Άμεση επανέναρξη των συνομιλιών ζητούν ΑΚΕΛ και ΚΚΔ

Κοινή ανησυχία είναι ότι δυστυχώς έχουμε απομακρυνθεί από τη λύση και θα χρειαστούν τεράστιες προσπάθειες για να καταφέρουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο είχαν σταματήσει, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μετά την συνάντηση με αντιπροσωπεία του τ/κ κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, στα γραφεία του τ/κ κόμματος.
 
Όσο παρέρχεται ο χρόνος, τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η προσπάθεια για την επανένωση της κοινής μας πατρίδας, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού. «Εμείς ανησυχούμε από ενέργειες που πιθανόν να γίνουν και στις δύο κοινότητες, οι οποίες θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο τη διαίρεση και θα δυσκολέψουν αφάνταστα την προσπάθεια για λύση και επανένωση».
 
Διαβάστε περισσότερες πολιτικές ειδήσεις ΕΔΩ 

Είναι προφανές ότι όταν αποτυγχάνουν οι διαπραγματεύσεις υπάρχει απογοήτευση στην κοινωνία και αναπτύσσονται δυνάμεις που κάθε άλλο παρά υποστηρικτικές είναι προς την κατεύθυνση της επανένωσης, συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Τα δύο κόμματα, συνέχισε, συμφωνούν ότι πρέπει να διαμορφωθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τη συντομότερη δυνατή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο που ο ΓΓ του ΟΗΕ έθεσε στο Κραν Μοντανά, πρόσθεσε. «Το πλαίσιο λύσης υπάρχει, είναι εκείνο που συμφωνήσαμε από το 1977 και επαναβεβαιώσαμε κατ’ επανάληψη μέχρι σήμερα. Είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που οδηγεί σε ενωμένο κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα και πολιτική ισότητα».
 
ΑΚΕΛ και ΚΚΔ, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, συμφώνησαν να συνεχίσουν και να αναβαθμίσουν τις επαφές τους και θα εντείνουν τις προσπάθειες να καλλιεργήσουν μια φιλειρηνική κουλτούρα και στις δύο κοινότητες, με στόχο την επανένωση της κοινής μας πατρίδας.
 
Έχουμε υποχρέωση να εξασφαλίσουμε πως οι νέες γενιές δεν θα ξαναβιώσουν τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, ανέφερε εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί μετά από την συνάντηση με το ΚΚΔ αλλά και το ΡΤΚ πριν λίγες μέρες, διαπιστώνει ότι υπάρχουν δυνάμεις στην τ/κ κοινότητα που επιμένουν, όπως το ΑΚΕΛ, να αγωνίζονται για την επανένωση της πατρίδας μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
 
Στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών το συντομότερο έκανε αναφορά ο πρόεδρος του ΚΚΔ σημειώνοντας ότι μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά οι φωνές ότι η αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας, έχει τελειώσει, έχουν αρχίσει και στις δύο κοινότητες να υψώνονται, φωνές που οι ίδιοι απορρίπτουν, όπως είπε.
 
Οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, θα πρέπει να επαναρχίσουν άμεσα από κει που είχαν μείνει λέγοντας ότι η μόνη εφικτή και γρήγορη λύση ομοσπονδίας μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014.
 
Μέχρι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ανέφερε ο κ. Οζγιγίτ, θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να επιτευχθεί η ενότητα δυνάμεων και εργατικής τάξης για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Στόχος τους, είπε, η επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας και η επίτευξη ενός μέλλοντος χωρίς αίμα, δάκρυα αλλά με ειρήνη.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στρωμένο πλέον το χαλί για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις-Τα δεδομένα υπέρ της Κυβέρνησης για ολικό λίφτινγκ
Υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης τους Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου- «Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι η απελευθέρωση και επανένωση»
Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»