Ολοένα και πιο αποσχιστικός ο Μουσταφά Ακιντζί

Ακόμα και εάν δεν πετύχουμε μια λύση με την συγκατάθεση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, το Κυπριακό θα συνεχίσει να υπάρχει στην ατζέντα, ωστόσο ο χρόνος που έχει περάσει δεν συνέβαλε στην πραγματοποίηση της ομοσπονδιακής λύσης που συζητείται μέχρι σήμερα και ενδυνάμωσε την οντότητα δύο χωριστών κρατών, δηλώνει στο μήνυμά του για την Γιορτή των Θυσιών (Κουρμπάν Μπαϊράμ) ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ανακοίνωση του «προεδρικού» στο μήνυμά του ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι στην Κύπρο είτε θα πάμε για μια λύση κάτω από μία στέγη με ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία, είτε θα βρεθεί δρόμος για (να ζούμε) πλάι-πλάι κάτω από δύο χωριστές οροφές.
 
«Σε κάθε περίπτωση είναι αναπόφευκτο να υπάρξει συμφωνία των πλευρών. Η ευθύνη για την δημιουργία των προϋποθέσεων να μπορέσουν οι κοινότητες να ζήσουν με ειρήνη και συνεργασία σε αυτό το όμορφο νησί των 9.000 τ.χλμ, στην ίδια γεωγραφική θέση, θα συνεχιστεί».
 
Ο Τ/κ ηγέτης αναφερόμενος στο προηγούμενο μήνυμά του για το Σιεκέρ Μπαϊράμ, που είχε προηγηθεί της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά, είπε ότι είχε δίκιο που ήταν επιφυλακτικός και επανέλαβε ότι παρά την καλή πρόθεση και προσπάθεια της τ/κ πλευράς εκεί, η ε/κ πλευρά δεν έδειξε την ίδια αποφασιστικότητα.
 
«Αντί να φτάσουμε σε μια συμφωνία σε ένα λογικό πλαίσιο, ήρθαν για να δημιουργήσουν φταίχτες (να επιρρίψουν ευθύνες). Φάνηκε ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης υπερτερούσαν οι εσωτερικές έγνοιες και δυστυχώς λόγω αυτής της στάσης μια ιστορική ευκαιρία χάθηκε».
 
Η ε/κ ηγεσία, συνέχισε, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο (των παραμέτρων) Γκουτέρες, το περιεχόμενο του οποίου δεν πλησίασαν στη Διάσκεψη, ενώ ισχυρίζεται ότι η ε/κ πλευρά προβάλλει και πάλι προϋποθέσεις.
 
Επανέλαβε επίσης ότι η Διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά ήταν μια διάσκεψη αποφάσεων για το μέλλον των συνομιλιών και αυτό -όπως ανέφερε-ήταν στην αντίληψη και των Η.Ε.
 
Τ/κ και τουρκική πλευρά, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, ενήργησαν αναγνωρίζοντας την ιστορική ευθύνη που είχαν, δεν έπαιξαν με τον χρόνο και συμπεριφέρθηκαν αποφασιστικά. «Τι κρίμα που δεν είναι δυνατόν να πούμε το ίδιο και για την ε/κ πλευρά».
 
Στο στάδιο που βρισκόμαστε, δεν έχουν κανένα νόημα οι προφορικές εκκλήσεις και δηλώσεις της ε/κ πλευράς που δεν έχει την απαραίτητη αποφασιστικότητα, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι όλες οι πλευρές που ήταν στη Διάσκεψη αλλά και τα Η.Ε. γνωρίζουν την κατάσταση.
 
Επανέλαβε δε την άποψή του ότι με παρόμοιες διαδικασίες και την ίδια μεθοδολογία θα φτάσεις στα ίδια αποτελέσματα και πως πλέον δεν μπορεί να συνεχισθεί μια διαδικασία ανοικτού τέλους.
 
Πρέπει να δουν, συνέχισε, εάν υπάρχει αλλαγή νοοτροπίας στην ε/κ πλευρά, λέγοντας ότι τα όσα θα συμβούν και θα τεθούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, στην οποία μπήκαν νωρίς οι Ε/κ, φέρουν σημασία και υποστήριξε ότι τα όσα μέχρι στιγμής έχουν λεχθεί δεν δίδουν και πολλές ελπίδες.
 
«Υπάρχει μια γνωστή πραγματικότητα, ότι στην διπλωματία δεν είναι επιθυμητό να βάζουν τελεία. Βάζουν είτε άνω τελεία είτε κόμμα και συνεχίζουν. Εάν υπάρχει κάπου ένα διεθνές πρόβλημα, με κάποιο τρόπο επαναφέρεται στην ατζέντα. Και το κυπριακό πρόβλημα, ακόμα και εάν δεν πετύχουμε μια λύση με την συγκατάθεση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, θα συνεχίσει να υπάρχει στην ατζέντα».
 
Ο ίδιος, είπε, προειδοποίησε πολλές φορές ότι ο χρόνος που περνά δεν συμβάλλει στην πραγματοποίηση της ομοσπονδιακής λύσης και ενδυναμώνει την οντότητα δύο χωριστών κρατών.
 
«Όποιος θέλει ας πει ό,τι θέλει, στην Κύπρο είναι πραγματικότητα ότι υπάρχουν δύο χωριστά κράτη. Η ΤΔΒΚ, ακόμα και αν δεν αναγνωρίζεται, είναι μια πραγματικότητα».
 
Βασικός λόγος αυτού ήταν ο επί χρόνια αγώνας της ε/κ πλευράς για Ένωση, όπως υποστήριξε ο Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι το 1963 οι Ε/κ έθεσαν εκτός του κοινού κράτους τους Τ/κ, οι οποίοι δημιούργησαν τους δικούς τους μηχανισμούς διοίκησης. Εκείνη η διοίκηση, πρόσθεσε, μετά το 1974 έγινε «τ/κ ομοσπονδιακό κράτος» και μετά σε «ΤΔΒΚ».
 
Στο πλαίσιο του διαμοιρασμού της εξουσίας εάν φτάναμε σε μια ομοσπονδιακή λύση, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, η «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, θα ήταν μία από τις δύο συνιστώσες πολιτείες.
 
Για λόγους που δεν ευθύνονται οι ίδιοι, είπε, αυτό δεν μπόρεσε να συμβεί και σίγουρα-ανέφερε-η «ΤΔΒΚ» δεν θα εξαφανιστεί. Εν συντομία, σημείωσε, στην Κύπρο είτε θα πάμε για μια λύση κάτω από μία στέγη με ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία, είτε θα βρεθεί δρόμος για (να ζούμε) πλάι-πλάι κάτω από δύο χωριστές οροφές. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η συμφωνία των πλευρών, όπως είπε.
 

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους