Στην Ελλάδα ψάχνουν οι ερευνητές της υπόθεση της εξαφάνισης της μικρής Μαντλίν

Στην Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται το «μυστικό» της εξαφάνισης τον Μάιο του 2007 της τρίχρονης τότε Μαντλίν Μακ Καν που απασχολεί την τελευταία δεκαετία την παγκόσμια κοινή γνώμη! Στην πλέον πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης που έχει απασχολήσει τις διεθνείς διωκτικές αρχές...
 
Σύμφωνα με έγγραφα αλλά και μαρτυρίες που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», η βρετανική αστυνομία ανέπτυξε τις τελευταίες ημέρες συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. για την εξέταση ενός 46χρονου Γερμανού ο οποίος είχε συλληφθεί και διαμένει στη χώρα μας και προσδιορίζεται ως σημαντικός και αξιόπιστος μάρτυρας στο θρίλερ της μικρής Μαντλίν. Οπως ακόμα προκύπτει, κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ συνάντησε προ μερικών ημερών τον συγκεκριμένο άνθρωπο στην Αθήνα και άντλησε κρίσιμα στοιχεία για την τύχη του κοριτσιού.
 
Επιχείρηση «Grange»
 
Η Μαντλίν εξαφανίστηκε στις 3 Μαΐου του 2007 σε ηλικία τριών ετών στη μικρή πόλη Πράια ντα Λουζ στην περιφέρεια Αλγκάρβε της Πορτογαλίας. Βρισκόταν σε διακοπές με τους γονείς της, Κέιτ και Γκέρι Μακ Καν, τα δύο ετών δίδυμα αδέλφια της και μια ομάδα οικογενειακών φίλων με τα παιδιά τους. Η τρίχρονη και τα αδέλφια της πήγαν για ύπνο στις 8.30 μ.μ. στο ισόγειο του διαμερίσματός τους, στο θέρετρο όπου παραθέριζαν, ενώ οι γονείς τους με τους φίλους τους δειπνούσαν σε εστιατόριο περίπου 50 μέτρα μακριά. Οι γονείς ήλεγχαν τα παιδιά τους όλο το βράδυ, ώσπου η μητέρα της Μαντλίν ανακάλυψε, γύρω στις 10 το βράδυ, ότι το κορίτσι είχε εξαφανιστεί. Από μια ημιτελή ανάλυση DNA, η πορτογαλική αστυνομία κατέληξε σε μια αρχική εκδοχή ότι η Μαντλίν είχε πεθάνει ως συνέπεια ενός ατυχήματος στο διαμέρισμα και ότι οι γονείς της είχαν επιχειρήσει «συγκάλυψη του συμβάντος». Τον Σεπτέμβριο του 2007 οι γονείς της χαρακτηρίστηκαν επισήμως «ύποπτοι». Ωστόσο η γενική εισαγγελέας της Πορτογαλίας αρχειοθέτησε την υπόθεση τον Ιούλιο του 2008, λόγω έλλειψης στοιχείων.
 
 
Αρχικά υπήρξε έρευνα των συγγενών του κοριτσιού για να διαλευκάνουν τις συνθήκες εξαφάνισής του. Το 2011 ξεκίνησε η επιχείρηση «Grange» της Σκότλαντ Γιαρντ, με τη συμμετοχή 30 ντετέκτιβ, για τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με την τύχη της μικρής Μαντλίν. Και έτσι άρχισαν να αναπτύσσονται διάφορα σενάρια για όσα είχαν συμβεί εκείνο το μοιραίο βράδυ. Με βάση τη μαρτυρία μιας οικογενειακής φίλης η έρευνα εστιάστηκε σε ένα ύποπτο άτομο που εκείνο το βράδυ είχε εμφανιστεί κοντά στο δωμάτιο του ξενοδοχείου να κρατά ένα μικρό κορίτσι. Ωστόσο τον Οκτώβριο του 2013 αποδείχθηκε ότι ήταν ένας βρετανός τουρίστας που δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση και ο οποίος κρατούσε την κόρη του.
 
 
Ο βασικός ύποπτος
 
Οι έρευνες στράφηκαν και σε έναν 34χρονο Βρετανό με πορτογαλική καταγωγή, ο οποίος είναι σύμβουλος ακινήτων και είχε εντοπιστεί κοντά στο σημείο της εξαφάνισης του κοριτσιού και είχε δείξει «υπερβολικό ζήλο» για τον εντοπισμό του. Ακόμη υποψίες είχαν κινηθεί σε βάρος ενός από τους συνδαιτυμόνες των γονιών της Μαντλίν ο οποίος είχε προσφερθεί να πάει ο ίδιος να ελέγξει αν τα παιδιά της οικογένειας Μακ Καν κοιμούνταν στο δωμάτιό τους. Χωρίς όπως είπε να κάνει ενδελεχή έλεγχο, παρότι είχε δει την πόρτα του δωματίου ανοιχτή. Επιπλέον εξετάστηκαν μαρτυρίες ιρλανδών παραθεριστών για άγνωστο άνδρα με κοντά καστανά μαλλιά και μπεζ παντελόνι που έσπευσε να εξαφανιστεί από το σημείο κρατώντας ένα κορίτσι που ταίριαζε στην περιγραφή της Μαντλίν. Επίσης επανεξετάστηκαν περιπτώσεις διαρρήξεων και ληστειών που είχαν σημειωθεί τότε στην περιοχή αλλά και ο τυχόν ρόλος ενός αφρικανού εργαζομένου στο εστιατόριο, ο οποίος σκοτώθηκε το 2009 σε τροχαίο. Δεν υπήρξε ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα και τα περισσότερα σενάρια απορρίφθηκαν. Συνολικά στο πλαίσιο της επιχείρησης «Grange» συγκεντρώθηκαν την τελευταία δεκαετία περίπου 8.500 αναφορές για την τύχη της Μαντλίν, ενώ προέκυψε πρόβλημα στις έρευνες λόγω της μικρότερης χρηματοδότησής τους. Ωστόσο στα τέλη της περασμένης άνοιξης υπήρξαν δηλώσεις των υπευθύνων της έρευνας ότι «έχουν βρεθεί νέα σημαντικά στοιχεία».
Ωσπου προ μερικών εβδομάδων εμφανίστηκε η ελληνική διάσταση του θρίλερ. Στις 18 Ιουλίου 2017 λοιπόν η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας στη λεωφόρο Κατεχάκη συνέταξε έγγραφο που αναφερόταν σε ενημέρωση του «συνδέσμου» της ΕΛ.ΑΣ. στο Λονδίνο από τη Μητροπολιτική Αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας. Οπως σημειώνεται, «τον Μάιο του 2017 επικοινώνησε με την ομάδα της επιχείρησης "Grange" ο 46χρονος γερμανικής καταγωγής, που διαμένει στην Αθήνα, προκειμένου να βοηθήσει στις συγκεκριμένες έρευνες». Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο ο 46χρονος είχε φυλακιστεί για υπόθεση λαθρομεταναστών και έδινε παρών σε αστυνομικές υπηρεσίες, χωρίς όμως να έχει εντοπιστεί...
 
Αξιόπιστος μάρτυρας;
 
Οπως ενδεικτικά σημειώνεται στο έγγραφο της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας με βάση τις πληροφορίες της Σκότλαντ Γιαρντ, «μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που έχει δώσει οικειοθελώς και χωρίς χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα στη Μητροπολιτική Αστυνομία σχετικά με την υπόθεση έχουν διασταυρωθεί και θεωρείται αξιόπιστη πηγή»!
 
Από την περαιτέρω έρευνα της Διεύθυνσης Αστυνομικής Συνεργασίας διαπιστώθηκε ότι ο 46χρονος Γερμανός που έχει τόπο κατοικίας τη Γαλλία είχε συλληφθεί το 2011 στην Ηγουμενίτσα όταν προσπάθησε να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του τρεις παράνομους μετανάστες από την Αφρική.Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και τότε είχε αφεθεί ελεύθερος. Οπως προκύπτει από άλλες πηγές, ο αλλοδαπός είχε συλληφθεί και το 2015 στη Θεσσαλονίκη όταν είχε έλθει πάλι στην Ελλάδα για διακοπές. Οδηγήθηκε στο δικαστήριο όπου καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης επτά χρόνων και πέντε μηνών. Ο ίδιος είχε αρνηθεί κάθε κατηγορία και υποστήριξε ότι «διευκόλυνε τους τρεις αλλοδαπούς που του είχαν κάνει οτοστόπ». Εμεινε κρατούμενος στις φυλακές Χανίων από όπου επικοινωνούσε με τα μέλη της επιχείρησης «Grange».
Αφέθηκε ελεύθερος προ μερικών εβδομάδων και φερόταν να χρησιμοποιεί κινητό που ανήκε σε αλλοδαπή από βαλκανική χώρα, η οποία διέμενε στον Αγιο Παντελεήμονα. Επιπλέον του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα εν όψει της δίκης σε δεύτερο βαθμό που έχει προσδιοριστεί για τον ερχόμενο μήνα.
 
Μαρτυρία στο «ΒΗΜΑ»
 
«Το Βήμα» εντόπισε τον 46χρονο αλλοδαπό και κρίσιμο μάρτυρα της υπόθεσης της τρίχρονης Μαντλίν σε περιοχή της Φθιώτιδας. Οπως σημείωσε, «συναντήθηκα προ μερικών ημερών με κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ που ήλθε στην Αθήνα. Δίνω σημαντικές πληροφορίες για την υπόθεση. Τις ημέρες που εξαφανίστηκε η Μαντλίν ήμουν κι εγώ – σε γειτονικό σημείο – στη συγκεκριμένη επαρχία της Πορτογαλίας. Είχα και τότε επικοινωνήσει με την τοπική αστυνομία, όμως η έρευνα είχε εγκαταλειφθεί. Τώρα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τη Σκότλαντ Γιαρντ για αυτά που γνωρίζω. Καταλαβαίνετε ότι για να έλθουν εδώ να με συναντήσουν συμβαίνει κάτι σοβαρό. Ομως έχω ρητή απαγόρευση να πω οτιδήποτε σε οποιονδήποτε άλλο. Η συνεργασία μου με την αγγλική αστυνομία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες»
 
Πάντως σε ερώτηση για την τύχη της Μαντλίν και αν πιστεύει ότι είναι ζωντανή ο ίδιος απάντησε μόνο πως «τα δέκα χρόνια που πέρασαν από τότε είναι πολλά».

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ επέλεξε τον δικηγόρο Τζέιμισον Γκριρ ως τον επόμενο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο
Τα εννέα σημεία κλειδιά για την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στον Λίβανο-Η τελευταία προειδοποίηση από τους IDF
Οικονομικές διαφορές μισού εκατομμυρίου πίσω από την βόμβα στη Λεμεσό-Καταζητούνται δύο πρόσωπα
Η Χεζμπολάχ δεν έχει κάνει μέχρι τώρα δημόσια κανένα σχόλιο για τη συμφωνία
Εν κινήσει όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες στη Λακατάμια-Δεν σημειώθηκε τραυματισμός (pics)
Τσάκωσαν διαρρήκτη σε εργοστάσιο στη Λεμεσό-Τον καταδίωξαν και αυτός ανέσυρε ομοίωμα πιστολιού
Στάχτη και αποκαΐδια δύο οχήματα μετά από έκρηξη βόμβας-Με μολότοφ προσπάθησαν να κάψουν ακόμη ένα αυτοκίνητο
Εντός του 2026 έργα ενίσχυσης προσβασιμότητας ποδηλατιστών, πεζών και ΑμεΑ στη Λεμεσό
Εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία της η 13χρονη που απουσίαζε από τον τόπο διαμονής της στη Λευκωσία
Σε ισχύ τέθηκε η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ για εκεχειρία στον Λίβανο