Το μακελειό στο Hilton της Λευκωσίας - Έστησαν ενέδρα θανάτου και πήραν 49 όμηρους

Σε μακελειό κατέληξε η 6η σύνοδος του «Οργανισμού Αλληλεγγύης των Αφροασιατικών Λαών»  που διεξήχθη στην Κύπρο τον Φεβρουάριο του 1978.  

Δυο οπλοφόροι έστησαν ενέδρα θανάτου και σκότωσα εξ επαφής τον Πρόεδρο του Οργανισμού Γιούφ Έλ Σεμπάι ενώ στη συνέχεια συνέλαβαν όλους σχεδόν του συνέδρους όμηρους και τους έκλεισαν στην καφετέρια του Hilton.   
 
Η είδηση έσκασε σαν βόμβα ενώ μόλις ανακοινώθηκε από το μεσημβρινό δελτίο του ΡΙΚ, έφερε τα πάνω κάτω προκαλώντας κινητοποίηση και στις ξένες χώρες.
 
Το Hilton μέσα σε λίγη ώρα μετατράπηκε σε απόρθητο φρούριο από την αστυνομία, δημοσιογράφοι «περικύκλωσαν» το ξενοδοχείο ενώ στο σημείο έσπευσε οι Υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών καθώς και ο Αρχηγός αστυνομίας.
 
Η άφιξη των δολοφόνων στην Κύπρο
 
Οι δυο δολοφόνοι έφθασαν στην Κύπρο λίγες ημέρες πριν το μακελειό στις 18 Φεβρουαρίου 1978.
 
Ο πρώτος δράστης ήταν 27 ετών, ιορδανικής καταγωγής που έφθασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας από το Βελιγράδι και ο δεύτερος δολοφόνος, 25 ετών υπήκοος του Κουβέιτ, έφθασε στην Κύπρο από την Αθήνα.  Δυο ημέρες πριν το μακελειό, στην Κύπρο έφθασαν και οι σύνεδροι οι οποίοι διέμεναν στο ξενοδοχείο Hilton.
 
Οι δυο δολοφόνοι προέρχονται από διαφορετικές χώρες καταγωγής, από διαφορετικά επαγγέλματα και είχαν κλείσει δωμάτια σε διαφορετικά ξενοδοχεία αλλά ήταν μαζί σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας.  Ωστόσο το προηγούμενο βράδυ οι δυο διανυχτέρευσαν στο ξενοδοχείο Hilton.
Η αιματηρή επίθεση και η ομηρία
 
Ήταν γύρω στις 11 και 30 το πρωί στο ξενοδοχείο Hilton όταν το συνέδριο διέκοψε τις εργασίες του για διάλειμμα.
 
Οι δυο δολοφόνοι, συνοδευόμενοι από μια ξανθή γυναίκα, κάθονταν στο σαλόνι του ξενοδοχείου. Άγνωστο πρόσωπο πέρασε από το σημείο και έδωσε το σήμα για την επίθεση και η γυναίκα έφυγε από την έξοδο.
 
Ακολούθως οι δυο οπλοφόροι εισήλθαν στο διάδρομο ενώ εκείνη τη στιγμή ο Πρόεδρος του συνεδρίου κατέβαινε από το δωμάτιο του και
κατευθυνόταν προς την αίθουσα του συνεδρίου. Μόλις ο πρόεδρος έφθασε κοντά στο βιβλιοπωλείο του ξενοδοχείου, οι δολοφόνοι άνοιξαν πυρ, με το θύμα να μην προλαβαίνει να αντιδράσει παρά το γεγονός ότι τους είχε αντιληφθεί.
 
Αυτόπτης μάρτυρας, μέλος της Αιγυπτιακής αντιπροσωπείας, τρέχοντας άρχισε να φωνάζει κλαίγοντας «σκότωσαν τον πρόεδρο» ενώ οι δυο οπλοφόροι εισήλθαν στην αίθουσα του συνεδρίου με παρατεταμένα τα όπλα και τις χειροβομβίδες στα χέρια.
 
Οι δυο οπλοφόροι κατάφεραν να αφοπλίσουν τους αστυνομικούς που φρουρούσαν την αίθουσα ενώ μέσω διερμηνέα ο ένας δολοφόνος ανέφερε στους συνέδρους «μη φοβάστε. Είμαστε αγωνιστές, πολεμούμε για την πατρίδα μας που χάσαμε».
 
Ο δεύτερος οπλοφόρος μετέβη στο σαλόνι του ξενοδοχείου και πήρε όμηρους τρεις πολίτες και δυο αστυνομικούς.
 
Οι οπλοφόροι πήραν συνολικά 49 όμηρους τους οποίους συγκέντρωσαν στην καφετέρια του ξενοδοχείου ενώ διέταξαν τους άντρες να βγάλουν τις γραβάτες τους και με αυτές τους έδεσαν τα χέρια τους. Επίσης χώρισαν τους Άραβες από τους άλλους αντιπρόσωπους.  
Διαπραγματεύσεις με τους οπλοφόρους  
 
Στο χώρο του ξενοδοχείου έφθασαν Υπουργοί, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και διαπραγματευτές.
 
Σαράντα πέντε λεπτά μετά την επίθεση και την ομηρία, έγινε κατορθωτό όπως απελευθερωθούν έξι γυναίκες όμηροι. Μεταξύ του ήταν και η πρόεδρος της ΠΟΓΟ Σοφία Τσιμίλλη και μια Δανέζα που την άρπαξαν οι οπλοφόροι ενώ αυτή καθόταν στο σαλόνι του ξενοδοχείου.
 
Οι διαπραγματεύσεις με τους οπλοφόρους ενώ ήταν σε εξέλιξη, ακόλουθος της Πρεσβείας της Συρίας στην Κύπρο, δέχθηκε να κρατηθεί αυτός όμηρος με σκοπό να αφεθεί ελεύθερος ο Βάσος Λυσαρίδης, πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ο οποίος συνελήφθη από τους οπλοφόρους.
 
Το ξενοδοχείο είχαν «επανδρώσει» πάνοπλα μέλη της αστυνομίας τα οποία βρίσκονταν με το δάχτυλο στη σκανδάλη.
 
Γύρω στις 1 και 30 το μεσημέρι, οι οπλοφόροι άφησαν ελεύθερους όλους τους αντιπρόσωπους των Σοσιαλιστικών και Αφρικανικών χωρών και συνέχιζαν να κρατούν όμηρους 17 αντιπροσώπους των Αραβικών χωρών.
 
Οι ενέργειες του Λυσσαρίδης και η μεταφορά των ομήρων στο αεροδρόμιο

Σε κάποια στιγμή, ο Βάσος Λυσαρίδης εισήλθε στην αίθουσα και ζήτησε από τους οπλοφόρους να μάθει για τους όρους τους. Οι οπλοφόροι ζήτησαν την ασφαλή έξοδο τους από την Κύπρο για να μεταβούν στο Κουβέιτ.
 
Στη συνέχεια οι οπλοφόροι ζήτησαν να φύγουν με τους όμηρους στο αεροδρόμιο Λάρνακας και να μην πλησιάσει κανένας κοντά στο λεωφορείο που θα τους μετέφερε.
 
Εν τω μεταξύ σε κάποια στιγμή οι δημοσιογράφοι βρέθηκαν σε πλαϊνή πόρτα του ξενοδοχείου όπου επιχειρούσαν να βγάλουν φωτογραφίες με αποτέλεσμα ο ένας οπλοφόρος για εκφοβισμό να ρίξει δυο πυροβολισμούς στον αέρα.
Στη συνέχεια, οι οπλοφόροι με παρατεταμένα τα όπλα και τις χειροβομβίδες πάνω από τα κεφάλια των 11 ομήρων, εισήλθαν στο λεωφορείο το οποίο αναχώρησε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι για το αεροδρόμιο Λάρνακας.
 
Την ίδια ώρα, οι Κυπριακές αερογραμμές ενημέρωσαν ότι δεν δίνουν αεροσκάφος τους εφόσον οι επιδρομείς δεν παρέδιδαν τα όπλα τους.
 
Στις 3 και 45 το απόγευμα έφθασε υπό τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης ο Πρέσβης της Αιγύπτου ο οποίος ζήτησε όπως έλθει σε επαφή με τους δυο οπλοφόρους ενώ έλαβε οδηγίες από το Κάιρο.
 
Όλοι οι ηγέτες στο αεροδρόμιο
 
Λίγο αργότερα, οι οπλοφόροι μέσω του Βάσου Λισσαρίδη ενημέρωσαν ότι είναι διατεθειμένοι  να αποχωρήσουν από την Κύπρο χωρίς ομήρους ενώ οι Κυπριακές αρχές τους ενημέρωσαν ότι για να μεταβούν στο Κουβέιτ με αεροσκάφος των κυπριακών αερογραμμών θα
πρέπει να παραδώσουν τα όπλα τους για λόγους ασφαλείας.
 
Οι οπλοφόροι από την πλευρά τους έδωσαν προθεσμία όπως διευθετηθεί η αναχώρηση τους μέχρι τις 4 και 30 το απόγευμα, διαφορετικά θα άρχιζαν να εκτελούν ομήρους όπως είχαν προειδοποίηση.
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ζήτησε από τις κυπριακές αρχές να καθυστερήσουν την αναχώρηση των οπλοφόρων καθότι θα έφθαναν στην Κύπρο παλαιστίνοι ηγέτες για να διαπραγματευτούν με τους οπλοφόρους.
 
Στο μεταξύ στο αεροδρόμιο Λάρνακας έφθασε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού ο οποίος προήδρευε της συνεδρίας.
 
Αναχώρησε και επέστρεψε το αεροπλάνο
 
Το αεροπλάνο με πλήρωμα τεσσάρων προσώπων, μαζί με τους οπλοφόρους και τους Άραβες ομήρους, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λάρνακας αλλά επέστρεψε λίγο αργότερα αφού δεν είχε άδεια να προσγειωθεί σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο εκτός από το Τζιμπουτί για ανεφοδιασμό.
 
Μετά την επιστροφή τους στη Λάρνακα και γύρω στις 6 το απόγευμα, οι δύο οπλοφόροι  απελευθέρωσαν τους ομήρους τους και παραδόθηκαν στην αστυνομία, ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ τους και των αρχών της Δημοκρατίας. και παρέδωσαν τον οπλισμό τους.
Καταδικάστηκαν σε θάνατο
 
Οι δύο οπλοφόροι κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης και καταδικάστηκαν σε θάνατο.
 
Το δικαστήριο, αφού δέχθηκε όλα τα στοιχεία που προσκόμισε η Εισαγγελίας ως «αληθινά και αξιόπιστα», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δολοφονία του θύματος διεπράχθη από τους οπλοφόρους για την προώθηση ενός προκαταρκτικού και καλά προετοιμασμένου κοινού σχεδίου στο οποίο και οι δύο ήταν συμβαλλόμενα μέρη και ότι «ως εκ τούτου, καθένας από αυτούς θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι ο ίδιος είχε διαπράξει τη δολοφονία ως κύριος δράστης, ανεξάρτητα από το ποιος από τους δύο τράβηξε την σκανδάλη του πιστόλιου που χρησιμοποιήθηκε για να διαπράξει τη δολοφονία».
 
 

Δειτε Επισης

Ζήτησε χρόνο για να απαντήσει ο ΑΠΟΕΛ
Εμπρησμός οχήματος 32χρονου στη Λεμεσό-Καταστράφηκε ολοσχερώς
Έκρηξη βόμβας τα ξημερώματα στο σπίτι 34χρονης στη Λεμεσό-Προκλήθηκαν ζημιές
Στους 25 οι νεκροί στο Λος Άντζελες-Εφιάλτης χωρίς τέλος καθώς οι άνεμοι δυναμώνουν
Συνελήφθη ο παυθέντας πρόεδρος της Νότιας Κορέας-Ο Γιουν μεταφέρθηκε για ανάκριση στην εισαγγελία
Νέα επίθεση σε ντελιβερά-Κουκουλοφόροι του έκλεψαν τη μοτοσυκλέτα, το πορτοφόλι και δύο κινητά
Σκόνη αιωρείται στην ατμόσφαιρα-Βροχές στο καιρικό μενού από την Πέμπτη
Στο Δικαστήριο παράγοντες του ΑΠΟΕΛ για οφειλές, «δίκασε» τον Παναγιώτου ο Πρόεδρος
Κακοί οι οιωνοί για τα οδοφράγματα-Παραμένει αρνητικός ο Τατάρ στην πρόταση για Πυρόι ή Κόκκινα
Θέτουν επί τάπητος τις αναπάντητες ερωτήσεις των Υπουργών οι βουλευτές