Ηττήθηκαν οι Εργατικοί του Έιντε - Η Δεξιά Συμμαχία νικητής των Νορβηγικών εκλογών

Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας ανακήρυξε σήμερα Τρίτη τη νίκη της στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, καθώς η δεξιά συμμαχία της οποίας ηγείται κέρδισε, αν και οριακά, την αντιπολίτευση με επικεφαλής το Εργατικό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει και ο πρώην ειδικός σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
Η νίκη αυτή χαρακτηρίζεται ιστορική για την Έρνα Σόλμπεργκ, το στιλ διακυβέρνησης της οποίας οι υποστηρικτές της συγκρίνουν με εκείνο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ, αφού καμιά κυβέρνηση των Συντηρητικών δεν είχε καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία στις εκλογικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν στην πετρελαιοπαραγωγική χώρα μετά το 1985.
 
«Φαίνεται πως είναι μια καθαρή νίκη» για την κεντροδεξιά, δήλωσε ακτινοβολώντας η Σόλμπεργκ στους επευφημούντες υποστηρικτές της στο Όσλο λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
 
«Οι λύσεις μας έφεραν αποτέλεσμα. Δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας», συνέχισε η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, αλλά προειδοποίησε ότι «έχουμε προκλήσεις μπροστά μας. Τα έσοδά μας από το πετρέλαιο θα είναι χαμηλότερα. Πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε ευθύνες».
 
Η κυβερνητική συμμαχία των Συντηρητικών της Σόλμπεργκ, του λαϊκιστικού Κόμματος της Προόδου—που βρίσκεται πίσω από τα μέτρα περιορισμού της μετανάστευσης στη Νορβηγία—και δύο μικρότερων κεντροδεξιών κομμάτων πρόκειται να καταλάβει 89 έδρες στη Βουλή επί συνόλου 169, βάσει μιας στατιστικής προβολής με το 93,2% των ψήφων καταμετρημένο.
 
Ο ηγέτης των Εργατικών Γιόνας Γκαρ Στέρε έκανε λόγο απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του για μια «μεγάλη απογοήτευση», καθώς το κυρίαρχο κόμμα της νορβηγικής πολιτικής το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα έχασε την αναμέτρηση.
 
Πάντως ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε αναμένεται να βρίσκεται στα έδρανα του νέου νορβηγικού κοινοβουλίου αφού βρισκόταν σε εκλέξιμη θέση και δεν χρειάστηκε να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του κατά την προεκλογική περίοδο.
 
Εντωμεταξύ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανήρτησε στο twitter σχόλιο για τις νορβηγικές εκλογές.

 
 

Δειτε Επισης

Στρωμένο πλέον το χαλί για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις-Τα δεδομένα υπέρ της Κυβέρνησης για ολικό λίφτινγκ
Υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης τους Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου- «Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι η απελευθέρωση και επανένωση»
Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»