Τι παθαίνουν τα παιδιά που κάθονται συνέχεια στην τηλεόραση και τον υπολογιστή

Για έναν έφηβο, ή νεαρό ενήλικα, το να κάθεται πολλές ώρες στον καναπέ, βλέποντας τηλεόραση και να μην κάνει καμία φυσική δραστηριότητα, μπορεί να προκαλέσει μείωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, ακόμη και νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι πρότινος οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια μελέτη.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης της Βόρειας Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία από μια μακρόχρονη μελέτη 25 ετών σε πάνω από 3.200 άτομα 18 έως 30 ετών. Εκείνοι που ανέφεραν ότι παρακολουθούν TV περισσότερο από τρεις ώρες την ημέρα και ταυτόχρονα είχαν μειωμένη σωματική δραστηριότητα (συνήθως λιγότερο από τρεις ώρες την εβδομάδα) είχαν την μεγαλύτερη πτώση της γνωστικής τους λειτουργίας κατά τη διάρκεια της μελέτης, ακόμα και πριν από την φτάσουν στην μέση ηλικία.

Συγκεκριμένα, αυτά τα άτομα βρέθηκε ότι από αρκετά νωρίς στην ζωή τους είχαν ασθενέστερη μνήμη, πιο αργή ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και μειωμένη ικανότητα να σχεδιάζουν και να ολοκληρώνουν τις εργασίες τους, σε σύγκριση με συνομηλίκούς τους, οι οποίοι δεν παρακολουθούσαν τόσες πολλές ώρες TV (ή κάθονταν μπροστά σε έναν υπολογιστή) και ασκούνταν περισσότερο καθημερινά. Μάλιστα, αυτά τα αποτελέσματα παρέμειναν αληθή ακόμα και αφότου οι επιστήμονες προσάρμοσαν τις μετρήσεις για να λάβουν υπόψη και την εκπαίδευση του κάθε συμμετέχοντα. Από την άλλη πλευρά, η λεκτική μνήμη των νεαρών συμμετεχόντων φάνηκα να μην επηρεάζεται από την καθιστική ζωή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες που αποδεικνύουν πόσο κακός είναι ο συνδυασμός των πολλών ωρών απραξίας μπροστά στην TV και της απουσίας σωματικής άσκησης γενικότερα, ακόμη και για τον σχετικά νεαρό εγκέφαλο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο η αδράνεια, όσο και οι ώρες παρακολούθησης TV συνδέονται με τη γνωστική εξασθένηση, αλλά δεν είχαν επικεντρωθεί σε εκείνους που επιδίδονται σε τέτοια συμπεριφορά ενώ είναι ακόμα νέοι.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πιθανώς η άσκηση οδηγεί σε μεγαλύτερη νευρογένεση στον εγκέφαλο και ανάπτυξη νευρικού ιστού, καθώς και σε μεγαλύτερη συναπτική πλαστικότητα (ικανότητα των νευρικών οδών του εγκεφάλου να εξακολουθούν να αλλάζουν και να αυξάνονται).
 
Αλλά τα αποτελέσματα της μελέτης δεν θεωρούνται απολύτως πειστικά. Μπορεί όσοι έχουν εξαρχής χαμηλή γνωστική λειτουργία να είναι και πιο πιθανό να κάθονται περισσότερες ώρες να παρακολουθούν τηλεόραση. Ή ότι ο συνδυασμός της TV με την απραξία να οδηγεί σε κάποια άλλη κατάσταση, όπως είναι η κακή υγεία της καρδιάς, η φλεγμονή, η παχυσαρκία, ή η κατάθλιψη, η οποία μπορεί να με τη σειρά της να επηρεάζει την απόδοση του εγκεφάλου. Ή ακόμη ότι τα άτομα με υψηλή γνωστική λειτουργία είναι πιο πιθανό να απαντούν στους ερευνητές αυτό που καταλαβαίνουν ότι “θέλουν να ακούσουν”, το οποίο είναι ότι κάνουν πολλή άσκηση και δεν θέλουν παρακολουθούν πολύ τηλεόραση.

Δειτε Επισης

Στη σημασία της Ευρώπης και στο μέλλον των νέων εστίασαν Χριστοδουλίδης και Μέτσολα
Υπό πλήρη έλεγχο πυρκαγιά στην κοινότητα Αγίου Γεωργίου Καυκάλλου
Τάττης-Καραχάν:«Δεν επιθυμούμε καμία χάρη από κανέναν»
ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου
Μέτσολα: Στο επίκεντρο της Ευρώπης η Κύπρος
Ο Τραμπ ανακοίνωσε εκεχειρία Ινδίας και Πακιστάν-«Αποφάσισαν πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός»
Επεισοδιακή καταδίωξη με ρίψη πυροβολισμών καταζητούμενων για απόπειρα φόνου και ληστεία στην Πάφο
Αντίποινα και 13 νεκροί από επιθέσεις ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν-Στα θύματα και ένα παιδί
Απόπειρα δολοφονίας του με αρσενικό αποκάλυψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ
ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ευαισθησία τον προσφυγικό κόσμο