Αψήφησαν τις απειλές οι Κούρδοι και προσήλθαν στις κάλπες
22:26 - 25 Σεπτεμβρίου 2017
Το εκλογικά κέντρα που στήθηκαν για το δημοψήφισμα αναφορικά με την ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ, έκλεισαν στις 19.00 (ώρα Κύπρου) και ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 το πρωί και τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός 72 ωρών.
Το 78% από τους 5,2 εκατομμύρια Κούρδους που είχαν δικαίωμα ψήφου, προσήλθαν στις κάλπες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα το Ερμπίλ, Rudaw TV, επικαλούμενο την Επιτροπή Ανεξάρτητων Ανώτερων Εκλογών και Δημοψηφίσματος.
Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν είτε "Ναι" είτε "Όχι" στην ερώτηση που διατυπώθηκε στα κουρδικά, τα τούρκικα, τα αραβικά και τα ασσυριακά και ήταν η εξής: "Θέλετε η περιφέρεια του Κουρδιστάν και οι περιοχές του Κουρδιστάν εκτός της περιφέρειας του Κουρδιστάν να γίνουν ανεξάρτητο κράτος;”.
Οι Κούρδοι του Ιράκ άρχισαν να ψηφίζουν για την ανεξαρτησία τους, παρά τις έντονες αντιρρήσεις στη Βαγδάτη και το εξωτερικό, σ` ένα ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την ίδρυση του κράτους για το οποίο αγωνίζονται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.
Αν και θεωρείται σίγουρο καθώς η πλειοψηφία των Κούρδων υποστηρίζει το "ναι", ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας Μασούντ Μπαρζανί έχει προειδοποιήσει πως η ψηφοφορία δεν θα επιφέρει αμέσως την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, αλλά θα αποτελέσει μάλλον το έναυσμα για "σοβαρές συζητήσεις με τη Βαγδάτη".
Απειλές εντός και εκτός
Το δημοψήφισμα αυτό αποτελεί πάντως ένα παρακινδυνευμένο στοίχημα επειδή ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι έκανε με σαφήνεια γνωστό πως θα λάβει "τα απαραίτητα μέτρα" για να διαφυλάξει την ενότητα της χώρας.
Γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και το Ιράν, ανήσυχες μήπως οι δικές τους κουρδικές μειονότητες ακολουθήσουν το παράδειγμα, απείλησαν επίσης με αντίποινα.
Η Βαγδάτη ζήτησε χθες από όλες τις χώρες να συναλλάσσονται μόνο μαζί της για όλες τις πετρελαϊκές συναλλαγές. Το Κουρδιστάν παράγει κατά μέσο όρο 600.000 βαρέλια την ημέρα, από τα οποία τα 550.000 εξάγονται μέσω του τουρκικού λιμανιού Τσεϊχάν.
Λίγο νωρίτερα, το Ιράν είχε λάβει ένα πρώτο μέτρο αντιποίνων απαγορεύοντας όλες τις πτήσεις με το Ιρακινό Κουρδιστάν, κατόπιν αιτήματος της Βαγδάτης.
Και η Τουρκία έχει ήδη προειδοποιήσει πως τα αντίποινα θα έχουν πτυχές που θα αφορούν την ασφάλεια και την οικονομία, ενώ ο στρατός της ενέτεινε τα γυμνάσιά του στα σύνορα.
Η Άγκυρα θεωρεί τον εαυτό της προστάτη της ιρακινής εθνικής μειονότητας των Τουρκομάνων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην πετρελαϊκή πόλη Κιρκούκ, την οποία οι Κούρδοι κατέλαβαν το 2014 καθώς τα ιρακινά στρατεύματα υποχωρούσαν αντιμέτωπα με την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους.
Νωρίτερα, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής διαφόρων κυρώσεων ως απάντηση στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, αποκλείοντας ωστόσο κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.
“Μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά…”, είναι το μήνυμα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς τον Κούρδο ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, λέγοντας ότι μπορούν να στείλουν τα στρατεύματά τους στο βόρειο Ιράκ όπως έκαναν και με τη Συρία. Ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν κλείσει τα σύνορα με το Ιράκ και μέσα στην ερχόμενη βδομάδα θα λάβουν και άλλα μέτρα.
Όπως μετέδωσε το Ρόιτερες, σε μία πρώτη αντίδραση, η Τουρκία κατέβασε από τον πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών TurkSat το κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw.