Υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ μετακομίζουν κάτω από την ίδια στέγη

Ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης δήλωσε ότι έχει υπογραφεί το συμβόλαιο για το κτίριο στο οποίο θα συστεγαστούν Υπουργείο Άμυνας και Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και ότι αναμένεται εντός του 2018 να γίνει η μετακίνηση στο ενιαίο κτίριο.
 
Ο Υπουργός Άμυνας μιλούσε μετά από συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2015 σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Άμυνας.
 
Εντός της Επιτροπής ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε μιλήσει για τη συνεργασία της Υπηρεσίας του με το Υπουργείο Άμυνας για το θέμα, λέγοντας ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τις διαδικασίες του κράτους και έδωσε τα εύσημα στο Υπουργείο Άμυνας γιατί -όπως είπε- κατάφερε να πληρώνει ενοίκιο €10 το τετραγωνικό μέτρο. Ο κ. Μιχαηλίδης επανέλαβε επίσης την πάγια θέση του ότι εκεί που είναι δυνατόν, οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια.
 
Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Φωκαΐδης δήλωσε ότι «όλα τα θέματα, για πέραν δεκαετίας κάποια, τα οποία εγείρονται μέσα από τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή, είτε αντιμετωπίστηκαν, είτε αντιμετωπίζονται, έχουν τροχοδρομηθεί δηλαδή οι λύσεις και αντιμετωπίζονται με ορίζοντα υλοποίησης είτε το τέλος του παρόντος έτους, είτε ορισμένα μόνο εντός του 2018», είπε. «Δεν υπάρχει κανένα θέμα το οποίο εγείρεται στις εκθέσεις και να μην τυγχάνει θεραπείας από το Υπουργείο Άμυνας», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας εκτός από θέματα που αφορούν την αναδιοργάνωση της ΕΦ, είχε την ευκαιρία «να επικεντρωθώ κατά κύριο λόγο σ’ αυτό που στο Υπουργείο Άμυνας ονομάζουμε διοικητική μεταρρύθμιση».
 
Σύμφωνα με τον κ. Φωκαΐδη, «κύριο συστατικό αποτελεί η συστέγαση του Υπουργείου Άμυνας μαζί με το ΓΕΕΦ». Το συμβόλαιο, είπε, «έχει υπογραφεί και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της υλοποίησης», προσθέτοντας ότι «αναμένεται εντός του 2018 να μετακινηθούμε, ΥΠΑΜ και ΓΕΕΦ, σε ένα ενιαίο κτίριο που θα επιτρέψει, πέραν από τις προφανείς οικονομίες κλίμακος, τη μείωση της γραφειοκρατίας, του διοικητικού κόστους, τις εξοικονομήσεις, θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό την αποτελεσματικότητα και τη λήψη αποφάσεων όπως συμβαίνει σε όλους τους σύγχρονους στρατούς».
 
Πιλοτικά προγράμματα ανάθεσης σε ιδιώτες τροφοδοσίας - ΚΨΜ μεγάλων στρατοπέδων
 
Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο Υπουργός Άμυνας, αναφέρθηκα βεβαίως σε σημαντικά προγράμματα τα οποία προωθούνται αυτή την περίοδο,  όπως αυτό της τροφοδοσίας των οπλιτών.
 
«Μέσα από μελέτη την οποία έχουμε κάνει και θέλοντας να βελτιώσουμε την ποιότητα του φαγητού που προσφέρεται στους στρατιώτες μας, προχωρούμε μέσα από διαγωνισμό τον οποίο θα διεξάγει το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, προκειμένου να ανατεθεί πιλοτικά η τροφοδοσία σε ιδιώτες».
 
Αναμένουμε, πρόσθεσε, «να δούμε τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής προκειμένου να διαπιστώσουμε κατά πόσο η ποιότητα, όπως αναμένουμε, θα βελτιωθεί σημαντικά, αλλά και την ίδια ώρα να δούμε πώς επιτυγχάνονται σημαντικές εξοικονομήσεις και αποδέσμευση προσωπικού, προκειμένου να αξιοποιηθεί για επιχειρησιακά καθήκοντα».
 
Ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε ότι 285 άτομα σήμερα ασχολούνται στην αλυσίδα της τροφοδοσίας της Εθνικής Φρουράς με ένα συνολικό κόστος της τάξης των €3 εκατ. περίπου». «Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση, ακολουθώντας τα πρότυπα όλων των σύγχρονων στρατών», είπε.
 
«Οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και οι οπλίτες δεν έχουν εκπαιδευτεί, ούτε πληρώνονται για να μαγειρεύουν, να καθαρίζουν πατάτες ή να καθαρίζουν τα μαγειρεία», πρόσθεσε.
 
Την ίδια ώρα, συνέχισε ο Υπουργός Άμυνας, «με νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία, διερευνούμε τη δυνατότητα ανάθεσης κάποιων ΚΨΜ σε μεγάλα στρατόπεδα κυρίως, σε ιδιώτες».
 
Ανέφερε ακόμη ότι  20% της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή αφορά τα ΚΨΜ και έκανε λόγο «για ένα τεράστιο διοικητικό κόστος, γραφειοκρατία και μηχανισμοί ελέγχου προκειμένου να διατηρηθεί ένα σύστημα το οποίο εάν μέσα από την πιλοτική εφαρμογή που θα επιδιώξουμε τους επόμενους μήνες διαφανεί – και αυτό θέλω να το υπογραμμίσω - ότι δεν υπάρχει αύξηση των τιμών, αν δηλαδή οι τιμές διατηρούνται στα ίδια επίπεδα ή ακόμη αν είναι δυνατόν και χαμηλότερα από ό,τι είναι σήμερα θα είναι όπως και η τροφοδοσία άλλη μια μεγάλη τομή».
 
Στα ΚΕΠ οι στρατολογικές υπηρεσίες
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, άλλη μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία κινείται στο ίδιο πνεύμα αφορά τις στρατολογικές υπηρεσίες, οι οποίες σήμερα τυγχάνουν χειρισμού στα στρατολογικά γραφεία, που απασχολούν σημαντικό αριθμό προσωπικού και κοστίζουν είτε σε ενοίκια είτε σε λειτουργικά έξοδα στην ΕΦ.
 
«Μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες θα παραχωρηθεί η διεκπεραίωση των στρατολογικών αρμοδιοτήτων στα ΚΕΠ», ανακοίνωσε. Ένας θεσμός καταξιωμένος που φαίνεται ότι αγκαλιάστηκε από την κοινωνία θα έχει πλέον και τη δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες που αφορούν είτε άδειες εξόδου, είτε άλλα ζητήματα στρατολογικά που σήμερα ταλαιπωρούν τους πολίτες, πρόσθεσε.
 
Αυτό, συνέχισε ο κ. Φωκαΐδης, «αποτελεί το πρώτο βήμα», αφού όπως εξήγησε «μέσα από τη μηχανογράφηση του ΥΠΑΜ και της Εθνικής Φρουράς και μέσα από τη προσπάθεια να προχωρήσουμε στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε και υπηρεσίες απευθείας στο χρήστη». Δηλαδή, πρόσθεσε, «ο κάθε ένας, μέσω του συστήματος Αριάδνη, της κεντρικής διαδικτυακής υπηρεσίας, να μπορεί να τακτοποιεί ζητήματα που έχουν να κάνουν με στρατολογικά θέματα».
 
Ο Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε την Ελεγκτική Υπηρεσία γιατί μέσα από τη συνεργασία «έχουμε κατορθώσει να επιφέρουμε σημαντικές διορθώσεις».
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα βρίσκεται το κτίριο στο οποίο θα συστεγαστούν Υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ είπε ότι είναι στη Λεωφόρο Στροβόλου.
 
Προσλήψεις λειτουργών Άμυνας το 2018
 
Σε άλλη ερώτηση, αν προγραμματίζεται η πρόσληψη ατόμων στο Υπουργείο Άμυνας, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε ότι «είναι αληθές και έχω πει και κατά  τη διάρκεια της συζήτησης ότι το ΥΠΑΜ  είναι ένα Υπουργείο υποστελεχωμένο από δημοσίους υπαλλήλους με αποτέλεσμα να χρειάζεται σήμερα να αναλαμβάνουν θέσεις στο Υπουργείο στρατιωτικοί».
 
Πρόσθεσε ότι στον προϋπολογισμό του 2018 και μέσα στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης προβλέπονται θέσεις για το Υπουργείο Άμυνας για πρώτη φορά στην ιστορία του Υπουργείου.
 
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό συμβασιούχων οπλιτών (ΣΥΟΠ) που είναι γυναίκες, εντός της συνεδρίας ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε ότι έχουν υπογράψει συμβόλαια 300 γυναίκες, οι οποίες και θα είναι και οι πρώτες ΣΥΟΠ.
 
Πρόβλημα με συστάσεις ιατροσυμβουλίων για τοποθέτηση στελεχών
 
Το πρόβλημα που δημιουργείται με τις πολύ συγκεκριμένες συστάσεις ιατροσυμβουλίων  για την τοποθέτηση στελεχών εντόπισε, μεταξύ άλλων ο Γενικός Ελεγκτής, δίνοντας το παράδειγμα μάλιστα στελέχους ο οποίος ήταν αλλεργικός στο τσίμπημα μελισσών και για τον οποίο ιατροσυμβούλιο γνωμάτευσε ότι θα πρέπει να εργάζεται εντός 20 χιλιομέτρων από την οικία του και να μην εργάζεται σε νυχτερινή βάρδια.
 
«Θεωρούμε αυτό το πράγμα απαράδεκτο», ανέφερε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αν και αναγνώρισε ότι έχουν γίνει ενέργειες από πλευράς Υπουργείου.
 
Σχολιάζοντας το θέμα ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε στην Επιτροπή ότι έχει συσταθεί τριμελής επιτροπή από γιατρούς, η οποία εξετάζει τη σύσταση του ιατροσυμβουλίου με βάση την επιστημονική της κατάρτιση και συμβουλεύει τον Αρχηγό ως προς το πώς να προχωρήσει.
 
Αννίτα Δημητρίου: Ανάγκη μετακίνησης στρατοπέδων που βρίσκονται σε αστικά κέντρα
 
Στην ανάγκη μετακίνησης των στρατοπέδων τα οποία βρίσκονται εντός αστικών κέντρων και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στην πόλη της Λάρνακας, αναφέρθηκε η Βουλευτής ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου.
 
«Όπως ενδεικτικά ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής η έκθεση αναφερόταν σε περισσότερο διοικητικής φύσεως θέματα και όχι ουσιαστικές παρατηρήσεις», ανέφερε στις δηλώσεις της.
 
Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, «εγέρθηκαν σημαντικά θέματα προς συζήτηση, όπως ο εκσυγχρονισμός και η αναδόμηση της Εθνικής Φρουράς, η μεταστέγαση του Υπουργείου Αμύνης, η καλύτερη διαχείριση και έλεγχος των ΚΨΜ, η διακίνηση του προσωπικού με υπηρεσιακά οχήματα, η ασφάλεια στη διακίνηση των εθνοφρουρών, η ορθολογική διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων, η ενίσχυση εκπαιδευτικών προγραμμάτων».
 
Ιδιαίτερη έμφαση, σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, δόθηκε πολύ σωστά στον ολοκληρωτικό σχεδιασμό αναφορικά με τη δεύτερη φάση αναδιοργάνωσης και ειδικά για την ανάγκη μετακίνησης στρατοπέδων που βρίσκονται εντός αστικών κέντρων, δίνοντας τα παραδείγματα του ΚΕΝ Λάρνακας και το Στρατόπεδο Ανδρέα Σουρουκλή στην Αλυκή Λάρνακας.
 
Αδιανόητη η ιδιωτικοποίηση ΚΨΜ, δηλώνει η Ειρήνη Χαραλαμπίδου
 
«Αντιλαμβανόμαστε ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει μια τάση προς τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά η ιδιωτικοποίηση σημαίνει και κέρδος για τον ιδιώτη και στην περίπτωση του στρατού και των ΚΨΜ,  αυτό για μας θα είναι αδιανόητο», ανέφερε η Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου καλώντας την Κυβέρνηση «να ξεφύγει από την ιδέα ιδιωτικοποίησης των ΚΨΜ για το καλώς νοούμενο συμφέρον των στρατιωτών».
 
Η Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις σχολίασε επίσης το γεγονός ότι «η μισθοδοσία των μισθωτών καθυστέρησε δύο ολόκληρους μήνες». Αυτό είναι αδιανόητο, ανέφερε, «υπάρχουν παιδιά των οποίων οι γονείς είναι άνεργοι και οι δύο, που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα στις οικογένειες τους. Δεν μπορούν να περιμένουν δύο ολόκληρους μήνες για να πάρουν εκείνο το ελάχιστο που τους δίνει η πολιτεία για την υπηρεσία τους στην πατρίδα».
 
Έδωσε τα εύσημα στον Υπουργό γιατί ανταποκρίθηκε στην παρέμβαση του ΑΚΕΛ για αλλαγή των στολών της Εθνικής Φρουράς.  «Η ποιότητα του υφάσματος ήταν τέτοια που οι καιρικές συνθήκες της Κύπρου καθιστούσαν ανυπόφορο για τους στρατιωτικούς, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, τη χρήση των συγκεκριμένων στολών», είπε. 
 
Άλλο θέμα για το οποίο έχει ζητήσει την διερεύνηση εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή, σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, αφορά «προσφορά για δέκα αρματοφορείς, ρυμουλκά και ρυμουλκούμενα. «Αυτή η εταιρεία άλλα υποσχέθηκε, άλλα υλοποιεί, και πρέπει να πω ότι μέχρι σήμερα, ενώ όφειλε να εκπληρώσει την συγκεκριμένη παραγγελία της Εθνικής Φρουράς τον Οκτώβριο του 2016 δεν κατάφερε να παραδώσει τίποτα», είπε.
 
«Δεν μπορεί από τη στιγμή που η Εθνική Φρουρά έκρινε ότι υπήρχε ανάγκη να παραληφθούν τα συγκεκριμένα μέχρι τον Οκτώβριο του 2016, να είμαστε στο 2017 και η εταιρεία να μην είναι σε θέση να υλοποιήσει την παραγγελία την οποία ανέλαβε», σημείωσε. 
 
Απαντώντας σε ερώτηση στην συνεδρία ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι το θέμα βρίσκεται στο Συμβούλιο Προσφορών και είναι εις γνώση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στρωμένο πλέον το χαλί για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις-Τα δεδομένα υπέρ της Κυβέρνησης για ολικό λίφτινγκ
Υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης τους Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου- «Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι η απελευθέρωση και επανένωση»
Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»