Ακιντζί: «Μετά τις εκλογές οι προσπάθειες για λύση»

Η επικείμενη περίοδος προ των εκλογών στην ε/κ κοινότητα δεν είναι υποβοηθητική για μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, δήλωσε το Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της «πολύ καλής» - όπως τη χαρακτήρισε - συνάντησής του με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το απόγευμα του Σαββάτου, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. 

Η συνάντηση διήρκεσε δέκα λεπτά κι όπως είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν τρόπους για να προχωρήσουν προς τα μπρος.

«Ο ΓΓ ήταν ο ίδιος μάρτυρας του τι συνέβη στο Κραν Μοντανά και είναι γνώστης της εποικοδομητικής συνεισφοράς μας στη διάσκεψη. Κι ως Τουρκοκύπριοι αναμένουμε σθεναρά ότι αυτό που πραγματικά συνέβη, θα αντικατοπτρίζεται αντικειμενικά στην επικείμενη έκθεσή του», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης.

Ο κ. Ακιντζί απέδωσε την εκτίμηση ότι η περίοδος μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου δεν βοηθά σε οποιαδήποτε προσπάθεια, σε αναφορές, όπως υποστήριξε, του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Το έχουν δηλώσει δημόσια και δεν διαφωνώ μαζί τους. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή ο Ελληνοκύπριος ηγέτης δεν μπορεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις αυτό το χρονικό διάστημα», δήλωσε.

Εισηγήθηκε όπως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα Ηνωμένα Έθνη και οι δύο πλευρές στην Κύπρο προσπαθήσουν να προσδιορίσουν γιατί οι διαδικασίες και οι μεθοδολογίες μέχρι στιγμής δεν επέτρεψαν μια διευθέτηση στην Κύπρο και τι μπορεί να γίνει διαφορετικά.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν ως διαδικασία ανοιχτού - τέλους. Απαιτούνται διαδικασίες που να δίδουν αποτελέσματα, με προσανατολισμό χρόνου και πολύ δομημένες", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.
"Όπως θα θυμάστε στην αρχή της διαδικασίας τον Μάιο του 2015 αποφασίσαμε μαζί με τον κ. Αναστασιάδη για διάφορα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένων της συμβατότητας των κινητών τηλεφώνων και από τις δύο πλευρές και να υπάρχουν διασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος και άλλα θέματα, καθώς και επιτροπές όπως η επιτροπή για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την ισότητα των φύλων κλπ. Πιστεύω ότι δεν έπρεπε  να σταματήσουν οι εργασίες τους», ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης.
 
Πρόσθεσε ακόμη ότι ζήτησε από τον ΓΓ τον τερματισμό της «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», ενώ του μετέφερε την ανάγκη προσωπικής εμπλοκής του κ. Γκουτέρες απ’ εδώ κι εμπρός.
 
Σε επισήμανση δημοσιογράφου τουρκικής εφημερίδας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στο ΓΓ ότι είναι έτοιμος για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι  αυτό που ο ίδιος έχει ήδη αναφέρει είναι ότι ο χρόνος δεν είναι ευνοϊκός για μια νέα προσπάθεια.

«Και πως δεν αναμένω ότι ο ΟΗΕ θα αναλάβει κάποια βήματα προκειμένου να επαναδραστηριοποιήσει τις διαπραγματεύσεις αυτή την περίοδο. Απλά επειδή η ατμόσφαιρα δεν είναι ευνοϊκή. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές του επόμενου έτους», είπε συγκεκριμένα.
 
Σε άλλη ερώτηση αν εκτιμά ότι οι Ε/κ είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την 'πολιτική ισότητα', ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι πιστεύει ειλικρινά ότι και το 2004 με το σχέδιο Ανάν, αλλά ατυχώς και τώρα, όπως είπε,  η πλειοψηφία της Ελληνοκυπριακής κοινότητας δεν είναι έτοιμη "για μια πολιτικά ίση νέα κατάσταση πραγμάτων".
Καθώς, είπε, τα τελευταία χρόνια διοικούν ένα κράτος που είναι αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα και το κυβερνούν ως να ήταν η μοναδική κοινότητα, (αυτό) έχει δημιουργήσει μία κατάσταση τη νομή της εξουσίας με την δική τους κοινότητα.

«Εκτός κι αν συμφωνήσουμε σ’ αυτή τη νομή εξουσίας, αν χωνέψουμε την ιδέα ότι θα υπάρχουν δύο πολιτικά ίσες οντότητες, δύο πολιτικά ίσες συνιστώσες πολιτείες, αν  χωνέψουμε την ιδέα ότι μια μέρα ένας Τ/κ θα γίνει επίσης πρόεδρος της ενωμένης Κύπρου, τότε μόνο θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε εμπρός», ανέφερε.

O Τουρκοκύπριος ηγέτης συνέστησε αναμονή μέχρι μετά τις εκλογές λέγοντας ότι στο μεταξύ πρέπει να συνεχιστεί ο προβληματισμός.

«Ας προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους και μέσα για να προχωρήσουμε, διότι όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, δεν μπορείς να το παραβλέψεις. Δεν μπορείτε να κλείνετε τα μάτια σας και να προσποιείστε προσπαθώντας να μην βλέπετε το πρόβλημα. Το κυπριακό πρόβλημα υπάρχει, γι `αυτό πρέπει να βρούμε τρόπους και μέσα για τον τρόπο επίλυσής του. Εφόσον το πρόβλημα συνεχίζεται, η προσπάθεια για να βρεθούν οι τρόποι και τα μέσα για να βρεθεί μια λύση θα συνεχιστεί επίσης», είπε κ. Ακιντζί.
 
Ανέφερε ακόμη ότι θεωρεί ως σημαντικά ζητήματα τη μεθοδολογία και τη νοοτροπία με τις οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν από τώρα και στο εξής τα θέματα, επειδή ο τρόπος που διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις, καθώς κι οι νοοτροπίες που είδαμε, δεν παράγουν τίποτα.

«Δεν υπάρχει ανάγκη για τις ίδιες παλιές μεθοδολογίες», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν και μετά το Κραν Μοντανά πιστεύει ακόμη πως η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι η λύση, είπε ότι όσο πιο πολύ περνά ο καιρός, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες για μια ομοσπονδιακή λύση. 

«Έχω δηλώσει δημόσια ότι αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια της γενιάς μας, γιατί με τον Αναστασιάδη έχουμε ίδια ηλικία. Πολλοί μοιράζονται αυτή την άποψη ότι όσο περισσότερα χρόνια περνούν, οι θέσεις και το στάτους κβο εδραιώνονται …», ανέφερε.
 
Είπε ότι δεν περιφρονεί τις παραμέτρους του ΟΗΕ και τις παραμέτρους της διζωνικής ομοσπονδίας, γιατί δεν είναι ο ΟΗΕ που δημιούργησε το πρόβλημα.

«Ατυχώς μετά από χρόνια έφτασα στο σημείο να πιστεύω ότι οι αντιλήψεις της ελληνοκυπριακής ηγεσίας και της πλειοψηφίας της κοινωνίας είναι που δεν μας επιτρέπουν να μοιραστούμε την εξουσία μέσα στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», σημείωσε.
 
Κληθείς να σχολιάσει γιατί ενώ ζητούν δικαίως ισότητα και είναι μόλις το 18% του πληθυσμού της χώρας, δεν ζητούν και για τους Κούρδους της Τουρκίας, που αποτελούν το 25%, ο Τ/κ ηγέτης είπε πως κάθε χώρα έχει τις δικές της θέσεις και δυσκολίες κι ότι ο ίδιος επιθυμεί να βλέπει όλες τις κοινότητες, τους ανθρώπους και τα άτομα να ζουν ειρηνικά και αρμονικά, στην Τουρκία και οπουδήποτε αλλού.

«Η Τουρκία είναι ενιαίο κράτος, αλλά η Κύπρος δεν ιδρύθηκε ως ενιαίο κράτος με Τ/κ μειονότητα εντός μιας Ε/κ πλειοψηφίας. Η Κύπρος ήταν λειτουργική ομοσπονδία όταν ιδρύθηκε το 1960 και για πολλά χρόνια συζητούμε πως θα την κάνουμε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, να δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση. Δεν μπορείτε λοιπόν να κάνετε παραλληλισμούς μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου στο σημαντικό αυτό θέμα», ανέφερε.
 
Σε άλλο ερώτημα αν είναι έτοιμος να αποδεχθεί τερματισμό των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι, όπως κι η τουρκική κυβέρνηση έκαναν σημαντικό άνοιγμα στις συναντήσεις του Κραν Μοντανά κι αυτό αναγνωρίστηκε από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετείχαν στη διάσκεψη.
 
«Όλοι είδαν τις ειλικρινείς προθέσεις της τουρκικής πλευράς πως πράγματι εννοούσε αυτά που έλεγε στη διάρκεια της διάσκεψης», είπε.

Επανέλαβε τις απόψεις τους ότι ως γενικός κανόνας, στην Κύπρο η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για την άλλη, κάτι που αποτέλεσε μέρος της διακήρυξης της 12 Ιανουαρίου στη Διάσκεψη της Γενεύης.
 
«Δεν μπορείς να τα πετύχεις όλα αμέσως. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις σε μια νύχτα συνθήκες ασφαλείας και για τις δύο πλευρές, Πρέπει να πας βήμα – βήμα και λέγοντας αυτό, επαναλαμβάνω ότι όσο περισσότερη εμπιστοσύνη οικοδομείς, τόσα λιγότερα στρατεύματα θα χρειάζεσαι. Όσο περισσότερη συνεργασία οικοδομείς, τόσο λιγότερες εγγυήσεις χρειάζεσαι. Αυτή είναι η εξίσωση», ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης.
 
Στο ερώτημα αν όντως στο Κραν Μοντανά αποδέχθηκε κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυτό που αποδέχθηκαν, είναι γνωστό στα Ηνωμένα Έθνη και σε όλους και έχει επανειλημμένα δηλωθεί από την πλευρά μας ( την τ/κ).

«Τίποτε παραπάνω και τίποτε λιγότερο. Είναι γνωστό. Ναι, αποδεχθήκαμε τη σημαντική σταδιακή μείωση των στρατευμάτων. Αλλά δεν αποδεχθήκαμε αυτό που ζητούσε ο Αναστασιάδης συνέχεια, τη μαξιμαλιστική θέση μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις. Δεν το αποδεχθήκαμε αυτό»,ανέφερε.
 
Τέλος στο ερώτημα για το ζήτημα των υδρογονανθράκων ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι είναι κάτι που χρειάζεται να ενταχθεί σε έναν τομέα συνεργασίας.

«Όπως είπα πριν ένα λεπτό, όσο περισσότερη συνεργασία έχεις, τόσο λιγότερες εγγυήσεις και λιγότερο στρατό χρειάζεσαι. Όχι μόνο για το ζήτημα των υδρογονανθράκων, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τομείς για δημιουργία συνεργασίας. Αλλά το θέμα των υδρογονανθράκων είναι κάτι που ανήκει και στις δύο κοινότητες και ειλικρινώς πιστεύουμε ότι μονομερείς δραστηριότητες σ’ αυτόν τον τομέα δεν είναι υποβοηθητικές. Πρέπει λοιπόν να ληφθεί υπόψη κατ’ αυτό τον τρόπο, αντί της δημιουργίας εντάσεων, πρέπει να δημιουργεί συνεργασία», κατέληξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.
 
ΗΕ για συνάντηση ΓΓ με Ακιντζί: Οταν οι πλευρές δείξουν ετοιμότητα για εμπλοκή σε νέα διαδικασία, στη διάθεσή τους 
 
Όταν οι πλευρές στην Κύπρο επιδείξουν την ετοιμότητά τους για επανεμπλοκή σε διαδικασία για το Κυπριακό, τα ΗΕ είναι στη διάθεσή τους αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, μετά τη συνάντηση του ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Αναφέρεται ότι οι δύο αντάλλαξαν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση των συνομιλιών του Κυπριακού, όπως και για το μέλλον τους.

«Ο Γενικός Γραμματέας επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας των καλών του υπηρεσιών, για έναρξη των συνομιλιών όσο σύντομα οι πλευρές επιδείξουν την ετοιμότητά τους να επανεμπλακούν», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με τη Δημοκρατική Αλλαγή επιστρέφει στην πολιτική ο Χρίστος Κληρίδης-Εξήγγειλε πολιτική κίνηση απέναντι «στη μετριότητα»
Πρόωρες «εκλογές» στα κατεχόμενα ζητά ο ηγέτης του ΡΤΚ
Βλέπει φαντάσματα ο Τατάρ-Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για «επιθετικές κινήσεις»
Κρίσιμη καμπή θεωρεί τους επόμενους μήνες ο Τατάρ-Επιμένει στην απόρριψη της Ομοσπονδίας, μιλά μόνο για τη Μια Μηλιά
Οι παράξενες διπλές εκλογές, το πατατράκ των κομμάτων και οι φόβοι για το μέλλον
Άνοιγμα σε ΗΠΑ, αμυντική θωράκιση και νέα οπλικά συστήματα-Στο επίκεντρο ο τομέας της ασφάλειας για το ΥΠΑΜ
Διαμαρτυρήθηκαν σε Γκουτέρες για τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 οι Τούρκοι-Προτάσσουν ξανά τα δύο κράτη
Η κινητικότητα στο Κυπριακό, οι χαμηλές προσδοκίες και τα ορόσημα του 2025
Επίσκεψη ΠτΔ στο υποβρύχιο USS Indiana στη Λεμεσό-«Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή»
Κάνει απολογισμό της χρονιάς στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο ΠτΔ-Δηλώνει πανέτοιμος για τη συνάντηση με Τατάρ