Καταγγελίες για περιστατικά βίας στην οικογένεια βρήκαν ανταπόκριση ένα μήνα μετά

Το θέμα προστασίας των παιδιών από τη βία στην οικογένεια, ο ελλιπής καταρτισμός και συντονισμός των εμπλεκομένων λειτουργών ώστε να υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός προστασίας, είναι η κύρια διαπίστωση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην έκθεση που ετοίμασε για το 2015 και παρέδωσε την Τρίτη στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.  
 
Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά σε δήλωσή της, αφού παρέδωσε την έκθεση στον Πρόεδρο του νομοθετικού Σώματος, είπε πως συζήτησε με τον κ. Συλλούρη το θέμα της βίας στην οικογένεια και εξέφρασε την ευαρέσκειά της για το γεγονός ότι τα θέματα  δικαιωμάτων του παιδιού έχουν περάσει στην καθημερινότητα της Βουλής, της κοινωνίας και της πολιτείας γενικότερα, προσθέτοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν πάρα πολύ και τα ΜΜΕ. 
 
Σε ό,τι αφορά τη Βουλή, η Επίτροπος παρατήρησε ότι διαπιστώνει πως τόσο μέσα από το νομοθετικό έργο, όσο και μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο τα δικαιώματα του παιδιού είναι θέμα που απασχολεί το κοινοβούλιο. «Έχω βρει καλό συνεργάτη τη Βουλή των Αντιπροσώπων καθώς ο Επίτροπος καλείται στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές όταν υπάρχει θέμα νομοθεσίας και όταν υπάρχει θέμα κοινοβουλευτικού ελέγχου και εκφράζει απόψεις είτε προφορικά είτε με τη μορφή σημειωμάτων», σημείωσε.    
 
Η Επίτροπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, παραλαμβάνοντας την έκθεση, διαβεβαίωσε ότι η Βουλή θα συνεχίσει να στηρίζει το θεσμό και να αξιοποιήσει περισσότερο τις εκθέσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.  
 
Κληθείς να αναφέρει την κύρια διαπίστωση της έκθεσής της, η κ. Κουρσουμπά είπε ότι αυτό που παρά τη βελτίωση συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα είναι το πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού σε όλα τα επίπεδα.  
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην προστασία του παιδιού στο περιβάλλον της οικογένειας, διευκρινίζοντας πως συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείμματα στη συντονισμένη παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών σε οικογένειες που παρουσιάζουν δυσλειτουργία. Σημείωσε πως οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, η Αστυνομία πρέπει να βρουν τρόπο συντονισμένης παρέμβασης ώστε να στηρίξουν την οικογένεια και το παιδί.  
 
Συνεχίζοντας τόνισε πως στις οικογένειες στις οποίες υπάρχει βία τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα και ανέφερε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο της Βουλής το πρόβλημα της βίας μέσα στην κυπριακή οικογένεια, είτε πρόκειται για ψυχολογική, φυσική ή σεξουαλική βία.  
 
Στην έκθεση επισημαίνεται, όπως είπε, πως είναι καιρός η πολιτεία να κάνει προγράμματα κατάρτισης του γονέα, καθώς σε αυτό το ρόλο δεν έχουμε καταρτιστεί ποτέ.   Επαναλαμβάνοντας ότι για να αλλάξουν τα δεδομένα στην προστασία του παιδιού πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα και αυτή η αλλαγή μπορεί να γίνει μέσα στην κοινωνία με τη βοήθεια των ΜΜΕ, αλλά κυρίως μέσα στο σχολείο.  
 
Η αλλαγή σε επίπεδο σχολείου απαιτεί κατάρτιση των εκπαιδευτικών, να βρεθεί τρόπος ώστε το σχολείο να λειτουργεί με μηδενική ανοχή στη βία, δημοκρατικά ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά να λειτουργούν χωρίς βία, να λύνουν με άλλους τρόπους τις διαφορές τους και να αποβάλουν τη νοοτροπία που τους δίνει η οικογένεια ότι ο μεγάλος καταπιέζει τον πιο μικρό, ή ασκεί βία, συνέχισε η κ. Κουρσουμπά. Για τους εκπαιδευτικούς η κα Κουρσουμπά είπε ακόμη, πως αυτοί οφείλουν -και είναι ποινικό αδίκημα να μην αναφέρει- ότι πιθανόν να υπάρχει βία σε βάρος του παιδιού και από την ώρα που αναφέρει να βρίσκει ανταπόκριση και να υπάρχει αποτέλεσμα, συνέχισε η κ. Κουρσουμπά, προσθέτοντας ότι  δέχθηκε πάρα πολλές καταγγελίες από εκπαιδευτικούς ότι κάλεσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες και αυτές ανταποκρίθηκαν σε ένα μήνα.    
 
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία το Σπίτι του Παιδιού.  
 
Αναφορικά με τα παιδιά με μεταναστευτικό βιογραφικό, είπε πως δέχεται μεγάλο αριθμό καταγγελιών που αφορούν τα δικαιώματα αυτών των παιδιών με πολλές περιπτώσεις παραβιάσεων, οι οποίες μπορεί να εμπίπτουν στο πεδίο της κουλτούρας του λειτουργού που θα εφαρμόσει τη νομοθεσία.

Δειτε Επισης

Παναγιώτου: Γνώμονας η κοινωνική δικαιοσύνη για συνταξιοδοτικό, ΑΤΑ, ρύθμιση εργασίας
Αποτεφρωτήριο μέχρι το 2030 ζητά η Κυπριακή Εταιρεία Αποτέφρωσης Νεκρών
Τμήμα Περιβάλλοντος: Εξετάζονται μελέτες για έκθεση επιπτώσεων στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας Αγ.Θέκλας
Άρχισε η υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος-Προθεσμία μέχρι 31 Ιουλίου
Περιστατικά εχινόκοκκου σε σκύλους στον Κάμπο Τσακκίστρας
Το 50% των ανακυκλώσιμων στην Κόσιη θάβονται-«Στα όριά της η κατάσταση»
Από το 2009 συνεχίζεται ο διάλογος για το μητρώο καλλιτεχνών-Επί τάπητος όροι και προϋποθέσεις
Βρέφος με μηνιγγίτιδα σε σοβαρή κατάσταση στο Μακάρειο-Τέταρτο περιστατικό από τις αρχές του χρόνου
Την ανάγκη δράσης κατά της παραπληροφόρησης για το κλίμα ανέδειξε η Υπουργός Γεωργίας στο άτυπο Συμβούλιο
Bristol Myers Squibb: Η δύναμη της καινοτομίας στην ογκολογική φροντίδα