Άναψε φωτιές το έγγραφο για τον μηχανισμό εποπτείας εφαρμογής της λύσης

Καταιγισμό ποικίλων αντιδράσεων προκαλεί η δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά περί της ανάγκης να διατηρηθεί το κεκτημένο του εγγράφου που κατέθεσε στο δείπνο της 6ης Ιουλίου στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και το οποίο αφορά τον μηχανισμό εποπτείας της εφαρμογής της λύσης.
 
Σημειώνεται πως κληθείς από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται να σχολιάσει τη δήλωση Νίκου Κοτζιά, αφού υπέδειξε πως δεν έχει δει τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε:
 
«Πρόκειται για ένα άτυπο έγγραφο το οποίο δεν έτυχε μακράς συζήτησης, καθώς εκείνη την ώρα ήταν σε ένταση ο διάλογος για τις θέσεις της Τουρκίας στα ζητήματα κατάργησης των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, το τι εννοούσαν με την εσαεί παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων ή την δημιουργία βάσεως.
 
Έγινε επιδερμικά μια συζήτηση. Όντως ο κ. Κοτζιάς ανεφέρθη, όπως κι εμείς, όμως ομιλώ για μια ολιγόλεπτη παρέμβαση σ’ αυτά τα θέματα, διότι το ουσιώδες ήταν το πλαίσιο Γκουτέρες και πιο συγκεκριμένα η πρώτη πτυχή που άπτονταν του τερματισμού των εγγυήσεων και ιδιαίτερα των επεμβατικών δικαιωμάτων».
 
«Να τα κάνουμε κεκτημένο»
«Το πλαίσιο Γκουτέρες και το άτυπο έγγραφο για τον μηχανισμό εποπτείας της εφαρμογής της λύσης πρέπει να τα κάνουμε κεκτημένο και πρέπει η συνέχιση του διαλόγου να πραγματοποιηθεί με βάση αυτό το κεκτημένο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εκφράζοντας την απόλυτη συμφωνία του επί του θέματος με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Παράλληλα, είπε πως αποτελεί ύβρη προς τον κ. Κοτζιά η ερμηνεία ότι το έγγραφο είναι μια καμουφλαρισμένη συνέχιση των εγγυήσεων.
 
Ο κ. Νεοφύτου είπε πως το μονοσέλιδο άτυπο έγγραφο που παρουσίασε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, περιέγραφε τον μηχανισμό εφαρμογής της πρότασης Γκουτέρες, που περιλάμβανε ένα διεθνή μηχανισμό που θα είχε την ευθύνη της παρακολούθησης και της εφαρμογής της λύσης, χωρίς να έχουν λόγο και ρόλο στην εποπτεία της εφαρμογής οι εγγυήτριες δυνάμεις.
 
Σε σχέση με τις επικρίσεις ότι το συγκεκριμένο έγγραφο δεν τέθηκε υπόψη του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Νεοφύτου είπε πως δεν λέει ότι ο οποιοσδήποτε πολιτικός αρχηγός ψεύδεται, αλλά πως πιθανόν να μην αντιλήφθηκαν ότι σε τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις έγινε σαφέστατη αναφορά στο άτυπο έγγραφο, τόσο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που διάβασε αποσπάσματα αν όχι ολόκληρο το έγγραφο, όσο και από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών.
 
«Φλέγοντα ερωτήματα»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου υποστήριξε πως από τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας προκύπτουν βασικά και φλέγοντα ερωτήματα για τον κ. Αναστασιάδη, ως εξής:
 
*Γιατί δεν ενημέρωσε για το περιεχόμενο του εγγράφου το Εθνικό Συμβούλιο και τις πολιτικές δυνάμεις;
 
*Τι έχει να αποκρύψει;
 
*Ποια είναι η θέση του κ. Αναστασιάδη για το έγγραφο, δεδομένου του γεγονότος ότι η Ελλάδα θεωρεί αυτό το έγγραφο κεκτημένο που πρέπει να αξιοποιηθεί;
 
*Αν πραγματικά το έγγραφο προνοεί εφαρμογή της λύσης με κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, γιατί ο κ. Αναστασιάδης δεν στήριξε την προσπάθεια της Ελλάδας να συζητηθεί στο δείπνο του Κρανς Μοντάνα τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία δεν ήθελε τέτοια συζήτηση γιατί δεν την βόλευε το θέμα;
 
*Τι θα πει ο κ. Αναστασιάδης στη συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ; Θα του πει ότι είναι άτυπο και δεν το συζητά έστω κι αν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει θέση σχετικά με την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων;
 
«Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού», είπε ο Στέφανος Στεφάνου, «θα αποστείλει επιστολή στον κ. Αναστασιάδη ζητώντας τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και συζήτηση των εξελίξεων.
 
Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι στο κρίσιμο σημείο που βρίσκεται το Κυπριακό, είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων απ’ εκεί που διακόπηκαν, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και αξιοποιώντας το πλαίσιο συμπερασμάτων του Γ.Γ. του ΟΗΕ.
 
Η απόσυρση προτάσεων, που προτείνει ο κ. Λιλλήκας ή η ‘’νέα στρατηγική’’ που προτείνει ο κ. Παπαδόπουλος το μόνο που πετυχαίνουν είναι τη διευκόλυνση της πολιτικής της Τουρκίας για οριστική διακοπή της διαπραγματευτικής διαδικασίας και για εκτροπή από τις παραμέτρους του ΟΗΕ».
 
«Πολιτική αναξιοπιστία»
«Για μια ακόμα φορά ο Νίκος Αναστασιάδης κάνει επίδειξη πολιτικής αναξιοπιστίας με συμπεριφορές που εγείρουν ερωτήματα ως προς τη διαχείριση και τις αποφάσεις που έλαβε χωρίς να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του τόπου και μάλιστα για έγγραφο που κατά τον κ. Κοτζιά θα πρέπει να θεωρηθεί ως κεκτημένο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το επιτελείο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά.
 
Και διερωτάται:
 
«Πώς κατάφερε λοιπόν η Τουρκία να αποχωρήσει αλώβητη  από τη διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα, αφού οι θέσεις της για εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα απείχαν από τις θέσεις που κατέθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ;
 
*Ποιες ήταν οι Διαφωνίες του κ. Αναστασιάδη με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας;
 
*Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα συζητήσει το θέμα με τον κ. Κοτζιά τη θέση του οποίου γνωρίζουμε. Ο Νίκος Αναστασιάδης τι θα πει για αυτό το ζήτημα στον Γ.Γ. του ΟΗΕ; Ποιος γνωρίζει;
 
*Και τι εννοεί ο ΠτΔ με την αναφορά του στο «τεταμένο κλίμα» που επικρατούσε κατά την κατάθεση του εγγράφου με αποτέλεσμα να το αγνοήσει; Υπενθυμίζουμε αυτό που ο ίδιος παραδέχτηκε: «Ο μεγαλύτερος μου αντίπαλος είναι ο κακός μου εαυτός».
 
«Καμία ευθύνη στην Τουρκία»
«Μετά και τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας γίνεται ξεκάθαρο ότι οι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη επέτρεψαν στην Τουρκία να φύγει από το Κρανς Μοντάνα χωρίς να της αποδίδεται καμία ευθύνη», αναφέρει σε ανακοίνωση του το επιτελείο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, Γιώργου Λιλλήκα.
 
«Οι όποιες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό μέτωπο», συνεχίζει, «θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέδιδε όλα τα έγγραφα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και αν ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωνε εκ των προτέρων το Εθνικό Συμβούλιο για τις σκέψεις και προθέσεις του.
 
Αντί αυτού, ο Πρόεδρος  συναντάται με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και κανένας δεν γνωρίζει τι θα πει στον Αντόνιο Γκουτέρες και τι είναι αυτό που άλλαξε στην τουρκική στάση, που να επιτρέπει την επανέναρξη του διαλόγου από "εκεί που έμεινε", σύμφωνα με τα όσα τον συμβουλεύουν οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.
Είναι για αυτό το λόγο που εμείς καλέσαμε από την πρώτη στιγμή τον Πρόεδρο να αποσύρει γραπτώς τις προτάσεις που κατέθεσε επί του πλαισίου Γκουτέρες, ώστε να μην θεωρηθούν κεκτημένο.
 
Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι πιέσεις κάθε φορά ασκούνται στην αδύνατη πλευρά, ή προς εκείνον που έδειξε ότι είναι ευάλωτος σε πιέσεις και υποχωρήσεις. Και αυτός δυστυχώς είναι ο Νίκος Αναστασιάδης».
 

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους
Υπήρχαν πληροφορίες για «σύλληψη» του γεωργού από τον κατοχικό στρατό-Η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ