Tο αποτέλεσμα στη Γερμανία δεν θα αλλάξει τις αποφάσεις του Eurogroup

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε απόψε η συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
 
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση ο κ. Τσακαλώτος ευχαρίστησε τον Γ,. Ντάισελμπλουμ για τον μεσολαβητικό ρόλο που διαδραμάτισε όποτε αυτό ήταν αναγκαίο και σημείωσε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να βγει από το πρόγραμμα χωρίς να χρειαστεί νέο μνημόνιο.
 
«Είμαι σίγουρος πως θα υπάρξουν δυσκολίες αλλά θα βρούμε κοινό έδαφος». Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2018 ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας υποστήριξε ότι σε κάποιους τομείς υπάρχει υπεραπόδοση και σε άλλους υποαπόδοση και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο.
 
Από την πλευρά του ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν θα αλλάξει τις αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος
 
Ο επικεφαλής του Eurogroup υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία φάση του προγράμματος προσαρμογής και επανέλαβε ότι θεωρεί εφικτό τον στόχο του κλεισίματος της τρίτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους. "Είμαστε στη τελευταία φάση του προγράμματος. Έχουμε κοινό στόχο να τελειώνουμε τη τρίτη αξιολόγηση πριν από το τέλος του προγράμματος. Είναι εφικτό", είπε.
 
Στο μεταξύ, μιλώντας αργότερα στο συνέδριο του Economist, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως η Ελλάδα μπορεί να έχει μια καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο το 2018. Είπε ακόμη ότι θα θεσπιστεί ένας μακροχρόνιος μηχανισμός ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, και ξεκαθάρισε ότι απομένουν πολλές μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές που πρέπει να γίνουν.
 
Ο Πρόεδρος του Eurogroup ευχαρίστησε επίσης τον πρώην υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος βρισκόταν στο πάνελ,  για τη συμβολή του στη διαχείριση της κρίσης του 2015.
 
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης προέβη στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα πετύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%-2,2% και πως θα πιάσει άνετο τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το επόμενο έτος. «Βρισκόμαστε στο τελευταίο σπριντ, δεν πρέπει να επαναπαυτούμε», διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Τέλος, είπε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει καλή επαφή  στη χώρα με τις αγορές και η κυβέρνηση θα μπορέσει  να συζητήσει με τους εταίρους το πλαίσιο για μια καθαρή έξοδο (clean exit) από το Μνημόνιο.
 
Νωρίτερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, που επισκέπτεται από το πρωί την Αθήνα, είχε συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μαξίμου, αλλά και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
 

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νάξο-Ηλικιωμένη πνίγηκε στην παραλία του Αγίου Γεωργίου
Μαθήτρια βρήκε κατσαρίδα μέσα σε σχολικό γεύμα στην Ελλάδα (pics)
Έγινε ο πρώτος πολιτικός γάμος ομόφυλου ζευγαριού στη Χίο (pic)
«Είναι κτήνος, πού να το φανταστώ;»-Ξεσπά η μητέρα των παιδιών που κακοποιήθηκαν
«Δάκρυσα, γιατί είναι μοναδικό να φοράς αυτή τη στολή»-Τι λέει ο εύζωνας που έγινε viral στην τελευταία του υπηρεσία
Ο Νίκος Παππάς δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση της Έλενας Ακρίτα για τον «γιο της πλύστρας»
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκάρδια συνάντηση Αλέξη Κούγια και Απόστολου Λύτρα στα δικαστήρια
Χειροπέδες σε άνδρα που έδινε «δώρα» σε ανήλικο παιδί και το κακοποιούσε σεξουαλικά
Ρομά συνελήφθη στο Αγρίνιο γιατί έκανε κατάληψη σε σχολείο και απείλησε τον διευθυντή
Σύλληψη δικηγόρου που διακινούσε ναρκωτικά σε κρατούμενους