Να διατηρηθεί το κεκτημένο του εγγράφου Γκουτέρες, ζήτησε ο Κοτζιάς

Τη βούληση της Ελλάδας για συνέχιση των συζητήσεων στο πλαίσιο του Κραν Μοντανά, και ειδικότερα των προτάσεων που είχε διατυπώσει στο τέλος ο Γενικός Γραμματέας και με τις οποίες συμφωνεί, υπογράμμισε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο της 15λεπτης συνομιλίας του με το ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
 
"Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ που έχει κατατεθεί στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης την τελευταία βραδιά, για το πλαίσιο μέσα στο όποιο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις με τις οποίες θα μπορούσε κανείς να καταργήσει την συνθήκη των εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα κοκ. Δυστυχώς αυτό το κείμενο εκείνο το βράδυ, πλην εμού και εν μέρει της Κύπρου δεν συζητήθηκε από τις άλλες πλευρές. Το σαμπόταραν κατά κάποιον τρόπο οι Βρετανοί". Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το κείμενο αυτό που έβαλε στο τραπέζι ο ΓΓ, "αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας".  
 
Στο ερώτημα πως εκλαμβάνει την "περίοδο" περισυλλογής" για την οποία μίλησε ο ΓΓ, αφού χαρακτήρισε επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας το ότι έχει γίνει αποδεκτό από το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων του 2016, η αρχή ότι πρόκειται μια ανοιχτή διαπραγμάτευση "η οποία δεν έχει τέλος" (ανοιχτού τέλους), πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε και τώρα αρκεί να το θέλουν και οι δυο πλευρές. "Αυτήν τη στιγμή η μια πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση, την οποία απέφυγε και στο Κραν Μοντανά. Είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε, να συμβάλουμε να λυθεί το κυπριακό προς όφελος όλου του πληθυσμού της Κύπρου -και των δυο κοινοτήτων και των τριών μειονοτήτων -και όχι προς όφελος τρίτης χώρας".  
 
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι αντιδρούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με την απόφαση της χώρας του να προμηθευτεί πυραύλους S-400, ενώ όταν η Ελλάδα πήρε τους S-300 δεν υπήρξαν αντιδράσεις, ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι κανείς πρέπει να μελετά καλύτερα την ιστορία και να βλέπει και τις αναλογίες με πιο ορθό τρόπο.
 
Με γραπτή δήλωση για τη συνάντηση, εκπρόσωπος του ΓΓ ανέφερε ότι ο κ. Γκουτέρες επαίνεσε την συμπόνια και την αλληλεγγύη που επέδειξε η Ελλάδα και οι πολίτες της σε μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν στη χώρα.   Σχετικά με το κυπριακό είπε πως "ο Γενικός Γραμματέας άκουσε τις απόψεις του υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση και το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κύπρο".    

Δειτε Επισης

Στρωμένο πλέον το χαλί για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις-Τα δεδομένα υπέρ της Κυβέρνησης για ολικό λίφτινγκ
Υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης τους Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου- «Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι η απελευθέρωση και επανένωση»
Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»