Σε προσωρινή ισχύ από αύριο η CETA

Σε προσωρινή ισχύ τίθεται από αύριο Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά. Η προσωρινή εφαρμογή της CETA στις 21 Σεπτεμβρίου ακολουθεί την έγκρισή της από τα κράτη μέλη της ΕΕ, στο Συμβούλιο, και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, θα τεθεί σε ισχύ πλήρως και οριστικά μόνο όταν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επικυρώσει τη συμφωνία.
 
Η Κομισιόν πάντως θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τον Καναδά για να διασφαλίσει την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή της. Χαιρετίζοντας αυτό το ορόσημο στην εμπορική πολιτική της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ δήλωσε πως αυτή η συμφωνία ενσαρκώνει "αυτό που θέλουμε να είναι η εμπορική μας πολιτική", δηλαδή "ένα μέσο ανάπτυξης που ωφελεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και πολίτες, τις αξίες μας, να αξιοποιήσουμε την παγκοσμιοποίηση και να διαμορφώσουμε τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες".  Σημείωσε δε ότι η συμφωνία αποτέλεσε αντικείμενο εμπεριστατωμένης κοινοβουλευτικής εξέτασης, η οποία αντικατοπτρίζει το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για εμπορική πολιτική.
 
Από την πλευρά της η Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε πως "τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν για τους εξαγωγείς μας καθώς η προσωρινή έναρξη ισχύος επιτρέπει στις εταιρείες και τους πολίτες της ΕΕ να ξεκινήσουν να γεύονται αμέσως τα οφέλη αυτής της συμφωνίας". "Η CETA", είπε, "είναι μια σύγχρονη και προοδευτική συμφωνία, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή μας για ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο βασισμένο σε αξίες, που μας βοηθά να διαμορφώσουμε την παγκοσμιοποίηση και τους κανόνες που διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο, την αειφόρο ανάπτυξη και προστατεύει την ικανότητα των κυβερνήσεών μας να παρεμβαίνουν προς το δημόσιο συμφέρον". "Η συμφωνία αυτή ενισχύει επίσης σε μεγάλο βαθμό τη σχέση μας με τον Καναδά, ένα στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο με τον οποίο έχουμε βαθιές ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις", κατέληξε.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τα βασανιστήρια της Αστυνομίας των ΗΠΑ σε Ιταλό φοιτητή-Ζητούσε πίσω τα κινητά του
Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία-Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
Στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια ο Σι Τζινπίνγκ-Κρίσιμες επαφές με Μακρόν για τις σχέσεις ΕΕ με Κίνα
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία