Με πέντε σημεία στον Γκουτέρες ο Αναστασιάδης

Πέραν της διαβεβαίωσης προς τον Γενικό Γραμματέα για τη βούλησή του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των παραμέτρων που έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κρανς Μοντάνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προτίθεται να συζητήσει με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη σημερινή τους συνάντηση και μια σειρά άλλων ζητημάτων, που εν μέρει ήγειρε και στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση.
 
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές:
 
*Το πρώτο αφορά στην πορεία προς τα μπρος, όπου θα σημειώσει την ανάγκη της σοβαρής προετοιμασίας της επόμενης κίνησης στο Κυπριακό και την ύπαρξη ανάλογης βούλησης και από την άλλη πλευρά.
 
*Δεύτερον, την επικείμενη έκθεση για την αποστολή των καλών υπηρεσιών.
 
*Τρίτον, τις τουρκικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα, που έχουν περιέλθει υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Άγκυρας, αλλά και τις τουρκικές απειλές και προκλήσεις σε βάρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Τέταρτον, τα διάφορα εκκρεμή ζητήματα στις συνομιλίες, που δεν καλύπτονται από τα 6 σημεία του πλαισίου Γκουτέρες.
 
Πέμπτον, την επικείμενη στρατηγική αξιολόγηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
 
Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κορνήλιος Κορνηλίου.

Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του στην 72η  Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, διατύπωσε τη θέση πως αμοιβαία συμφωνημένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, όπως η επιστροφή και η επανεγκατάσταση στα Βαρώσια των νομίμων κατοίκων τους, θα αλλάξουν το παιγνίδι, με τη δημιουργία ενός κλίματος που θα συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις του Κρανς Μοντάνα, που αποτέλεσαν την κορύφωση του νέου γύρου συνομιλιών, ο Νίκος Αναστασιάδης υπέδειξε πως παρά την εποικοδομητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς υπήρξε αδιέξοδο.

Ένα αδιέξοδο, που όπως υπέδειξε, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη στάση της Τουρκίας, η οποία στόχευε στο να μετατρέψει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο.  Συναφώς, κατήγγειλε την Τουρκία για την άρνησή της ν’ αποδεχθεί κατάργηση των επεμβατικών της δικαιωμάτων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε, στην ομιλία του, στον ισχυρισμό του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, ότι το αποτυχημένο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντάνα οφειλόταν «στην αδιανόητη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τον Τούρκο Πρόεδρο, όπως το αν είναι αδιανόητο το να φιλοδοξεί κανείς την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, χωρίς ξένες εγγυήσεις, οποιοδήποτε παρεμβατικό δικαίωμα από μια τρίτη χώρα και ελεύθερου από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. 

 

Δειτε Επισης

Στρωμένο πλέον το χαλί για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις-Τα δεδομένα υπέρ της Κυβέρνησης για ολικό λίφτινγκ
Υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης τους Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου- «Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι η απελευθέρωση και επανένωση»
Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»