Νεότερα περί καλλιέργειας και χρήσης ιατρικής κάνναβης στην Κύπρο
08:16 - 15 Σεπτεμβρίου 2017

Σημειώνεται ότι:
κάθε θερμοκήπιο θα αποτελείται από 20 σκάλες με 20,000 φυτά
-κάθε φυτό θα παράγει ½ κιλό φαρμακευτικής κάνναβης κάθε 150 ημέρες
-κάθε 150 μέρες και για 9000 κιλά φαρμακευτικής κάνναβης, το κράτος θα παίρνει 45 εκατομμύρια ευρώ
Την ίδια ώρα, η Ολλανδία που κατέχει μέχρι στιγμής το μονοπώλιο στην παραγωγή και εξαγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης, μετά την πρόθεση της Κύπρου να εμπλακεί σε αυτόν τον τομέα, έριξε την τιμή που πωλούσε από 7.500 ευρώ σε 5.000 ευρώ ανά κιλό φαρμακευτικής κάνναβης.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Υγείας δόθηκαν τα υπομνήματα των εμπλεκόμενων φορέων.
Οι ιδιότητες της θεραπευτικής κάνναβης
Ιατρική κάνναβη ονομάζουμε την κάνναβη και τα παράγωγά της (κανναβινοειδή) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μιας νόσου ή τη βελτίωση των συμπτωμάτων της.
Ως ιατρική-θεραπευτική κάνναβη ονομάζουμε τόσο το ίδιο το φυτό όσο και τα φυσικά παράγωγά του εάν η χρήση τους γίνεται για θεραπευτικούς σκοπούς.
Επίσης, θεραπευτική κάνναβη ονομάζουμε και την τεχνητή ή συνθετική κάνναβη που παράγεται σε εργαστήρια για ιατρικούς σκοπούς.
Η κάνναβη είναι ένα θεραπευτικό βότανο ευρείας χρήσης που το βρίσκει κανείς σε όλο τον πλανήτη και στις περισσότερες φυλετικές ομάδες, ενώ υπάρχουν αποδείξεις ότι χρησιμοποιούνταν ακόμη και πριν από 5 ή 6 χιλιάδες χρόνια.
Σήμερα, η θεραπευτική χρησιμότητα της κάνναβης και των παραγωγών της είναι αποδεδειγμένη και αποδεκτή για ένα ευρύ φάσμα παθολογικών καταστάσεων: Γλαύκωμα (ενδοφθάλμια υπέρταση), παρενέργειες της χημειοθεραπείας (ναυτία και έμετοι), άσθμα, επιληψία και σπασμοί, κατάθλιψη, άγχος, ανορεξία, άλγη προκαλούμενα από διάφορες αιτιολογίες, κακοήθεις νεοπλασίες, εξάρτηση από οπιούχα και αλκοόλ.
Η πλέον πρόσφατη έρευνα που κατατέθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι αυτή του 2015, σύμφωνα με την οποία «η κίνηση για την αναζωογόνηση της κάνναβη ως φάρμακο για την ανακούφιση του πόνου, τις διαταραχές κρίσεων, την ενίσχυση της όρεξης και την ανακούφιση μιας μυριάδα άλλων νευρολογικών ή μεταβολικών ασθενειών, προέρχεται από πολλαπλούς παράγοντες.
Ανάμεσά τους οι ανεπάρκειες που υπάρχουν στα άλλα γνωστά φάρμακα για τη θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων ή ασθενειών, μαζί με αυτο-αναφερόμενη οφέλη που προκύπτουν από την κάνναβη.».
Από το 1985, η αμερικανική κυβέρνηση, χορήγησε άδεια κυκλοφορίας σε μια συνθετική THC με το εμπορικό όνομα Marinol από την εταιρεία Lilly, με κύρια ένδειξη τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και τη διέγερση της όρεξης σε ασθενείς με Aids.
To 1991, τα Ηνωμένα Εθνη μετέταξαν τη συνθετική κάνναβη Δ9-THC από τον πίνακα 1 στον πίνακα 2 των ελεγχόμενων ψυχοτρόπων ουσιών και διατήρησαν την κάνναβη στον πίνακα 1, με το αιτιολογικό ότι η Δ9-THC «είχε αποδεδειγμένα ιατρικά πλεονεκτήματα και δεν υπήρχε διασπορά της σε μη ιατρικές χρήσεις», ενώ η κάνναβη (το φυτό δηλαδή και τα φυσικά παράγωγά του) «χρησιμοποιείται παράνομα από εκατομμύρια ανθρώπους».
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο 2oυ Cyprus International Investors Summit ο Υπουργός Υγείας , Γιώργος Παμπορίδης, αναφέρθηκε στην νομοθεσία για την ιατρική κάνναβη.
"Σχεδιάζουμε την παραχώρηση δύο αδειών για καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης.
Στόχος δεν είναι η επένδυση για απόκτηση των αδειών αλλά οι προοπτικές που διανοίγονται για δημιουργία start up εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά. "
Ο κ. Παμπορίδης σχολίασε πως ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να υποβοηθά τέτοιου είδους επενδύσεις και έργα.
