Φυλάκιση τρία χρόνια στον πατέρα και 18 μήνες στην μητέρα της Έφης

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ανακοίνωσε τις ποινές που επιβάλλονται στους γονείς της Έφης Ηροδότου, Νίτσα και Ηρόδοτο Ηροδότου, σε σχέση με την υπόθεση του θανατηφόρου δυστυχήματος στο οποίο καταδικάστηκε σε δυο χρόνια φυλακή η κόρη τους που σημειώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2007 στη Λεμεσό με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 17χρονος Αιμίλιος Ιωάννου.
 

 

Κατά την είσοδο των κατηγορουμένων στην αίθουσα, η Νίτσα Ηροδότου απευθυνόμενη σε συγγενικό της πρόσωπο ανέφερε: « Μην αγχώνεσαι. Είμαι καλά, τέλος».

Το δικαστήριο επέβαλε στον πατέρα της Έφης ποινή φυλάκισης τρία χρόνια ενώ στη μητέρα της 18 μήνες ποινή φυλάκισης.
 
Το Ζεύγος Ηροδότου κρίθηκε ένοχο στις 21 Ιουλίου σε πέντε κατηγορίες για τα αδικήματα της πρόκλησης σε ψευδορκία, της υποκίνησης μάρτυρα σε ψευδή μαρτυρία, της πλαστογραφίας εγγράφου, της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και της χρήσης πλαστού αποδεικτικού στοιχείου.

Ο Ηρόδοτος Ηροδότου καταδικάστηκε τρία χρόνια για την 1η κατηγορία, 18 μήνες για τη 2η κατηγορία και 3 χρόνια για την 4η κατηγορία.

Η Νίτσα Ηροδότου καταδικάστηκε 18 μήνες φυλάκιση για την 1η κατηγορία, 9 μήνες για την 2η και 3η κατηγορία και 18 μήνες για την 5η κατηγορία.

Σημειώνεται πως οι ποινές είναι συντρέχουσες και χωρίς αναστολή, ενώ δεν επιβλήθηκαν ποινές στους κατηγορούμενους σε μια κατηγορία.

Στην απόφαση της η δικαστής αναφέρθηκε στα γεγονότα της υπόθεσης και την εμπλοκή των γονιών της μετά το θανατηφόρο δυστύχημα καθώς και για τις ενέργειες που προέβησαν, επιστρατεύονταν μάλιστα ψευδομάρτυρες, με σκοπό την αθώωση της Έφης.

Στην απόφαση η Δικαστής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αναμφίβολα τα αδικήματα είναι σοβαρά και ειδικά τα αδικήματα της ψευδορκίας τα οποία επιφέρουν ποινές φυλάκισης μέχρι 7 ετών καθώς πλήττουν τα θεμέλια της απονομής δικαιοσύνης».
 
Η δικαστής στην απόφαση της μίλησε για «προσχεδιασμό» και ότι εκμεταλλεύτηκαν τον Σέρβο που ήθελε να παραμείνει στην Κύπρο και εργαζόταν στο κανάλι του αδελφού της Έφης Ηροδότου.

«Η ποινή δεν μπορεί να είναι άλλη από την στέρηση της ελευθερίας. Ο σκοπός τους ήταν κοινός ώστε να τύχει αμφισβήτησης η μαρτυρία από την αυτόπτη μάρτυρα», είπε η δικαστής, ενώ ο πατέρας την παρότρυνε τον Σέρβο να ψευδομαρτυρήσει στην παρουσία της συζύγου του και δεν τον απέτρεψε.

«Σε ότι αφορά το κίνητρο της «γονικής αγάπης», δεν δικαιολογεί τις παράνομες ενέργειες τους, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα ληφθεί υπόψη ως μετριαστικό σημείο», τόνισε.

Σε άλλο σημείο της απόφασης, η δικαστής ανέφερε επίσης ότι η «απουσία μεταμέλειας λαμβάνεται υπόψη και ανέφερε ότι επιμένουν στη μη ενοχή τους».

Επιπρόσθετα στην απόφαση της η Δικαστής αναφορικά με την παρέλευση του μεγάλου χρόνου από το θανατηφόρο, επεσήμανε ότι λαμβάνετε μεν υπόψη ως ελαφρυντικός παράγοντας, όμως ευθύνονται οι ίδιοι για την καθυστέρηση και δεν μπορούν οι κατηγορούμενοι να την επικαλούνται.

Σε ο’τι αφορά την αναφορά ότι δεν γνώριζαν για τα εντάλματα σύλληψης, αυτό απορρίφθηκε και η δικαστής παρέπεμψε στην επιστολή που στάληκε από τον αδελφό της Έφης στον Υπουργό Δικαιοσύνης και τόνισε ότι γνώριζαν από το 2013. 

Οι λόγοι που επικαλέστηκαν για μετριασμό της ποινής τους
 
Κατά την αγόρευση του ο συνήγορος υπεράσπισης του ζεύγους για μετριασμό της ποινής είπε μεταξύ άλλων ότι η ευθύνη της Νίτσας Ηροδότου δεν είναι η ίδια με αυτή του συζύγου της, προσθέτοντας ότι η ίδια είχε δευτερεύοντα ρόλο στην υπόθεση και ως εκ τούτου η ποινή δεν μπορεί να είναι η ίδια με αυτή του συζύγου της.
 
Υπέβαλε επίσης την εισήγηση ότι το κίνητρο αποτελεί σημαντικό παράγοντα μετριασμού της ποινής, σημειώνοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση το κίνητρο των κατηγορουμένων δεν ήταν ούτε η αποκόμιση κάποιου κέρδους ή εξασφάλιση εύνοιας από οποιονδήποτε αλλά η γονική αγάπη και η προστασία του παιδιού τους με λανθασμένο τρόπο.
 
Για τον Ηρόδοτο Ηροδότου, ο Κρίς. Τριανταφυλλίδης είπε ότι ως Αξιωματικός της ΕΦ υπηρέτησε την πατρίδα με αφοσίωση και αυταπάρνηση κατά την άσκηση των καθηκόντων σε βαθμό να επηρεαστεί η υγεία του, ενώ παρασημοφορήθηκε και απέσπασε εύφημες μνείες από Αρχηγούς της ΕΦ.  
   
Επίσης επικαλέστηκε συγκεκριμένα το προχωρημένο της ηλικίας τους και το λευκό ποινικό μητρώο τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι και οι δύο ήταν νομοταγείς πολίτες κατά απόλυτο βαθμό καθώς και στη διέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τη διάπραξη των αδικημάτων.

Δειτε Επισης

Αυτοί οι δύο αναζητουνται για τα επεισόδια στο Κίτι
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων βράχων-Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Κεραυνός προκάλεσε φωτιά στο Δάσος Πάφου
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
Προειδοποιεί για απάτη με παραπλανητικά μηνύματα SMS η Cyta
Δύο συλλήψεις για τη διάρρηξη υποσταθμού της ΑΗΚ στην επαρχία Αμμοχώστου