Αύριο στην ΠΓΔΜ ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς

Επίσκεψη στην ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσει αύριο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς επίσης και με τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανώφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεβ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ Μπουγιάρ Οσμάνι και με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων. Πρόκειται για τη δεύτερη, μέσα σε έναν χρόνο, επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη χώρα.

Αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσει η περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην πορεία εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης, με έμφαση στην εφαρμογή και την επέκταση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Οι συνομιλίες θα εστιάσουν επίσης στις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά αποτελεί επίσης «ευκαιρία για μια πρώτη συζήτηση διερεύνησης προθέσεων» πάνω στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 16 Αυγούστου, με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, κατήγγειλε τη συμμετοχή του προξένου της ΠΓΔΜ στον Καναδά σε αλυτρωτική –όπως την χαρακτήρισε– εκδήλωση.

Χθες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η έκτη συνάντηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με βάση την απόφαση που είχε ληφθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, κατά την επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην ΠΓΔΜ, τον Ιούνιο του 2015.

Τα ΜΟΕ είναι εστιασμένα στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών σε θέματα «χαμηλής πολιτικής», όπως η συνεργασία σε ευρωπαϊκά προγράμματα, η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων αλλά και στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της πολιτικής προστασίας και των Διπλωματικών Ακαδημιών, με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έγινε ο πρώτος πολιτικός γάμος ομόφυλου ζευγαριού στη Χίο (pic)
«Είναι κτήνος, πού να το φανταστώ;»-Ξεσπά η μητέρα των παιδιών που κακοποιήθηκαν
«Δάκρυσα, γιατί είναι μοναδικό να φοράς αυτή τη στολή»-Τι λέει ο εύζωνας που έγινε viral στην τελευταία του υπηρεσία
Ο Νίκος Παππάς δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση της Έλενας Ακρίτα για τον «γιο της πλύστρας»
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκάρδια συνάντηση Αλέξη Κούγια και Απόστολου Λύτρα στα δικαστήρια
Χειροπέδες σε άνδρα που έδινε «δώρα» σε ανήλικο παιδί και το κακοποιούσε σεξουαλικά
Ρομά συνελήφθη στο Αγρίνιο γιατί έκανε κατάληψη σε σχολείο και απείλησε τον διευθυντή
Σύλληψη δικηγόρου που διακινούσε ναρκωτικά σε κρατούμενους
ΒΙΝΤΕΟ: Εύζωνας δάκρυσε στην τελευταία του υπηρεσία στην Προεδρική Φρουρά
Κουκουκλοφόροι επιτέθηκαν με μολότοφ κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια