Μακριά από συμφωνία ΕΕ-Βρετανία για την επόμενη μέρα του Brexit
15:33 - 31 Αυγούστου 2017
Πολύ μακριά από μια συμφωνία που θα επέτρεπε την εκκίνηση των συζητήσεων για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται οι δύο πλευρές μετά και την ολοκλήρωση του 3ου γύρω των σχετικών διαπραγματεύσεων. Τις δύο πλευρές χωρίζει το ζήτημα των οικονομικών υποχρεώσεων του ΗΒ μετά το brexit, όπου η βρετανική κυβέρνηση έχει υπαναχωρήσει από ότι είχε υποσχεθεί τον Ιούλιο, τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και το ζήτημα των αμοιβαίων αναγνωρίσεων - ζήτημα των δηλαδή των προδιαγραφών (standards) για την αμοιβαία πρόσβαση στις δύο ξεχωριστές πλέον αγορές.
Ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, με τον Μισέλ Μπαρνιέ να ευχαριστεί τις δύο ομάδες για τον κόπο τους.
"Τη Δευτέρα σας είπα ότι ανησυχώ", είπε ο κ. Μπαρνιέ, συμπληρώνοντας ότι "στις 29 Μαρτίου 2019 τα μεσάνυχτα η Βρετανία θα αποχωρήσει, κάθε μέρα μας φέρνει πιο κοντά σε εκείνη τη χρονική στιγμή και το ερώτημα είναι ένα : θα έχουμε ως τότε οργανώσει μια τακτική έξοδο, ή θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία - με όλες τις επιπλοκές που σας έχω εξηγήσει". "Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι με συμφωνία - για το καλό της Ευρωπαϊκής Ηπείρου", είπε ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ, σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Ντέβιντ Ντέιβις, Επικεφαλής Δαπραγματευτή του ΗΒ.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ απαρίθμησε στον Τύπο τα θετικά της διαδικασίας εξηγώντας ότι σε σχέση με το ζήτημα της Β.Ιρλανδίας, "έχουμε σημαντική πρόοδο για τον κοινό ταξιδιωτικό χώρο και ξέρουμε τι μένει να διευκρινίσουμε - στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Μ.Παρασκευής". "Σε γενικές γραμμές όμως είμαστε πολύ μακριά από το να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε σημαντική πρόοδο, ώστε να προτείνω στο Συμβούλιο των 27 να συζητήσει τη μελλοντική σχέση ΕΕ- ΗΒ", ξεκαθάρισε. Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ακόμα ότι η Κομισιόν σκοπεύει να προφυλάξει την ενότητα της κοινής αγοράς και προειδοποίησε ότι η δυνατότητα της ΕΕ να εποπτεύει να ρυθμίζει και να επιβάλει το νόμο, δεν θα υπονομευθεί από το brexit.
Σημείωσε δε ότι το ΗΒ θέλει αυτόματη αναγνώριση των δικών του προδιαγραφών (π.χ. προϊόντων) και πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί: "δεν μπορείς να είσαι έξω και να θέλεις να σχηματοποιείς ακόμα την εσωτερική μας έννομη τάξη".
Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Ντέιβις υποσχέθηκε να παρουσιάσει έγγραφο της κυβέρνησής του για το πώς βλέπει τη μελλοντική εταιρική σχέση με την ΕΕ, και ζήτησε φαντασία και ευελιξία για να λυθούν τα προβλήματα.
"Συζητήσαμε για δικαιώματα των πολιτών - Ιρλανδία - οικονομικές υποχρεώσεις και ζητήματα που άπτονται της αποχώρησης", είπε. “Τα έγγραφα των θέσεων του ΗΒ περιέχουν μια ρεαλιστική προσέγγιση, όχι όμως μοναδικές θέσεις, αλλά ιδέες για το πως να προσεγγίσουμε τα θέματα”, εξήγησε.
Σε σχέση με τις οικονομικές υποχρεώσεις, σημείωσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του έχουν υποχρέωση προς τους φορολογουμένους του ΗΒ να ελέγξουν "γραμμή - γραμμή" τις θέσεις της ΕΕ και επανέφερε το ζήτημα της παράλληλης συζήτησης της μελλοντικής σχέσης με τα τρέχοντα θέματα - κάτι που οι 27 έχουν από την πρώτη μέρα απορρίψει.