Lidl Κύπρου: Η τέχνη της ψύξης (βίντεο)

Διαχρονικός στόχος της Lidl είναι η διασφάλιση της ποιότητας και φρεσκάδας των προϊόντων τα οποία διατίθενται στα ράφια των καταστημάτων της. Για αυτό επένδυσε σημαντικά ποσά στη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου παραλαβής, αποθήκευσης, ταξινόμησης και διανομής εμπορευμάτων στην Αραδίπου με την είσοδό της στην κυπριακή αγορά. Μάλιστα ήδη προχωράει στην περαιτέρω επέκταση των εγκαταστάσεων.

Το InBusinessNews βρέθηκε στις κεντρικές αποθήκες της Lidl και κατέγραψε την αλυσίδα ψύξης των προϊόντων, ένα σημαντικό στοιχείο της διατήρησης της ποιότητας των προϊόντων και ειδικότερα της σοκολάτας.



Διαβάστε ακόμα: 190.000 Κύπριοι στο εξωτερικό τον Αύγουστο

Όπως μας εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής της Lidl Κύπρου Πέτρος Πέτρου, η σοκολάτα πρέπει να προστατεύεται από την υψηλή θερμοκρασία, την υγρασία και τον φωτισμό. Στον χώρο αποθήκευσής της η υγρασία δεν υπερβαίνει το 70% ενώ ο διαμερισματικός θάλαμος αποθήκευσης είναι σε σταθερή θερμοκρασία 16˚C.

Η Lidl φροντίζει τα προϊόντα να είναι σε άριστη κατάσταση γι’ αυτό διατηρεί συγκεκριμένη και σταθερή θερμοκρασία σε κάθε προϊόν, από την αποθήκη, μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει στο καλάθι του καταναλωτή. Για τον λόγο αυτό διατηρεί την αλυσίδα ψύξης από την παραγωγή του προϊόντος, τη μεταφορά, την ενδιάμεση αποθήκευση και την παρουσίαση του στο κατάστημα μέχρι και την στιγμή που θα επιλεγεί από τον πελάτη.

Διαβάστε ακόμα: Lidl Κύπρου: Επεκτείνει αποθήκες και γραφεία

«Αυτό που μας κάνει να διαφέρουμε και να ξεχωρίζουμε από τους ανταγωνιστές μας είναι ότι όλοι μας οι προμηθευτές παραδίδουν σε μια κεντρική αποθήκη και όχι απευθείας στα καταστήματα μας. Με αυτό τον τρόπο η αποθήκη λειτουργεί ως κέντρο ελέγχου, έχοντας την δυνατότητα να κάνουμε τακτικούς ελέγχους ποιότητας κατά την παραλαβή, την ταξινόμηση αλλά και την αποστολή τους σε όλα τα καταστήματα Lidl», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Lidl Κύπρου Πέτρος Πέτρου.

Συνολικά υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί θάλαμοι: Κατάψυξη, Ψυγείο, θάλαμος Φρούτων και Λαχανικών και θάλαμος για Σοκολάτες, ενώ υπάρχει και ειδικός χώρος για τα ξηρά προϊόντα.

Διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας σε όλα τα σημεία της αλυσίδας διανομής
Κατά την παραλαβή και ανάλογα με την θερμοκρασιακή ζώνη που αντιστοιχεί στο κάθε προϊόν γίνεται ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος (περιγραφή, τεμάχια στην συσκευασία, ποιότητα τεμαχίων και κιβωτίων, ποσότητα).  Η μέτρηση της θερμοκρασίας των προϊόντων κατά την παραλαβή γίνεται με υπέρυθρες και ύστερα ταξινομούνται ανάλογα με τον διαμερισματικό θάλαμο που αντιστοιχεί το κάθε προϊόν. (Ψυγείο από 0 έως 6 ˚C ,  2  διαφορετικοί θάλαμοι Φρούτων και Λαχανικών από 4˚C και 14 ˚C,  Νωπά από 0 έως 4 ˚C, Σοκολάτες από 16 μέχρι 18 ˚C, Αρτοσκευάσματα -18 ˚C και χαμηλότερα).

Κάθε προϊόν ανάλογα με την αλυσίδα ψύξης έχει και διαφορετικό διαμερισματικό θάλαμο όπου παραλαμβάνεται και φορτώνεται. Οι παραλαβές στην Κεντρική Αποθήκη γίνονται ανάλογα με την θερμοκρασία του φορτίου στις ανάλογες ράμπες με την σωστή θερμοκρασία. Όλα τα τμήματα τις αποθήκης είναι κλιματιζόμενα έτσι ώστε να ρυθμίζονται ανάλογα με το είδος των προϊόντων αλλά και για να διασφαλίζουν την ασφάλεια των εργαζομένων.
•    Περιοχή ξηρού ( 25-26 βαθμούς )
•    Περιοχή με Σοκολάτες  ( 16-18 βαθμούς )
•    Περιοχή ψυγείου  (0 εως 6 βαθμό )

Η Lidl δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα φρέσκα προϊόντα, στα φρούτα και στα λαχανικά εξασφαλίζοντας την ποιότητα τους μέσω των καθημερινών διαδικασιών ελέγχου και πρωτοκόλλων ποιότητας ώστε να απορρίπτονται τυχόν ελαττωματικές παρτίδες. Στα φρέσκα προϊόντα λειτουργεί όπως ο πελάτης με οπτικό έλεγχο, έλεγχο γεύσης στα φρούτα, έλεγχο καρπού,  έλεγχο φρεσκάδας με την αίσθηση όσφρησης και αφής. Επίσης, στα νωπά προϊόντα γίνεται μακροσκοπικός οπτικός έλεγχος στις συσκευασίες έτσι ώστε να ελέγξουμε την ποιότητα, το χρώμα και την φρεσκάδα.

Η διαχείριση των εμπορευμάτων γίνεται μέσα από μια ειδική πλατφόρμα όπου καταχωρείται το κάθε προϊόν και το προσδόκιμο ζωής του. Η Lidl είναι πάντα σε θέση να γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία λήξης του κάθε κωδικού και πότε αυτό μπορεί να φτάσει στα ράφια μας και στον καταναλωτή με ασφάλεια. Επίσης διασφαλίζει ότι όλα τα προϊόντα θα έχουν επαρκές χρόνο ζωής έτσι ώστε να τα βρίσκει πάντα ο πελάτης στα καταστήματα και να έχει χρόνο να τα καταναλώσει. 

Η αποστολή των προϊόντων από την Αποθήκη στα καταστήματα γίνεται μέσα σε ειδικά ισοθερμικά κιβώτια που διατηρούν σταθερή την θερμοκρασία κατά την μεταφορά και υποβάλλονται για ακόμη μια φορά σε έλεγχο θερμοκρασίας με ειδικό θερμόμετρο - laser, βάσει της κατηγορίας ψύξης που ανήκουν. Οι ειδικοί αυτοί θάλαμοι φορτώνονται και ασφαλίζονται από την αποθήκη και ανοίγουν μόνο μόλις φθάσουν στα καταστήματα για επανέλεγχο της θερμοκρασίας και φόρτωσης στα ράφια μας. 

Διαβάστε ακόμα: PAPAFiLiPOU Ice Cream: Νέες επιλογές στην γκάμα

Επέκταση Αποθήκης 
Είμαστε στη διαδικασία επέκτασης της αποθήκης μας αποτελώντας ακόμη μια επένδυση την οποία στοχεύουμε να ολοκληρώσουμε μέχρι τους πρώτους μήνες του 2019. Μια επένδυση η οποία αγγίζει τα 28,5 εκ. ευρώ και θα μας δώσει τη δυνατότητα επέκτασης της γκάμας μας ακόμη περισσότερο. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει, εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα, επέκταση της αποθήκης, ώστε να φτάσει τα 33.693 τ.μ. συνολικά, την κατασκευή νέων ανανεωμένων και τελευταίας τεχνολογίας ψυκτικών θαλάμων, επέκταση υφιστάμενου κτιρίου γραφείων με ταυτόχρονες εργασίες εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων διοικητικών γραφείων, αλλά και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. 

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τους αποθηκευτικούς χώρους, σήμερα η επιφάνεια της αποθήκης ανέρχεται στα 20.877,60 τ.μ. από τα οποία 7.022,92 τ.μ. καταλαμβάνουν οι χώροι με ελεγχόμενη θερμοκρασία (ψυκτικοί θάλαμοι) και με συνολικό όγκο τα 52.200,93 κυβικά μέτρα. Μετά τις επεκτάσεις η επιφάνεια της αποθήκης θα ανέλθει στα 33.693,24 τ.μ. από τα οποία 8.658,94 τ.μ. θα καταλαμβάνουν οι χώροι με ελεγχόμενη θερμοκρασία. (ψυκτικοί θάλαμοι) και με συνολικό όγκο τα 71.111,22 κυβικά μέτρα.

Δηλαδή, η επιφάνεια της αποθήκης θα αυξηθεί κατά περίπου 61% και η χωρητικότητα των ψυκτικών θαλάμων κατά περίπου 36%, ενώ η αύξηση της χωρητικότητας της αποθήκης αναμένεται να είναι σε θέση να φιλοξενεί 19.794 παλέτες.

Συντήρηση Σοκολάτας
Οι ιδανικές συνθήκες συντήρησης των προϊόντων σοκολάτας απαιτούν να φυλάσσονται σε ξηρό και δροσερό περιβάλλον  χωρίς οσμές και για το λόγο αυτό ο διαμερισματικός θάλαμος αποθήκευσης  είναι σε σταθερή θερμοκρασία 16˚C . 

Η ιδανική θερμοκρασία για την αποθήκευση της σοκολάτας είναι ανάμεσα στους 14 – 18 βαθμούς ˚C. Σε υψηλότερη θερμοκρασία ή χαμηλότερη θερμοκρασία η σοκολάτα θα χάσει το ποιοτικά της χαρακτηριστικά. 

Η σοκολάτα πρέπει να προστατεύεται από την υγρασία. Στο χώρο αποθήκευσής της η υγρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 70%. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του συστήματος κλιματισμού που διαθέτει η αποθήκη μας.

Τέλος, στον χώρο αποθήκευσης της σοκολάτας δεν αποθηκεύονται άλλα προϊόντα που έχουν έντονες μυρωδιές.

Διαβάστε ακόμα: «ΟΚ» από Τμήμα Περιβάλλοντος για πλωτή δεξαμενή στο λιμάνι Λεμεσού