Άμεση επανέναρξη των συνομιλιών ζητούν ΑΚΕΛ και ΚΚΔ

Κοινή ανησυχία είναι ότι δυστυχώς έχουμε απομακρυνθεί από τη λύση και θα χρειαστούν τεράστιες προσπάθειες για να καταφέρουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο είχαν σταματήσει, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μετά την συνάντηση με αντιπροσωπεία του τ/κ κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, στα γραφεία του τ/κ κόμματος.
 
Όσο παρέρχεται ο χρόνος, τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η προσπάθεια για την επανένωση της κοινής μας πατρίδας, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού. «Εμείς ανησυχούμε από ενέργειες που πιθανόν να γίνουν και στις δύο κοινότητες, οι οποίες θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο τη διαίρεση και θα δυσκολέψουν αφάνταστα την προσπάθεια για λύση και επανένωση».
 
Διαβάστε περισσότερες πολιτικές ειδήσεις ΕΔΩ 

Είναι προφανές ότι όταν αποτυγχάνουν οι διαπραγματεύσεις υπάρχει απογοήτευση στην κοινωνία και αναπτύσσονται δυνάμεις που κάθε άλλο παρά υποστηρικτικές είναι προς την κατεύθυνση της επανένωσης, συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Τα δύο κόμματα, συνέχισε, συμφωνούν ότι πρέπει να διαμορφωθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τη συντομότερη δυνατή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο που ο ΓΓ του ΟΗΕ έθεσε στο Κραν Μοντανά, πρόσθεσε. «Το πλαίσιο λύσης υπάρχει, είναι εκείνο που συμφωνήσαμε από το 1977 και επαναβεβαιώσαμε κατ’ επανάληψη μέχρι σήμερα. Είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που οδηγεί σε ενωμένο κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα και πολιτική ισότητα».
 
ΑΚΕΛ και ΚΚΔ, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, συμφώνησαν να συνεχίσουν και να αναβαθμίσουν τις επαφές τους και θα εντείνουν τις προσπάθειες να καλλιεργήσουν μια φιλειρηνική κουλτούρα και στις δύο κοινότητες, με στόχο την επανένωση της κοινής μας πατρίδας.
 
Έχουμε υποχρέωση να εξασφαλίσουμε πως οι νέες γενιές δεν θα ξαναβιώσουν τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, ανέφερε εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί μετά από την συνάντηση με το ΚΚΔ αλλά και το ΡΤΚ πριν λίγες μέρες, διαπιστώνει ότι υπάρχουν δυνάμεις στην τ/κ κοινότητα που επιμένουν, όπως το ΑΚΕΛ, να αγωνίζονται για την επανένωση της πατρίδας μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
 
Στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών το συντομότερο έκανε αναφορά ο πρόεδρος του ΚΚΔ σημειώνοντας ότι μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά οι φωνές ότι η αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας, έχει τελειώσει, έχουν αρχίσει και στις δύο κοινότητες να υψώνονται, φωνές που οι ίδιοι απορρίπτουν, όπως είπε.
 
Οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, θα πρέπει να επαναρχίσουν άμεσα από κει που είχαν μείνει λέγοντας ότι η μόνη εφικτή και γρήγορη λύση ομοσπονδίας μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014.
 
Μέχρι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ανέφερε ο κ. Οζγιγίτ, θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να επιτευχθεί η ενότητα δυνάμεων και εργατικής τάξης για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Στόχος τους, είπε, η επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας και η επίτευξη ενός μέλλοντος χωρίς αίμα, δάκρυα αλλά με ειρήνη.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις» Ελλάδας-Κύπρου κάνει λόγο η Τουρκία με φόντο το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Πρώτες πράξεις Βουλευτικών στον ΔΗΣΥ-Συνάντηση με υποψήφιους… υποψήφιους και κατευθυντήριες γραμμές
Προτάσεις νόμου για αλλαγές στις δημοσκοπήσεις από Γιακουμή-Εισηγείται να σταματούν ένα μήνα πριν τις εκλογές
Η Κύπρος επιβεβαιώνει την δέσμευσή της στον Χάρτη OHE
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη ο Χριστοδουλίδης-Προετοιμασία πριν την διευρυμένη
Σκληρή κριτική Ερχιουρμάν σε Τατάρ-«Πλήγμα στο κύρος του θεσμού του Τ/κ ηγέτη η θητεία του»
Με την νέα ηγεσία της ΕΔΕΚ συναντήθηκε ο Πρόεδρος ΔΗΠΑ
Προσωρινή μεταβίβαση του ελέγχου του «εναέριου χώρου» ψευδοκράτους στην Άγκυρα
Στην Κύπρο αντιπροσωπία της Επιτροπής Εξωτερικών της Ρουμανικής Γερουσίας
Ακατάπαυστη μουρμούρα Τατάρ από ΗΒ-Κατηγόρησε τον ΠτΔ για εκστρατεία απειλών, προέβαλε απαράδεκτα αιτήματα