Κλιμακώνει την ένταση η Βόρεια Κορέα - Αποκλείει συνομιλίες ο Τραμπ
07:10 - 31 Αυγούστου 2017
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απορρίπτει τη διεξαγωγή διπλωματικών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα τονίζοντας ότι ο διάλογος με την Πιονγιάνγκ δεν είναι λύση
Ο Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει σθεναρά τη διεξαγωγή διπλωματικών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα, τονίζοντας ότι: «το να μιλάμε δεν είναι η απάντηση».
«Ο κόσμος έλαβε καθαρά το τελευταίο μήνυμα της Βόρειας Κορέας: το καθεστώς αυτό εκδήλωσε την περιφρόνησή του προς τους γείτονές του, προς όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών και προς το μίνιμουμ των προδιαγραφών της αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς», είπε στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.
Την ώρα, όμως, που ο Τραμπ αποκλείει τον οποιοδήποτε διάλογο, ο Αμερικάνος υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάττις επιχείρησε με δήλωσή του να ρίξει τους τόνους. Πριν από τη συνάντησή του με τον ομόλογό του από τη Νότια Κορέα στον Λευκό Οίκο είπε: «Δεν ξεμένουμε ποτέ από διπλωματικές λύσεις. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε και ο υπουργός κι εγώ μοιραζόμαστε την ευθύνη να φροντίσουμε για την προστασία των χωρών μας, των λαών μας και των συμφερόντων μας».
Στα κοινά σχέδια Αμερικής και Νότιας Κορέας είναι και η άσκηση πίεσης μέσω οικονομικών κυρώσεων.
Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ καλούν τη διεθνή κοινότητα για συντονισμένη δράση με στόχο να αναγκαστεί η Πιονγιάνγκ να «εγκαταλείψει τις παράνομες ενέργειες και όχι να τιμωρήσει τον λαό ή να πλήξει την οικονομία της χώρας ή άλλων χωρών», όπως είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής Ρόμπερτ Γουντ. Για τον λόγο αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινωνεί με όλους τους παίκτες «κλειδιά». Ενδεικτική ήταν και η χθεσινή επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.
Όπως αποκάλυψε ο Λευκός Οίκος οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν «την συνεχή, στενή συνεργασία τους στις προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου», υπογράμμισε η σύντομη ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας. Παρέμβαση, όμως, έκανε και η Μόσχα μέσω του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών που εξέφρασε την άποψη ότι η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας είναι «αντιπαραγωγική και επικίνδυνη».
«Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ξανά την απουσία εναλλακτικών από τις πολιτικούς και διπλωματικούς οδούς για να ξεπεραστούν οι εντάσεις στην χερσόνησο της Κορέας και την ανάγκη αποφυγής οποιονδήποτε στρατιωτικών μέτρων που μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φαίνεται να συμφωνεί με την προσέγγιση αυτή, καθώς καταδίκασε απερίφραστα την εκτόξευση πυραύλου, αλλά χωρίς να προβεί σε νέες κυρώσεις. Η δήλωση, που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ και προτάθηκε στους εταίρους του Συμβουλίου Ασφαλείας, επικαλείται «σκανδαλώδεις ενέργειες και απειλές εναντίον άλλου κράτους μέλους του ΟΗΕ» και ζητεί την «άμεση διακοπή» τους. Μέσω των ενεργειών αυτών, η Βόρεια Κορέα «υπονομεύει σκόπιμα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», τονίζει το κείμενο. Η δήλωση, μάλιστα, εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του, έπειτα από τρεις ώρες συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη.
Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι οδηγούν την κορεατική χερσόνησο «σε ένα ακραίο επίπεδο έκρηξης» και τόνισε ότι η απάντησή της με «σκληρότερα αντίμετρα» είναι δικαιολογημένη. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι, παρά τις εκατέρωθεν κορόνες, ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε στρατιωτική αντιπαράθεση. Ως συνέπεια αυτού ευελπιστούν σε σταδιακή αποφόρτιση της έντασης.