποφάσεων.
Ο 29χρονος Στέφανος Καραολής, ένας εκ των 56 νέων που βρέθηκαν πριν από λίγες μέρες στα έδρανα της Βουλής των Αντιπροσώπων συμμετέχοντας στη Β’ Σύνοδο της Βουλής των Νέων, μίλησε στο Reporter για την εμπειρία του να συμμετέχεις στη Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων τονίζοντας παράλληλα πόσο σημαντικό είναι για την κοινωνία μας η συμμετοχή των νέων στα κοινά. Ο Στέφανος, είναι πολιτικός επιστήμονας, απόφοιτος του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Κοινωνική και Πολιτική Θεωρία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Τι ακριβώς είναι "Η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων και πώς αποφάσισες να ενταχθείς σε αυτή;
 
Η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και της Μη-Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Cyprus Youth DiplomaCy, που πραγματοποιήθηκε για 2η φορά φέτος με τη στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Εθνικής Υπηρεσίας Erasmus+ Νεολαία. Πρόκειται για μία ιδιότυπη προσομοίωση της Βουλής των Αντιπροσώπων από νέους μέχρι 30 ετών, που σκοπό έχει να τους φέρει κοντά στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, να τους μάθει πώς λειτουργεί η Bουλή, να συνεργαστούν και να "νομοθετήσουν" οι ίδιοι για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τόσο τους νέους όσο και την κοινωνία των πολιτών. Με τη προσομοίωση αυτή, 56 νέοι και νέες κατανοούν εμπράκτως, μέσω μη τυπικής μάθησης, τι εστί δημοκρατία, συζήτηση πολιτικού περιεχομένου, διαπραγμάτευση αλλά επίσης έχουν και την ευθύνη του λόγου και των πράξεων τους, έναντι των υπόλοιπων νέων που εκπροσωπούν. Είναι μια πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε πέρσι και διεξήχθη για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2016 με τη 1η Βουλή των Νέων και συνεχίστηκε φέτος με  τη 2η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων.
 
Στόχος των διοργανωτών ήταν η ανάδειξη της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων σε θεσμό. Πώς αισθάνεσαι που αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί μετά τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου;
 
O στόχος των διοργανωτών, αλλά και όλων των εμπλεκομένων, ήταν η ανάδειξη του όλου εγχειρήματος σε θεσμό και η επίτευξη αυτού του στόχου μας χαροποίησε όλους. Η απόφαση αυτή θα δώσει στους νέους ένα μόνιμο βήμα όπου θα μπορούν να αναλύσουν, να αναδεικνύουν και να προωθούν τις απόψεις τους, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο λήψης αποφάσεων κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό. 
Ποια θέματα σας απασχόλησαν κατά την πρόσφατη σύγκληση της Βουλής των Νέων;
 
Είχα την ευκαιρία να επιλεχθώ και τις δύο χρονιές που διοργανώθηκε η Βουλή των Νέων. Δεν θα μπορούσε να μην με ενδιαφέρει ένα τέτοιο εγχείρημα καθότι είναι μια διοργάνωση κατεξοχήν πολιτική. Ως Πολιτικός Επιστήμονας, απόφοιτος του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Κοινωνική και Πολιτική Θεωρία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχω πάθος για την πολιτική. Επιπλέον, ως νέος που συμμετέχει στα κοινά,  αντιλαμβάνεσαι ότι δεν θα μπορούσα να απέχω από τέτοιες διαδικασίες ή τουλάχιστον να μην εκδηλώσω το ενδιαφέρον μου για συμμετοχή. Φυσικά και η επιλογή μου αυτή να συμμετάσχω στη Βουλή των  Νέων δεν με απογοήτευσε καθόλου.Οι 56 νέοι βουλευτές που συμμετείχαν χωρίστηκαν σε πέντε (5) Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, με στόχο η κάθε μια να συζητήσει ένα θέμα σχετικό με τις ανάγκες και τους προβληματισμούς των νέων, αλλά και να συγγράψει μια Τελική Έκθεση. Η έκθεση κάθε Κοινοβουλευτικής Επιτροπής παρουσιάστηκε στην Ολομέλεια των 56 Νέων Βουλευτών και κατόπιν, αφού προηγήθηκε συζήτηση, τέθηκε σε ψηφοφορία. Όλες οι Εκθέσεις που υπερψηφίστηκαν θα παραδοθούν αργότερα στον αρμόδιο Υπουργό (Υπουργό της πραγματικής Κυβέρνησης) και σε άλλους τεχνοκράτες, ως η άποψη των νέων, με την εντολή να την λάβει υπόψη και να την εντάξει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου του. Τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση στις επιτροπές, αποφασίστηκαν από τη κοινωνία μετά από ανοιχτή προς το κοινό  διαδικασία. Η Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συζήτησε το φλέγον θέμα  της Ενεργειακής στρατηγικής της Κύπρου στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων καθώς και των Γεωπολιτικών Διαστάσεων του θέματος. Στην Επιτροπή Εργασίας, στην οποία και μετείχα, συζητήσαμε την Πρακτική άσκηση μετ' απολαβών. Η Επιτροπή Εσωτερικών ασχολήθηκε με την Οριζόντια ψηφοφορία και την ενίσχυση συμμετοχής των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ενώ η Επιτροπή Παιδείας με την Αναγνώριση και εισαγωγή στο εκπαιδευτικό σύστημα της μη τυπικής και άτυπης μάθηση. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος συζήτησε για τη Διαχείριση Αποβλήτων – αστικών και άλλων λυμάτων.
Τι αποκόμισες από την μέχρι στιγμής εμπειρία σου; Γιατί ένας νέος να ενταχθεί στη Βουλή των Νέων;
 
Από την όλη εμπειρία, γνώρισα από κοντά τις πρακτικές της Βουλής και είχα την ευκαιρία να εμπλακώ στη διαδικασία αναλογισμού όλων των παραμέτρων που πρέπει να αξιολογούνται ούτως ώστε να προκύπτουν οι νόμοι. Λαμβάνοντας μέρος σε αυτή τη νομοθετική διαδικασία, με βοήθησε να αντιληφθώ τη σημαντικότητα και την ευθύνη του κοινοβουλευτικού ρόλου. Πέραν αυτών, ένας νέος που θα ενταχθεί στην Βουλή των Νέων θα έχει την ευκαιρία, και εναπόκειται σε αυτόν, να κατανοήσει έννοιες όπως η συμμετοχική δημοκρατία, η ελευθερία του λόγου, η αντιπαραβολή απόψεων σε υγιή, πάντα, πλαίσια, με σεβασμό προς την αντίθετη άποψη, η πολιτική συζήτηση καθώς και η αποδοχή  του συμβιβασμού της αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Αυτά είναι που μπορεί να αποκομίσει ένας νέος με την ένταξη του στην Βουλή των Νέων και αυτά είναι που πρέπει ως κοινωνία να επιδιώκουμε από την πολιτική μας ζωή. Αυτά είναι που σε αρκετές περιπτώσεις απουσιάζουν από το πολιτικό λόγο της εποχής μας, που αποστρέφουν τους νέους από την εμπλοκή, ενασχόληση ή έστω συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες.
 
Πόσο σημαντική πιστεύεις πως είναι η ενασχόληση των νέων με τα κοινά;

Η ενασχόληση των νέων με τα κοινά είναι πολύ σημαντική. Σε μια εποχή πολιτικής απάθειας των νέων, πρέπει να σπάσει το διαζύγιο της κοινωνίας με τη Βουλή και οι σχέσεις του πολίτη με τους θεσμούς να επανατοποθετηθούν σε νέα βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η κοινωνία απαιτεί όσο ποτέ άλλοτε διαφάνεια στους θεσμούς του κράτους και επαρκή απόδοση δικαιοσύνης. Αυτά, εκτός από απαίτηση της κοινωνίας πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο συστατικό του κράτους. Οπλισμένοι ηθικά με ολοκληρωμένη εθνική συνείδηση και απαλλαγμένοι από νοοτροπίες εγωκεντρισμού  θα οδηγηθούμε στην δημιουργία ενός ευοίωνου μέλλοντος, αντιστρέφοντας τη κρίση σε ευκαιρία.  

Τι θέλεις να δεις να αλλάζει στην Κύπρο;

Θέλω να δω την οικονομία μας να χτίζεται σε γερά θεμέλια και σε νέους τομείς, μακριά από τα λάθη και τις παραλήψεις του παρελθόντος. Κάτι που διαπίστωσα για ακόμα μια φορά κατά τη διάρκεια της Βουλής των Νέων  είναι ότι έχουμε πολλούς και αξιόλογους νέους. Νέους πτυχιούχους ή μη που μπορούν να αξιοποιηθούν στελεχώνοντας επάξια τον κρατικό μηχανισμό. Μέλημα της πολιτείας πρέπει να είναι το μέλλον, καθώς ότι φυτέψουμε τώρα, θα το θερίσουμε στο μέλλον.

 

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους
Υπήρχαν πληροφορίες για «σύλληψη» του γεωργού από τον κατοχικό στρατό-Η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ