Κομβικό σταυροδρόμι για το Κυπριακό το δεύτερο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου

Κάτι κινείται στο Κυπριακό, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, έπειτα από τη στασιμότητα που επέφερε στην διαπραγματευτική διαδικασία το αδιέξοδο του Κρανς Μοντάνα.  
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανταλλάζουν επιστολές σε σχέση με τα γεγονότα του Κρανς Μοντάνα και την επόμενη μέρα, ενόψει και της μετάβασης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από τις 17 Σεπτεμβρίου και τουλάχιστον για μια εβδομάδα, στο πλαίσιο-όπως έχει προαναφερθεί- της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Στη Νέα Υόρκη αναμένεται να υπάρξει στα σίγουρα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ όλα τα θέματα που σχετίζονται με το Κυπριακό θα συζητηθούν και στην Γενική Συνέλευση.
 
Σημειώνεται πως προ δεκαημέρου, και συγκεκριμένα στις 18 του μήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγινε παραλήπτης απαντητικής επιστολής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, σε επιστολή που ο Νίκος Αναστασιάδης είχε αποστείλει στις 4 Αυγούστου στον Αντόνιο Γκουτέρες σε σχέση με τις αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας για Σχέδια Β’ ή Σχέδια Γ’ από τουρκικής πλευράς, όπως και ειδικότερα, για το θέμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.
 
Στην ίδια επιστολή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφραζε παράλληλα την ετοιμότητά του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα, υπενθυμίζοντας τη γνωστή, δημόσια πρόκληση-πρόσκληση προς την τουρκική πλευρά.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβαινε ανάμεσα σε άλλα στην αναφορά ότι η δική μας πλευρά αποδέχεται το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα και ότι υπάρχει ετοιμότητα για συνέχιση της προσπάθειας.
 
«Η συνέχιση της προσπάθειας εξαρτάται από την τουρκική πλευρά», τόνιζε, υπενθυμίζοντας ότι στο Κρανς Μοντανά οι θέσεις που υπέβαλε η τουρκική πλευρά είχαν ξεφύγει από το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ειδικότερα στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ενώ και στις δηλώσεις που γίνονται από Τουρκοκύπριους ή Τούρκους αξιωματούχους, φαίνεται ξεκάθαρα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση επί του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
 
Στην απαντητική του επιστολή, της 18ης Αύγουστου, στην οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ετοιμάζεται να απαντήσει εκ νέου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επιβεβαιώνει τη θέση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το θέμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις κατά καιρούς εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
 
Αναλυτικά, τα σημαντικά στοιχεία της επιστολής Γκουτέρες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοψίζονται στα εξής τρία:
 
Πρώτον, επιβεβαιώνεται η θέση των Η.Ε. σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή όπως αυτή καταγράφεται σε σωρεία ψηφισμάτων του Σ.Α. ή εκθέσεων του Γ.Γ. προς το ΣΑ.
 
Δεύτερο: Ότι τα Η.Ε. είναι υπέρ Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία όμως είναι κοινά αποδεκτά ή συμφωνημένα και από τις δύο πλευρές.
 
Τρίτο: Η ετοιμότητα των Η.Ε. να βοηθήσουν τη διαδικασία αν αυτό ζητηθεί από τα δύο μέρη.
 
 
Ερωτηθείς σήμερα τι θα αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη νέα επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης  υπέδειξε: «Αναμένουμε πρώτα να ληφθούν κάποιες τελικές αποφάσεις και στη συνέχεια, θα είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε και να το συζητήσουμε. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα ήταν ορθό να συζητήσουμε από πριν για μια επιστολή που ενδεχομένως να αποσταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ».
 
Στο μεταξύ, πριν από την 16η Σεπτεμβρίου, οπόταν και αρχίζει η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα είναι έτοιμη και αναμένεται αποσταλεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η έκθεση του τέως Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με την Κυβέρνηση να μην αναμένει να επιρριφθεί ευθύνη σε οποιαδήποτε από τις πλευρές.
 
«Υπάρχουν συναντήσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών στο επίπεδο των διπλωματικών μας αποστολών. Δεν αναμένεται, τουλάχιστον από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, κάτι το οποίο δεν είναι γνωστό σε σχέση με το τι έγινε στο Κρανς Μοντανά και την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία καταγράφεται ξεκάθαρα ότι παραμένει στη διάθεση των πλευρών», ανέφερε σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
«Δεν αναμένουμε να επιρριφθεί ευθύνη σε οποιαδήποτε από τις πλευρές», τόνισε, για να επισημάνει: «Αυτό ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη παρουσία του Γενικού Γραμματέα στις 30 Ιουνίου, στο Κρανς Μοντάνα. Ο Γενικός Γραμματέας ξεκίνησε την παρέμβασή του με αυτή την αναφορά: Ότι δεν υπάρχει ρόλος στα Ηνωμένα Έθνη που να επιτρέπει, μέσα από την άσκηση αυτού του ρόλου, να επιρρίψει, στο τέλος της ημέρας, ευθύνες είτε για μη θετικό αποτέλεσμα είτε για οτιδήποτε άλλο».
 

Δειτε Επισης

Υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης τους Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου- «Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι η απελευθέρωση και επανένωση»
Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή