Ενιαία η γραμμή μας στο Κυπριακό ξεκαθαρίζουν Αναστασιάδης-Κοτζιάς
21:34 - 19 Σεπτεμβρίου 2017
«Υπάρχει μία γραμμή», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση της ημίωρης συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η συνεργασία τους είναι «αγαστή και εξαίρετη» κι «η γραμμή πάντοτε ενιαία». «Τις παρεξηγήσεις πάντα εσείς τις δημιουργείτε», πρόσθεσε χαριτολογώντας προς τους δημοσιογράφους, απαντώντας στο ερώτημα αν οι όποιες παρεξηγήσεις ξεπεράστηκαν κι αν υπάρχει ενιαία γραμμή. «Ο ελληνισμός πρέπει πάντοτε να παλεύει ενωμένα κι έτσι θα πάρει τις λύσεις που θέλουμε κι επιθυμούμε», πρόσθεσε ο Νίκος Κοτζιάς.
Παρόντες στο μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ το τελευταίο δεκάλεπτο η συνομιλία διεξήχθη μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και των δύο Υπουργών Εξωτερικών.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη χαρακτήρισε «ιδιαίτερα εποικοδομητική» και είπε ότι κάλυψε την παραπέρα πορεία στο Κυπριακό, «βάσει της αξιολόγησης των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων – των θλιβερών αποτελεσμάτων εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κραν Μοντανά».
Δήλωσε, επίσης, ότι «έχουμε ανασκοπήσει τη μέχρι σήμερα πορεία, αλλά και την κοινή στάση που θα τηρήσουμε προκειμένου να επιτύχουμε, όχι αυτό που λέει η Τουρκία εκτός παραμέτρων λύσης του Κυπριακού, αλλά μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Και πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη και τις παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα».
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε πως για άλλη μια φορά έκανε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μία χρήσιμη και παραγωγική συζήτηση.
«Έκανα μία ενημέρωση για τη συζήτηση που είχα με τοΝ ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος είναι στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέλει κι εκείνος - όπως θέλουμε και ο Πρόεδρος και εγώ, πάντα σε αγαστή συνεργασία - να υποστηρίξει μία λύση για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό».
Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε επίσης ότι η λύση αυτή πρέπει να είναι στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και των αρχών του ΟΗΕ. «Νομίζω ο ΓΓ του ΟΗΕ κι οι διεθνείς δυνάμεις, έχουν αντιληφθεί ότι η Κύπρος δεν μπορεί να στηρίζεται ούτε σε εγγυήσεις τρίτων χωρών, ούτε σε παρεμβατικά δικαιώματα. Και αυτό είναι ένα από τα πολλά κεκτημένα που μαζί κατορθώσαμε να κερδίσουμε στο Κραν Μοντανά», πρόσθεσε.
Το Κυπριακό στις συναντήσεις Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη
Το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις κυριάρχησαν στις σημερινές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο περιθώριο της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμμετείχε στην επίσημη έναρξη, όπου μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας που ακολούθησαν, με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, συζητήθηκε το Κυπριακό, αλλά και οι οικονομικές σχέσεις.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για τη βούληση και καλή θέληση της ε/κ πλευράς να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο των παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα, ενώ αναφέρθηκε και ζητήματα που άπτονται της διαδικασίας στρατηγικής αναθεώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Επίσης, ευχαρίστησε και τις δύο χώρες για τη διαχρονική τους στάση αρχών στο Κυπριακό.
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Μόσχα στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, την οποία και αποδέχθηκε ο Πρόεδρος.
Συνάντηση με Σίσι
Σε σχέση με τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, διεξήχθη σε θερμό και φιλικό κλίμα. Συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα ενέργειας και το Κυπριακό, ενώ επιβεβαιώθηκε η πραγματοποίηση της επίσκεψης του Αιγυπτίου Προέδρου στη Λευκωσία, δύο μέρες πριν την τριμερή σύνοδο κορυφής Κύπρου – Ελλάδας - Αιγύπτου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε, επίσης, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Μαυρικίου Pravind Kumar Jungnauth.
Συνάντηση με Τερέζα Μέι
Την βούλησή του να συνεχιστεί η διαδικασία εντός του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, και προς την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.
Η συνάντησή τους διήρκεσε σχεδόν 15 λεπτά και έλαβε χώρα στο περιθώριο της συνεδρίασης των ηγετών της Κοινοπολιτείας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε πως έχουν επιτευχθεί πολλά στις συνομιλίες και δεν θα πρέπει να χαθεί το κεκτημένο τους.
Συζήτησαν επίσης θέματα που άπτονται την διαδικασίας εξόδου της της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στα τέλη Οκωβρίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο συνόδου της Ε.Ε. για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Πρώτη Κυρία παρέστησαν στη συνέχεια στη δεξίωση την οποία παρέθεσαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ και η σύζυγος του Μελανία, προς τους Αρχηγούς Κρατών και κυβερνήσεων με τις συζύγους τους που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση. Το χθεσινό πρόγραμμα του προέδρου Αναστασιάδη ολοκληρώθηκε με δείπνο που είχε με την ηγεσία της ExxonMobil.
Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε προτάσεις για μια λύση που να σέβεται τα δικαιώματα των Τ/Κ
Σε μία λιτή αναφορά, που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές χρήζει ερμηνειών, περιορίστηκε η παρέμβαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Μας λυπεί το γεγονός ότι η συνολική διαπραγματευτική διαδικασία που ξεκίνησε το 2008, τερματίστηκε λόγω της αδιανόητης στάσης των Ελληνοκυπρίων", είπε. "Εμείς θα κάνουμε το καλύτερο για να διασφαλίσουμε ότι οι φυσικοί πόροι που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, θα εξυπηρετήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής", πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.
"Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε προτάσεις για μια λύση που να σέβεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», ήταν η επίμαχη αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν.
Πάντως, δεν υπήρξαν αναφορές στο Κυπριακό στις γραπτές ανακοινώσεις του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για τις σημερινές συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο τη Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, αν και εκτιμάται από πηγές στα ΗΕ ότι το θέμα ήταν στην ατζέντα.