Παλεύουν με το πετρέλαιο στο Σαρωνικό οι δήμοι της παραλιακής και η Σαλαμίνα

Την ίδια θλιβερή, «μαυρισμένη» εικόνα παρουσιάζουν και σήμερα οι ακτές σε Σαλαμίνα, Πειραϊκή, Καλαμάκι, Άγιο Κοσμά και Γλυφάδα. Η ρύπανση των υδάτων, που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» την περασμένη Κυριακή στον Σαρωνικό, είναι ανεξέλεγκτη με τις εταιρείες απορρύπανσης να κάνουν πλέουν ό,τι μπορούν προκειμένου να απομακρύνουν το… «μαύρο πέπλο» που έχει καλύψει τις παραλίες.

Την ίδια ώρα, μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου καταθέτουν οι δήμοι που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα, αλλά και ιδιώτες που έχουν επιχειρήσεις στην παραλία του Σαρωνικού. 

«Σήμερα στη Σαλαμίνα η κατάσταση έχει βελτιωθεί ελάχιστα γιατί έχουν ρυπανθεί και ακτές που δεν είναι άμεσα προσεγγίσιμες από τη στεριά και χρειάζεται μία ειδική διαδικασία. Ασχοληθήκαμε πολύ με τα μαγαζιά για να μη μυρίζει και να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να τα ανοίξουν γιατί χάνουν το μεροκάματο κάθε μέρα. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία, πρέπει όλα να γίνουν σιγά - σιγά», λέει η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το protothema.gr.
 
Περιορισμένου μεγέθους συσσωματώματα μαζούτ έχουν διασκορπιστεί και στη θαλάσσια περιοχή της Βούλας. Το βράδυ της Τετάρτης μάλιστα ο δήμος ενημερώθηκε πως πετρελαιοκηλίδα 5 στρεμμάτων βρισκόταν μπροστά από την χερσόνησο του ΠΙΚΠΑ.

Γι αυτό το λόγο τοποθετήθηκε αντιρρυπαντικό φράγμα, μήκους τριών χιλιομέτρων που μίσθωσε ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, με αποτέλεσμα να αποσοβηθεί ο κίνδυνος εκτεταμένης ρύπανσης των ακτών. 

«Μετά την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση του δημοτικού μηχανισμού καταφέραμε σ’ αυτή τη φάση να σώσουμε τις παραλίες της πόλης μας. Χωρίς να υπάρχει καμία αρμοδιότητα του Δήμου για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, με αίσθημα ευθύνης από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε δικές μας πρωτοβουλίες. Συνεχίζουμε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα παραμείνουμε σε επιφυλακή μέχρι την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου και την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού των παραλιών μας, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο», σημειώνει ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.  

Και ενώ δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη κάτω από ποιες συνθήκες βούλιαξε το δεξαμενόπλοιο που φέρεται να προκάλεσε αυτή την οικολογική καταστροφή αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του ιδιοκτήτη του «Αγία Ζώνη» Θεόδωρου Κουντούρη, ο οποίος έριξε τις ευθύνες για τη θαλάσσια ρύπανση σε άλλο πλοίο, και συγκεκριμένα στο Blue Star Patmos.


Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη του δεξαμενόπλοιου, το υπουργείο Ναυτιλίας έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του πως: «το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έδωσε εντολή και ελήφθησαν δείγματα από τα καύσιμα του Αγία Ζώνη και από τα καύσιμα του Blue Star το οποίο τις ίδιες ημέρες έφτασε στην περιοχή του Περάματος, ώστε να διαπιστωθεί από ποιο πλοίο προέρχεται η ρύπανση».
 

Πηγή: protothema.gr 

 

Δειτε Επισης

Μυστήριο γύρω από τη δολοφονία του Πολωνού καθηγητή-Τι κατέθεσε η Ελληνίδα πρώην σύζυγός του
Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο Αγρινίο-Ο 21χρονος Θανάσης κάηκε ζωντανός και οι νοσηλευτές γονείς του τον αναγνώρισαν
Έρευνα στον ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησε η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος στην Ελλάδα
Συγκλονίζει η περιγραφή 14χρονης για τα όσα πέρασε στα χέρια των τεσσάρων Ρομά-«Τι να σου πω μαμά, ότι με βίασαν;»
Ξηλώθηκε ολόκληρο το τελωνείο στο Μαυρομμάτι-Απλογούνται οι δεκατέσσερις κατηγορούμενοι
«Μου ζήταγε χρήματα για να μην κάνει αρνητικά δημοσιεύματα»-Η τοποθέτηση της Μακρή για τον εκβιασμό
Ταυτοποιήθηκε το θύμα της μαφιόζικης δολοφονίας-Πρόκειται για Πολωνό πατέρα δύο παιδιών
Περιμένει τα F-35 από τον Τραμπ ο Ερντογάν-«Η ανησυχία της Ελλάδας είναι άτοπη και χωρίς νόημα»
Συνελήφθη δημοσιογράφος στον Βόλο που φέρεται να εκβίαζε τη Ζέττα Μακρή
«Τσακίσου φέρε 150 ευρώ και φύγε»-Οι προκλητικοί διάλογοι των τελωνειακών που χρηματίζονταν