Φωτίου: Απαράδεκτο το τουρκικό έγγραφο για τους αγνοούμενους
16:15 - 19 Σεπτεμβρίου 2017
Αν η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί σε ένα ανθρωπιστικό θέμα, όπως αυτό της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων, τότε θα πρέπει να δώσει πληροφορίες αλλά και απρόσκοπτη πρόσβαση στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου.
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), στο Στρασβούργο, η οποία θα εξετάσει, μεταξύ άλλων τον βαθμό συμμόρφωσης της Τουρκίας στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για τους αγνοούμενους, ο κ. Φωτίου είπε εξάλλου ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις στους Ε/κ αιτητές που δικαιώθηκαν.
Ο Προεδρικός Επίτροπος κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει έγγραφο για τους αγνοούμενους που κατέθεσε η Τουρκία προς το ΣτΕ ενόψει της συνεδρίασης των Μονίμων Αντιπροσώπων, που ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου.
Όπως είπε ο κ. Φωτίου, το έγγραφο της Τουρκία είναι «απαράδεκτο», ενώ σε αυτό η Άγκυρα «επαναλαμβάνει εαυτόν» όπως κάθε χρόνο. Η προσπάθεια της Άγκυρας, συνέχισε, επικεντρώνεται στο να πείσει την Επιτροπή Υπουργών ότι συνεργάζεται στο θέμα των αγνοουμένων, ιδιαίτερα με τη ΔΕΑ.
Αν όντως η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα, συνέχισε ο κ. Φωτίου, τότε θα πρέπει να δώσει από τα αρχεία του τουρκικού στρατού τις πληροφορίες για τους μεγάλους μαζικούς τάφους από τις περισυλλογές που έγιναν το καλοκαίρι του 1974, να δώσει πληροφορίες για τους χώρους, όπου έχουν μετακινηθεί τα οστά και να προστατεύσει τους χώρους που οι ίδιοι ξέρουν ότι πιθανόν να υπάρχουν θαμμένοι αγνοούμενοι.
Πρόσθεσε εξάλλου ότι η Άγκυρα θα πρέπει να παραχωρήσει απρόσκοπτη πρόσβαση και διευκολύνσεις στη ΔΕΑ, ώστε να καταστεί το έργο της πιο αποτελεσματικό, ιδιαίτερα στις περιοχές των στρατιωτικών ζωνών στα κατεχόμενα. Όσον αφορά την πρόσβαση στις περιοχές αυτές, ο κ. Φωτίου είπε ότι «όλοι γνωρίζουμε τα πολλά προβλήματα που δημιουργούν οι ίδιες οι κατοχικές αρχές ακόμη και για αυτές τις 30 περιοχές που δόθηκαν άδειες» για ανασκαφές.
ΚΥΠΕ