Ανοικτή η πόρτα για τουρίστες με προορισμό ξενοδοχεία Ε/κ στα κατεχόμενα

Στο συρτάρι μπήκε και πάλι η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά τους αλλοδαπούς οι οποίοι έρχονται για διακοπές στην Κύπρο δια της νόμιμης οδού (σ.σ. από τα νόμιμα αεροδρόμια ης χώρας), έχοντας ως τελικό προορισμό ξενοδοχείο στα κατεχόμενα, το οποίο ανήκε σε Ελληνοκύπριο πριν από την εισβολή. 
 
Η συζήτηση άνοιξε και πάλι με αφορμή την άρνηση των αστυνομικών του αεροδρομίου Λάρνακας να επιτρέψουν τη Δευτέρα το βράδυ σε 51 αλλοδαπούς να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία με σκοπό να μεταβούν στα κατεχόμενα.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια», η απόφαση άλλαξε μετά από πολιτική παρέμβαση και έντονο διάβημα της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο, αφού οι 32 από τους τουρίστες προέρχονταν από τη γειτονική χώρα.
 
Η συγκεκριμένη εγκύκλιος περιέχει αριθμό ξενοδοχείων στα κατεχόμενα, στα οποία δεν δίνει την έγκρισή της η Κυπριακή Δημοκρατία για να διανυκτερεύουν εκεί τουρίστες.
 
Ο λόγος είναι ότι τα ξενοδοχεία αυτά είναι ιδιοκτησία Ε/κ που κατέληξαν στα χέρια Τ/κ μετά την εισβολή. Έτσι, σε περίπτωση που ένας τουρίστας φτάσει σε αεροδρόμιο που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία και δηλώσει ως τελικό προορισμό ένα από αυτά τα ξενοδοχεία, του απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα.
 
Πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Αλήθεια, αναφέρουν ότι υπήρξε άμεση παρέμβαση της Πρεσβείας του Ισραήλ και κατ’ επέκταση του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών με παραστάσεις προς το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών.
 
Σε ελάχιστο χρόνο (το βράδυ της Δευτέρας) δόθηκε εντολή όπως περάσουν οι τουρίστες, ενώ την Τρίτη το πρωί αποσύρθηκε προσωρινά η εγκύκλιος με στόχο να επανεξεταστεί με τη διαβούλευση των τριών εμπλεκόμενων υπουργείων, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.
 
Αρμόδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό, ιδίως σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις ανάμεσα σε Κύπρο και Ισραήλ είναι σε εξαιρετικό επίπεδο.  
 
Σε ό,τι αφορά την εγκύκλιο που προέρχεται από το Αρχείο Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, αυτή βρίσκεται υπό αξιολόγηση και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην επαναφερθεί.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια βρισκόταν σε αδράνεια, ενώ επαναφέρθηκε πρόσφατα μετά από σημείωμα που στάλθηκε από αρμόδιο λειτουργό του Υπουργείου.
 
Αυτό που φαίνεται να ισχύει, είναι ότι η επαναφορά της εγκυκλίου έγινε χωρίς να χρειάζεται η έγκριση της ηγεσίας του Υπουργείου, αφού θεωρήθηκε ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο ένεκα του γεγονός ότι η εγκύκλιος αυτή δεν ακυρώθηκε ποτέ.
 
Απλώς την αγνοούσαν οι Αρχές της Δημοκρατίας στα σημεία εισόδου, ώστε να μην δημιουργούνται διπλωματικά προβλήματα. Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του αξιωματικού υπηρεσίας, αν θα ελέγξει τον χώρο που θα καταλήξουν οι τουρίστες.
 
Αν δηλαδή δηλώσουν ότι θα μείνουν στις ελεύθερες περιοχές τότε περνούν ελεύθερα. Αυτό θα μπορούσαν να πράξουν και οι συγκεκριμένοι τουρίστες από το Ισραήλ, ωστόσο φαίνεται ότι δεν είχαν ιδέα για το πρόβλημα που θα έβρισκαν μπροστά τους με την συγκεκριμένη εγκύκλιο.
 
 
 

Δειτε Επισης

Οι τρεις εξελίξεις που κρατά από την Πολυμερή ο ΠτΔ-Πέταξε το μπαλάκι στο Φιντάν για εξελίξεις
Μικρά παυσίπονα μπροστά στο μεγάλο τραύμα της κατοχής χαρακτήρισε τα ΜΟΕ η Ένωση Προσφύγων
Μ. Χατζημανώλη: Κύπρος-Ελλάδα πορεύονται μαζί στον αγώνα για το Κυπριακό
Δεν κάνει βήμα πίσω ο Τατάρ-«Καμία συμφωνία δεν είναι δυνατή χωρίς εγγύηση της Τουρκίας»
Πυροδοτεί το κλίμα παραμονή της μαύρης επετείου ο Τατάρ-«Ο πραγματικός κατακτητής της Κύπρου η Ελλάδα»
Παράνομη κάθοδος Ερντογάν στα κατεχόμενα για τα πανηγύρια της ντροπής στην επέτειο της εισβολής
Στήριξη στις προσπάθειες Γκουτέρες για το Κυπριακό εξέφρασε ο Μακρόν-Το ευχαριστώ του ΠτΔ
Καλωσόρισε τις εξελίξεις στο Κυπριακό η Τζούλι Ντέιβις-«Ελπίζουμε να σημειωθεί πρόοδος»
Στα σκαριά σχέδιο δράσης για ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας-Τα προγράμματα έρευνας και τα πλάνα ΥΠΑΜ
Δεν πρόλαβε να επιστρέψει ο Τατάρ και δυναμιτίζει το κλίμα-«Όχι σε διαπραγματεύσεις χωρίς αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας»