Σε αναζήτηση εναλλακτικής για τη Γερμανία μετά τον «πολιτικό σεισμό»

Σε αναζήτηση εναλλακτικής βρίσκεται πλέον η Γερμανία έπειτα από τις εκλογές της Κυριακής, με ένα ακροδεξιό κόμμα (ΑfD) να εισέρχεται ξανά στη γερμανική βουλή ύστερα από 60 χρόνια, και να αναδεικνύεται σε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, κυρίως λόγω της πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ στο μεταναστευτικό, και με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), να διαμηνύουν άμεσα ότι δεν θα συμμετέχουν σε νέο κυβερνητικό σχήμα.

Η καγκελάριος αναδεικνύεται πρώτη, αλλά αποδυναμωμένη, καθώς το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ (CDU/CSU) αποσπά το 33% των ψήφων – ιστορικό χαμηλό από το 1949. Η εικόνα είναι πολύ χειρότερη για το SPD που πέφτει σε νέο ιστορικό χαμηλό με ποσοστό 20,5%. 

Συγκεκριμένα, το μπλοκ CDU/CSU καταλαμβάνει 246 έδρες, το SPD 153 έδρες, το AfD 94 έδρες, το FDP 80 έδρες, το Linke (Αριστερά) 69 έδρες και το Grune (Πράσινοι) 67. 

Η Μέρκελ καλείται να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), που επιστρέφουν πανηγυρικά στη Μπούντεσταγκ μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας με ποσοστό 10,7%, και τους Πράσινους που βρίσκονται στο 8,9%. Το FDP επανέφερε στην προεκλογική ατζέντα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, και αναμένεται να προκαλέσει προσκόμματα σε οιαδήποτε μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά και στα σχέδια του Εμανουέλ Μακρόν για επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. 

 

 



Η εικόνα είναι πολύ χειρότερη για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι πέφτουν σε νέο ιστορικό χαμηλό με το 20,5%. Πρόκειται για απομείωση περίπου πέντε μονάδων σε σχέση με το 2013. Αντίθετα, το ξενοφοβικό και ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία αναδεικνύεται τρίτη δύναμη με 12,6%, και μπαίνει για πρώτη φορά στην κάτω Βουλή. Το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) κατέγραψε 9,2%. 

Τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει η αποδυναμωμένη Άνγκελα Μέρκελ στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία φανέρωσε η πρώτη τηλεοπτική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, που, όπως προβλέπει η παράδοση, έγινε λίγες ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Οι επικεφαλής των δύο πιθανών εταίρων της κ. Μέρκελ, ο Κρίστιαν Λίντερ του FDP και η Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ των Πράσινων, εμφανίστηκαν προσεκτικά ανοιχτοί σε διερευνητικές επαφές με το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ, όμως συγκρούστηκαν ανοιχτά για την κλιματική αλλαγή και ξεκαθάρισαν ότι η συνεργασία τους δεν θα δοθεί άνευ όρων.

Το έργο της καγκελαρίου για αυτόν τον τρικομματικό «συνασπισμό Τζαμάικα» περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από τις πιέσεις των Χριστιανοκοινωνιστών συμμάχων της για ετήσιο πλαφόν στην υποδοχή αιτούντων άσυλο. Επιπρόσθετος πονοκέφαλος θα είναι η ανάγκη να πετύχει ισορροπίες στην κατανομή υπουργείων, όπου το FDP αναμένεται να ζητήσει ένα από τα οικονομικά χαρτοφυλάκια.

Από την πλευρά τους, οι μεγάλες βιομηχανικές ενώσεις της Γερμανίας κάλεσαν τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα να αρχίσουν σύντομα διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τα αποτελέσματα των εκλογών ώστε να σχηματίσουν μία σταθερή κυβέρνηση και να αποφευχθεί ένα πλήγμα στο επιχειρηματικό περιβάλλον. «Οι εταιρείες μας χρειάζονται καθαρά μηνύματα. Τώρα πρέπει να αποφύγουμε να πληγεί η Γερμανία ως επιχειρηματικό πεδίο», δήλωσε ο Ντίτερ Κεμπφ, πρόεδρος της βιομηχανικής ένωσης BDI.

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον τρεις νεκροί από τους πυροβολισμούς σε κομμωτήριο της Σουηδίας
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος καυγάς και ξυλοδαρμοί σε κρουαζιερόπλοιο στο Τέξας-Αποκλείστηκαν διά βίου επιβάτες από ταξίδια
Ξεκάθαρη η Φον Ντερ Λάιεν για την άμυνα της Ε.Ε.-«Η απειλή της Ρωσίας δε θα εκλείψει»
Πυροβολισμοί σε κομμωτήριο στη Σουηδία-Αναφορές για αρκετούς τραυματίες
Ζήτησε να μην γίνουν εδαφικά δώρα στον Πούτιν ο Ζελένσκι-«Όλοι θέλουμε αυτός ο πόλεμος να τελειώσει»
Πέντε οι νεκροί του μπλακάουτ στην Ισπανία-Ανάμεσά τους γονείς και γιος
Αποσύρθηκε από το κονκλάβιο καρδινάλιος που είχε καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα
Δείχνουν τα φωτοβολταϊκά ως αιτία για το πρωτοφανές μπλακ άουτ οι Ισπανοί-Έρευνα για τα κρίσιμα 5 δευτερόλεπτα
Βλέπει εκλογή Ιμάμογλου εάν παραμείνει στη φυλακή ο Οζέλ
Δικαστήριο της Ε.Ε απαγορεύει τα διαβατήρια σε πλούσιους αλλοδαπούς-«Εμπορευματοποίηση της ιδιότητας του πολίτη»