Έτσι θα αποζημιώνονται οι ιδιώτες ιατροί του ΓεΣΥ

Με στόχο μέχρι το τέλος του χρόνου να ξεκινήσει η διαβούλευση με όλους του κρίκους της αλυσίδας που θα συνθέσει τον μηχανισμό πίσω από το πολυαναμενόμενο Γενικό Σχέδιο Υγείας (φαρμακεία, φαρμακευτικές εταιρείες, ιδιωτικά νοσηλευτήρια κ.α.), ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) εγκαινιάζει τον Οκτώβριο τον διάλογο με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Οι ιδιώτες ιατροί αποτελούν την πρώτη μεγάλη ομάδα, με την οποία θα διαβουλευθεί ο ΟΑΥ, με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ (εξωνοσοκομειακή περίθαλψη) τον Ιούνιο 2019.

Στο επίκεντρο του διαλόγου με τον ΠΙΣ θα τεθεί το μείζον ζήτημα της αποζημίωσης των ιδιωτών ιατρών που θα επιλέξουν να συμβληθούν με το ΓεΣΥ. Μιλώντας στο InBusinessNews, o Πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, ανέλυσε, το θεωρητικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα κατανέμεται η αποζημίωση στους ιδιώτες ιατρούς του ΓεΣΥ. 
 
Διαβάστε ακόμα: Υπέγραψαν για τις συνεισφορές στο ΓεΣΥ

Υπενθυμίζεται ότι το ΓεΣΥ θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Βάσει των ποσοστών της συνεισφοράς όλων μερών, το Γενικό Σχέδιο Υγείας θα έχει προϋπολογισμό €1 δις, χρήματα από τα οποία θα κατανέμονται οι αποζημιώσεις στους παροχείς υγείας (ιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία κτλ). 

Σε ότι αφορά του ιατρούς, θα αποζημιώνονται με τρεις διαφορετικούς τρόπους, αναλόγως την υπηρεσίας την οποία προσφέρουν στον ασθενή. 

Οι προσωπικοί ιατροί
Οι προσωπικοί ιατροί, οι οποίοι θα αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του ασθενή με το σύστημα, θα πληρώνονται με τη μορφή της κατά κεφαλήν αποζημίωσης. Όπως εξήγησε ο κ. Αντωνίου, θα αποζημιώνονται βάσει του αριθμού των δικαιούχων ασθενών που θα έχουν καταχωρημένους στις λίστες τους και όχι στη βάση των επισκέψεων που θα δέχονται. Ο κάθε ιατρός θα μπορεί να έχει εγγεγραμμένους στη λίστα του μέχρι 2500 ασθενείς (ο αριθμός δυνατόν να διαφοροποιηθεί κατά τη διαπραγμάτευση με τον ΟΑΥ). «Με αυτό τον τρόπο, ο ιατρός ενθαρρύνεται να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στους ασθενείς του και να εξασκεί πιο καλή ιατρική, καθώς δεν θα έχει τόσο συχνές επισκέψεις, ενώ ταυτόχρονα δεν θα επιβαρύνεται περισσότερο και το σύστημα καθώς ο προϋπολογισμός θα είναι συγκεκριμένος και προβλέψιμος και δεν θα ξεφεύγει», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΟΑΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποζημίωση που θα λαμβάνει ο ιατρός διαφέρει ανά ηλικιακή ομάδα ασθενών. Η συγκεκριμένη πρακτική, υπέδειξε ο κ. Αντωνίου, ακολουθείται από τα πλείστα συστήματα υγείας στην ΕΕ. 

Οι ειδικοί ιατροί 
Η δευτεροβάθμια υπηρεσία υγείας του ΓεΣΥ αφορά την εξωνοσοκομειακή φροντίδα των ειδικών ιατρών. Για την κάθε ειδικότητα θα συμφωνείται ο γενικός ετήσιος προϋπολογισμός, από τον οποίο οι ιατροί θα αποζημιώνονται μηνιαίως, αναλόγως των επισκέψεων που θα δέχονται από τους ασθενείς. Βεβαίως, θα υπάρχει μηχανισμός ελέγχου, για το ενδεχόμενο που θα παρατηρηθεί υπερβολικός αριθμός παραπομπών ασθενών σε νοσηλευτήρια για επεμβάσεις, από ένα ιατρό. Όπως εξήγησε ο κ. Αντωνίου, ούτε αυτή η κατηγορία θα μπορεί να ξεφύγει του προϋπολογισμού, καθώς θα υπάρχει προβλέψιμος μέσος όρος εσόδων για κάθε ιατρό. 

Η ενδονοσοκομειακή φροντίδα
Πέραν των πιο πάνω, οι ειδικοί ιατροί θα αποζημιώνονται από ξεχωριστό ταμείο για τις επεμβάσεις που θα διενεργούν. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΟΑΥ, οι επεμβάσεις θα αποζημιώνονται κατ’ ανάλογο τρόπο με τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Ωστόσο, η τριτοβάθμια αυτή υπηρεσία θα ρυθμίζεται με το σύστημα DRGS (DIAGNOSTIC RELATED GROUPS) , που αποτελεί τη βέλτιστη πρακτική στα πλείστα συστήματα υγείας του εξωτερικού. Η κάθε κατηγορία επέμβασης θα αποζημιώνεται στη βάση του προαναφερόμενου συστήματος. 

«Προς το συμφέρον των ιατρών»
Παρά τις διαφωνίες που εξέφρασε ο ΠΙΣ επί προνοιών του νόμου που τελικά ψηφίστηκε για το ΓεΣΥ, ο κ. Αντωνίου διεμήνυσε πως οι αποζημιώσεις που προβλέπονται για τους ιατρούς είναι αρκετά καλές, ώστε να προσελκύσουν επιστήμονες στο Γενικό Σχέδιο Υγείας. «Δεν αναμένεται ότι με τα εισοδήματα των ιατρών που θα συμβληθούν με το ΓεΣΥ θα μειωθούν, αντίθετα προβλέπεται μεταφορά ασθενών από τις λίστες αναμονής του δημόσιου στον ιδιωτικό τομέα. Υπό αυτά τα δεδομένα, αναμένεται αύξηση επί των εισοδημάτων των ιατρών, επομένως δεν υπάρχει λόγος για ένα ιατρό να επιλέξει να μείνει εκτός του συστήματος», υπογράμμισε ο Θωμάς Αντωνίου. 

Κόκκινη γραμμή οι πρόνοιες του νόμου
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο επιμονής των ιατρών σε αλλαγή του συστήματος αποζημίωσης τους, ο κ. Αντωνίου υπέδειξε ότι οι προαναφερόμενες πρόνοιες αναφέρονται ρητά στο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για το ΓεΣΥ. «Η συζήτηση για τον τρόπο αποζημίωσης ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, δεν αποτελεί έκπληξη για κανένα, απλά τώρα με το νόμο έχουμε τον προϋπολογισμό (€1 δις ) και το χρονικό πλαίσιο, για να κλείσουμε τα θέματα αυτά. Ο ΠΙΣ διατηρεί κάποιες απόψεις, τις οποίες θα θέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε όλα τα θέματα και να φτάσουμε όσο πιο κοντά γίνεται, πριν την ολοκλήρωση όλου του πλαισίου για το ΓεΣΥ», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΟΑΥ.
 
Διαβάστε ακόμα: Έτσι θα λειτουργεί το ΓεΣΥ