Πυρ ομαδόν κομμάτων μετά τη δήλωση Αναστασιάδη για τις διαρροές

Τα βέλη τους στον Πρόεδρο Αναστασιάδη έστρεψαν κόμματα και υποψήφιοι αναφορικά με τη δήλωσή-απάντηση του για το θέμα διαρροών εγγράφων από τις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντάνα.

Με γραπτή δήλωση στην οποία προέβη το απόγευμα της Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται για την ισχυριζόμενη διαρροή απόρρητων εγγράφων από μέρους του σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντάνα.  

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως ουδέν των εγγράφων μπορεί να κριθεί ως διαβαθμισμένης σημασίας, επισημαίνοντας πως ο χαρακτηρισμός από τον ίδιο ως απόρρητα ήταν για να δοθεί η έμφαση πως ήταν αυστηρώς για ιδίαν χρήση.
 
ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ δεν θεωρεί λήξαν το θέμα της αποστολής εγγράφων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ του Κόμματος Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι το θέμα είναι κυρίως πολιτικό αλλά έχει και τη νομική πτυχή του.

Συγκρίνοντας το θέμα αυτό με την παύση του Υπαρχηγού Αστυνομίας από τον ίδιο τον Πρόεδρο για κατ΄ ισχυρισμό διαρροή εγγράφων στα ΜΜΕ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «δεν μπορεί η Κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη ευκολία να επιρρίπτει ευθύνες και να παύει ανθρώπους από πόστα με το επιχείρημα ότι διέρρευσαν τάχα έγγραφα, και την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος να δίνει έγγραφα, όχι να διαρρέει, να δίνει έγγραφα τα οποία ο ίδιος έχει διαβαθμίσει». «Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να είναι αυστηρή με τους άλλους και με τον ίδιο της τον εαυτό να είναι τόσο απλόχερη», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης σε γραπτή του δήλωση για το θέμα είπε ότι η εξήγηση του Προέδρου συνιστά αναμάσημα των γνωστών δικαιολογιών του προεδρικού.

«Ο Πρόεδρος, αντί φτηνών δικαιολογιών, θα έπρεπε να έχει το θάρρος να παραδεχτεί το λάθος του, το οποίο ζημιώνει σοβαρά την εθνική μας υπόθεση. Αντι τούτου όμως, συμβουλεύει άλλους να αποφεύγουν τις σκοπιμότητες και τους υποβάλλει πως προέχει το συμφέρον της πατρίδας και όχι οι προσωπικές φιλοδοξίες. Καλό και χρήσιμο θα ήταν, λέγοντας τα πιο πάνω, ο Πρόεδρος να κοιταχτεί και λίγο στον καθρέφτη», είπε.
 
ΔΗΚΟ
Το ΔΗΚΟ αναφερόμενο στο θέμα είπε ότι «ο Νίκος Αναστασιάδης απροκάλυπτα κοροϊδεύει πρώτιστα το λαό, αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο», προσθέτοντας ότι ο ΠτΔ «ψεύδεται».

«Ο κ. Αναστασιάδης είναι επικίνδυνος για το λαό και για τον τόπο. Η ανάγκη για αλλαγή είναι αδήριτη», καταλήγει στην ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ.

Ο υπψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος είπε από την πλευρά του ότι «ο κ. Αναστασιάδης ευτελίζει το θεσμό που εκπροσωπεί», σημειώνοντας πως «για άλλη μια φορά ενήργησε ανεύθυνα και επικίνδυνα».

«Σε γραπτή του δήλωση σήμερα, ομολόγησε ότι απέστειλε απόρρητα έγγραφα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό μόνο σε επιλεγμένα πρόσωπα, ενώ την ίδια στιγμή επιμένει να κρατά στο σκοτάδι το λαό και τα πολιτικά πρόσωπα που διαφωνούν μαζί του», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.
 
ΕΔΕΚ
Η ΕΔΕΚ από την πλευρά της κάνει λόγο για «το τρίτο λάθος του Προέδρου της Δημοκρατίας», το οποίο όπως λέει «είναι χείριστο του δεύτερου».

«Δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίμησε να σιωπήσει αλλά ξαναμιλώντας διέπραξε τρίτο και σοβαρότατο ατόπημα με τις δηλώσεις του», λέει η ΕΔΕΚ.
 
Συμμαχία Πολιτών
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Κωνσταντίνος Φιλαρέτος, δήλωσε ότι «ό,τι και να μας πει ο κύριος Αναστασιάδης το σίγουρο είναι πως παραμένει πολιτικά και νομικά εκτεθειμένος» και εξηγεί: «Νομικά γιατί απέστειλε επιστολή, η οποία περιέχει απόρρητες ή εμπιστευτικές πληροφορίες σε αναρμόδια πρόσωπα τα οποία δεν είναι εξουσιοδοτημένα από την Εθνική Αρχή Ασφάλειας για πρόσβαση ή χειρισμό διαβαθμισμένων πληροφοριών. Και πολιτικά εκτεθειμένος αφού αρνήθηκε να δώσει στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τα πρακτικά που κράτησε ο κύριος Μαυρογιάννης ή άλλα έγγραφα των συνομιλιών, επικαλούμενος τον κίνδυνο διαρροής αυτών των εγγράφων».

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, αναφερόμενος στο θέμα είπε πως «ο κ. Αναστασιάδης με την γραπτή του δήλωση επιβεβαιώνει ότι έχει προβεί σε κοινοποίηση απόρρητων εγγράφων σε μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, παραβιάζοντας τον Νόμο περί Προστασίας Εμπιστευτικών Πληροφοριών».
 

Δειτε Επισης

Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών
Επανέρχεται η CMC-«Η ΕΤΥΦΑ εξακολουθεί να αρνείται να πληρώσει για όλες τις αλλαγές»
Κινέζος Πρέσβης: Η Κίνα τηρεί μια στάση αρχών στο Κυπριακό
Η λύση του Κυπριακού βάσει ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εκδήλωση στη Λευκωσία
N. Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού
Έφτασε στη Γάζα από την Κύπρο το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας (pics)
Πρόεδροι Ζαμβίας, Μοζαμβίκης και Μποτσουάνας στηρίζουν προσπάθειες λύσης Κυπριακού
Η ΕΤΥΦΑ απορρίπτει ισχυρισμούς κινεζικής Κοινοπραξίας στο Βασιλικό
Ε. Χαραλαμπίδου σε Νομική Υπηρεσία-«Ο Εισαγγελέας εκτίθεται, υπάρχουν διαβαθμίσεις για να κλείνουν στόματα»
Ευγνωμοσύνη Λευκωσίας για στάση στο Κυπριακό εξέφρασε ο Πρέσβης στο Νεπάλ