Ξενώνας Ελπίδας - Το καταφύγιο που φιλοξενεί δωρεάν γονείς παιδιών με καρκίνο στη Λευκωσία

Πίσω από κάθε παιδί που παλεύει με τον καρκίνο, υπάρχει μια οικογένεια που ανεβαίνει το δικό της γολγοθά, με την Ελπίδα αυτός να έχει ένα αίσιο τέλος. Οι γιατροί της Παιδοογκολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου. Οι θεραπείες των παιδιών διαρκούν από 6 μήνες μέχρι 3-4 χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση ενώ συνήθως υπάρχει 100% πληρότητα στους θαλάμους αφού το Παιδοογκολογικό είναι το μοναδικό κέντρο παγκύπρια για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία.  Εκατό περίπου μέτρα από την Κλινική  βρίσκεται ο ξενώνας της Ελπίδας, ένα μικρό κτίριο που αποτελεί καταφύγιο για τις οικογένειες των καρκινοπαθών ή λευχαιμικών παιδιών κατά τη διάρκεια των πολύμηνων, δύσκολων και επικίνδυνων θεραπειών στις οποίες υποβάλλονται. Ο Reporter, βρέθηκε στον ξενώνα της Ελπίδας, εκεί όπου φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν και για όσο χρειαστεί οικογένειες παιδιών με καρκίνο, που επιθυμούν να βρίσκονται κοντά στα αγγελούδια τους και ξεναγήθηκε από την κοινωνική λειτουργό Εύη Πάρπα, η οποία εργάζεται στον ξενώνα πάνω από 15 χρόνια.

Ο Ξενώνας της Ελπίδας

Ο Ξενώνας, είναι ουσιαστικά ένα μεγάλο σπίτι το οποίο λειτουργεί από το 1998 και έχει φιλοξενήσει άπειρες οικογένειες παιδιών από την Κύπρο και όχι μόνο. Αποτελείται από πέντε υπνοδωμάτια, τα οποία διαθέτουν τρία κρεβάτια το καθένα, ένα μεγάλο σαλόνι, μπάνιο και κουζίνα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιανδήποτε οικογένεια παιδιού με καρκίνο που ζει στην Κύπρο.
«Συνήθως οι γονείς των παιδιών που διαμένουν στο ξενώνα είναι από άλλη επαρχία, εκτός Λευκωσίας και επιλέγουν να μένουν εδώ, δίπλα από το Παιδοογκολογικό του Μακάρειου Νοσοκομείου για να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους και να μην διανύουν μεγάλες αποστάσεις καθημερινά», εξηγεί η κ. Πάρπα και συνεχίζει: «Αυτή τη στιγμή, τα 4 από τα 5 δωμάτια είναι κατειλημμένα. Κατά διαστήματα όμως, έχει τύχει ο ξενώνας να είναι υπερπλήρης, γονείς να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο μέχρι να αδειάσει κάποιο, ή να ξαπλώνουν στους καναπέδες του σαλονιού οι οποίοι γίνονται και κρεβάτι».
 
Μένουν για όσο χρειαστεί

Οι γονείς μένουν στο ξενώνα μέχρι να ολοκληρωθούν οι θεραπείες του παιδιού τους καθώς η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Οι πόρτες του ξενώνα είναι ανοιχτές για όλους τους γονείς, για όσο χρειαστεί. «Η κάθε οικογένεια έχει το δικό της κλειδί και είναι υπεύθυνη να κλειδώνει φεύγοντας. Συνήθως ο ένας από τους δύο γονείς χρησιμοποιεί το δωμάτιο. Τα σαββατοκυρίακα, εάν το παιδάκι που ασθενεί έχει και αδερφάκια, το επισκέπτεται όλη η  οικογένεια και μετά διανυκτερεύουν εδώ. Τα έξοδα των γονιών αυτών είναι πάρα πολλά και το γεγονός ότι τους παρέχεται ένας χώρος στον οποίο μπορούν να διαμείνουν δωρεάν χωρίς να επιβαρυνθούν με επιπλέον έξοδα είναι πολύ σημαντικό. Ειδικά για μια οικογένεια που μένει πολύ μακριά από το Μακάρειο, το να εξοικονομεί βενζίνη καθημερινά είναι σημαντικό» επισημαίνει η κ. Πάρπα.
 
Ζουν με το φόβο της απώλειας

Στόχος του Ιδρύματος Ελπίδα, είναι να εξασφαλίσει  στους γονείς των παιδιών που νοσούν ένα φιλικό περιβάλλον στηρίζοντάς τους παράλληλα αυτές τις δύσκολες ώρες που ζουν, τις οποίες κανένας γονιός δεν μπορεί να προβλέψει, ούτε μπορεί να είναι προετοιμασμένος γι’ αυτά που θα ζήσει. «Ο ξενώνας είναι ένα καταφύγιο στο οποίο μπορούν, κάτω και από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν,  να νιώσουν όσο το δυνατόν γίνεται σαν στο σπίτι τους. Είναι ένας χώρος όπου έρχονται για να ξεκουραστούν, να κοιμηθούν, να μαγειρέψουν είτε για τους ίδιους είτε για το παιδί τους. Έρχονται εδώ κάνουν ένα μπάνιο, τρώνε και επιστρέφουν στο παιδί τους μέχρι, αργά το βράδυ που θα έρθουν για να κοιμηθούν. Οι θεραπείες των παιδιών είναι πολύμηνες. Ο ένας γονιός αναγκαστικά είτε θα σταματήσει από τη δουλειά του είτε θα πάρει άδεια άνευ απολαβών.  Το σημαντικότερο όμως για εκείνους είναι που βρίσκονται κοντά στο άρρωστο παιδί τους. Η ζωή των ανθρώπων αυτών ανατράπηκε ξαφνικά από τη μέρα που έγινε η διάγνωση για το παιδί τους... Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί ζουν με το φόβο της απώλειας και εμείς στο βαθμό που μας επιτρέπεται, προσπαθούμε να τους εμψυχώσουμε» εξηγεί η Κοινωνική Λειτουργός του ξενώνα.
 
Δεν ξέρεις τι να τους πεις

Όπως εξηγεί η κ. Πάρπα, κάποιοι γονείς εκφράζονται πιο εύκολα, μοιράζονται τον πόνο, την ανησυχία ή το θυμό τους. Κάποιοι άλλοι είναι πιο κλειστοί, τα κρατούν για τον εαυτό τους αφού έτσι είναι ο χαρακτήρας τους.  «Εμείς εδώ αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, πέρα από τη φιλοξενία, είναι να τους παρέχουμε ψυχολογική στήριξη. Αυτό που έχω προσέξει είναι πως οι γονείς μεταξύ τους μοιράζονται τα προβλήματά τους πολύ πιο εύκολα. Συμπάσχουν και συμπαραστέκονται ο ένας στον άλλο, γίνονται οικογένεια, μοιράζονται τις εμπειρίες τους, αυτά που πέρασαν και αυτά που περιμένουν. Έχω δει οικογένειες μετά από μήνες παραμονής στο ξενώνα να φεύγουν με χαμόγελο αφού το παιδί τους κέρδισε τη μάχη. Έχω δει όμως και το αντίθετο… Η απώλεια είναι απώλεια. Ότι και να πεις σε ένα γονιό που έχασε το παιδί του, χρειάζεται σίγουρα χρόνος. Δεν ξέρεις τι να τους πεις, είναι δύσκολο» καταλήγει.
 
Δεν "φεύγουν" όλα τα παιδιά…

«Είναι υπέροχο και συνάμα πολύ συγκινητικό να έχεις ζήσει από κοντά το άγχος, την αγωνία, τη στεναχώρια πολλών οικογενειών με παιδιά που είχαν καρκίνο ή λευχαιμία, να βιώνεις μαζί τους αυτή την περιπέτεια και να τους βλέπεις μετά από λίγο καιρό να φεύγουν από τον ξενώνα με χαμόγελο, αφού το παιδί τους ολοκλήρωσε τη θεραπεία του και είναι πλέον καλά στην υγεία του, τονίζει η κ. Πάρπα. «Μάλιστα κάποια παιδιά, είναι πλέον ενήλικες και ειδικά όταν λαμβάνουμε προσκλητήριο από το γάμο τους, πραγματικά χαιρόμαστε. Είναι η πιο τρανή απόδειξη πως η ζωή συνεχίζεται και πως υπάρχουν πολλοί νικητές της ζωής. Δυστυχώς κάποια παιδιά φεύγουν. Δεν φεύγουν όμως όλα τα παιδιά. Πολλά απ’ αυτά έχουν δημιουργήσει σήμερα τις δικές τους οικογένειες και είναι χαρά μας να μαθαίνουμε νέα τους» εξομολογείται. «Αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε», τονίζει η κ. Πάρπα.
 
Αντί μπομπονιέρας


Το ίδρυμα Ελπίδα, όπως και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα, δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που διοργανώνουν το γάμο ή τη βάφτιση του παιδιού τους , αντί να προσφέρουν μπομπονιέρα στους καλεσμένους τους, να διαθέσουν τα χρήματα αυτά για να κάνουν μια εισφορά για τα παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία. Για παράδειγμα, όποιος θέλει μπορεί να μεταβεί στο ίδρυμα και να δώσει το ποσό που επιθυμεί ως εισφορά και να πάρει ένα αριθμό σελιδοδεικτών για να δώσει στους καλεσμένους του αντί μπομπονιέρας. Οι σελιδοδείκτες θα αναγράφουν για πιο σκοπό δόθηκαν- αντί μπομπονιέρας- στέλνοντας το δικό τους μήνυμα ελπίδας.

«Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να δώσουν τα χρήματα που θα ξόδευαν για μια μπομπονιέρα, σε ένα κοινωφελή σκοπό, κάνοντας παράλληλα και τους καλεσμένους τους κοινωνούς της δικής τους ευαισθησίας.  Ο κόσμος γενικά βοηθά. Μετά το 2013 οι εισφορές ήταν κάπως περιορισμένες αλλά ο κόσμος άρχισε πάλι να συνεισφέρει. Το Ίδρυμα Ελπίδα αριθμεί σήμερα 700 εγγεγραμμένα μέλη. Κάποιος που ενδιαφέρεται να γίνει μέλος μπορεί να το πράξει συμπληρώνοντας ένα έντυπο το οποίο διατίθεται στα γραφεία μας, πληρώνοντας την ετήσια συνδρομή που είναι 10 ευρώ».

 

Το Ιδρυμα Ελπίδα


Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα "ΕΛΠΙΔΑ" για τα παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία ιδρύθηκε το 1991 από γιατρούς, νοσηλευτές, γονείς, επιστήμονες και φίλους παιδιών που πάσχουν από τις σοβαρότατες αυτές ασθένειες. Οι στόχοι του είναι η βοήθεια με κάθε δυνατό τρόπο προς τα παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία και η συνεχής ηθική αλλά και οικονομική υποστήριξη προς τις οικογένειες των παιδιών. Από το 1991 μέχρι σήμερα το Ίδρυμα "ΕΛΠΙΔΑ" έχει δωρίσει εξοπλισμό αξίας πέραν των €300.000 στο Παιδοογκολογικό. Η θεραπευτική ψυχαγωγία είναι πολύ σημαντική για το παιδί, τα αδελφάκια του και την υπόλοιπη οικογένεια. Για τους λόγους αυτούς η ΕΛΠΙΔΑ χρηματοδοτεί και διοργανώνει Προγράμματα Θεραπευτικής Ψυχαγωγίας στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Κάθε χρόνο το ίδρυμα «Ελπίδα» στέλνει 10 παιδιά διαφόρων ηλικιών που ήρθαν αντιμέτωπα με τον καρκίνο στο Barretstown Ireland προκειμένου να αλλάξουν παραστάσεις και να βιώσουν μια διαφορετική εμπειρία σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον χωρίς τους γονείς τους, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει αθλήματα, τραγούδι, μουσική, αναρριχήσεις, ιππασία, τοξοβολία κι άλλες ευχάριστες δραστηριότητες. Είναι γύρω από ένα Μεσαιωνικό κάστρο, σε ένα ονειρικό μέρος. Tα παιδία μένουν εκεί 10-12 μέρες. Είναι όλα πολύ οργανωμένα εκεί, προσαρμοσμένα στα δεδομένα και τις ανάγκες των παιδιών με καρκίνο και λευχαιμία. Προτεραιότητα του ιδρύματος «Ελπίδα» είναι η συνεχής υποστήριξη της έρευνας για τον παιδικό καρκίνο και λευχαιμία και τα χαμόγελα στο πρόσωπο όλων των παιδιών και των οικογενειών τους. 
 

Υπάρχει Ελπίδα Φιλανθρωπική συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη

Δειτε Επισης

Νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Ορατό το σενάριο να φτάσει στο 100% η πληρότητα του Μακάρειου-Έξαρση και στις λοιμώξεις του δέρματος
«Λιώνει με η εικόνα να θυμούμαι τα τρία μου μωρά να κλαίσειν τζαι να θέλουν τη μάμα τους... Θωρώ τα στον ύπνο μου»
Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικών του εκδηλώσεων
Τ. Χατζηττοφή: «Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πάντες κατά του εξισλαμισμού της Κύπρου»
Θα συνεχίσει την «Προίκα του Μωρού» το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Διακοπή παροχής νερού σε Κελλιά και Τρούλλους, λόγω διαρροής
Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για Κύπρο-Κεντρικός άξονας η μέγιστη δυνατή απορρόφηση
Πρόθυμη για διάλογο, ώστε να βρεθεί ολιστική λύση με τους γιατρούς, δηλώνει η Κυβέρνηση