Πυρά κατά Αναστασιάδη για τη διαρροή, υποβαθμίζει η Κυβέρνηση

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποστείλει σε συγκεκριμένο δημοσιογράφο της εφημερίδας «Πολίτης», και όχι μόνο, επιστολή παράθεσης των όσων έλαβαν χώρα στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας συνοδευόμενα από σχετικά έγγραφα, σε μια προσπάθειά του, όπως αναφέρει, να δώσει απαντήσεις στην κριτική που του ασκείται και να αποκαταστήσει την αλήθεια σε σχέση με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στο ελβετικό θέρετρο και πως οδηγηθήκαμε σε αυτό.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επιχείρησε να υποβαθμίσει και να ρίξει στα μαλακά την ενέργεια αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι επέλεξε να αποστείλει επιστολή σε συγκεκριμένη ομάδα συμπολιτών μας, οι οποίοι μετά από το Κρανς Μοντάνα επικοινώνησαν άμεσα ή έμμεσα μαζί του.
 
«Η επιστολή του είναι προσωπική και όχι προς δημοσίευση. Σημειώνει αυτά που έχουμε αναφέρει, είτε εμείς είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για τα γεγονότα στην Ελβετία. Δεν υπάρχει κάτι απόρρητο ή κάποια διαρροή εγγράφων και δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με ένα θέμα, το οποίο στην ουσία δεν υπάρχει», υποστήριξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, για να συμπληρώσει:
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε ερωτήσεις σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας στο Κρανς Μοντάν και τους λόγους που δεν οδηγηθήκαμε σε θετικό αποτέλεσμα και άλλα σχετικά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένιωσε την ανάγκη να αποστείλει αυτή την επιστολή, η οποία όμως δεν περιλαμβάνει κάτι που δεν είναι δημοσίως γνωστό».
 
Σημειώνεται ωστόσο, πως η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2017, φέρει την ένδειξη απόρρητο.
 
Επικρίνοντας τον Νίκο Αναστασιάδη για την ενέργειά του αυτή, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τον κατηγόρησε για επιλεκτική διαρροή πρακτικών των συνομιλιών στον Κρανς Μοντάνα, κάτι που όπως ισχυρίστηκε, επιβεβαιώνει ότι το Προεδρικό είναι αυτό που συστηματικά διαρρέει τα έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουσιαστικά μη αντέχοντας την κριτική που του ασκήθηκε για την τακτική που ακολούθησε και τη στάση που τήρησε στο Κρανς Μοντάνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνομιλιών για το Κυπριακό, προχώρησε στην αποστολή των πρακτικών που τήρησε η δική μας πλευρά στις συνομιλίες στην εφημερίδα ‘’Πολίτης’’ για να δικαιολογήσει τη στάση και τη συμπεριφορά του, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος χαρακτήρισε αυτό το έγγραφο ως απόρρητο», είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.
 
«Είμαστε υποχρεωμένοι», συνέχισε, «να σημειώσουμε αυτή τη στάση και συμπεριφορά του Προέδρου, δεδομένου ότι παλαιότερα όταν ως πρόεδρος της ΕΔΕΚ υποχρεώθηκα να αναγνώσω αποσπάσματα των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου για να αποκαταστήσω και να αντιμετωπίσω τις επιθέσεις που δεχόμουν από το προεδρικό περιβάλλον με ανοίκειους και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, όπως ‘’άλλα διαβάζω κι άλλα λέω’’, ότι παραποιώ τα γεγονότα και τα δεδομένα και μάλιστα μου συνέστησαν να μάθω να διαβάζω καλύτερα, υπονοώντας στην ουσία ότι είμαι και αγράμματος».
 
«Τότε», πρόσθεσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πρόσχημα αυτή μου τη στάση, όχι μόνο δημόσια με επέκρινε, αλλά στη συνέχεια προχώρησε στην ανάληψη δημόσιων πρωτοβουλιών για να αποτρέψει την εκλογή μου στην Προεδρία της Βουλής. Σήμερα πραγματικά τι έχει να πει για τη δική του στάση και συμπεριφορά; Και μάλιστα την επιλεκτική διαρροή του συγκεκριμένου εγγράφου». «Λίγη σοβαρότητα στο Προεδρικό!»
«Όταν ένα Πρόεδρος αποφασίζει να στείλει επιλεκτικά, απόρρητα έγγραφα σε δημοσιογράφους για να τους πείσει για τους χειρισμούς του στο Κρανς Μοντάνα τότε σαφώς υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Δηλαδή τι ανέμενε ο ΠτΔ;
 

Ότι θα τα μελετήσουν για να αλλάξουν άποψη και να αρχίσουν να αρθρογραφούν διαφορετικά; Ή ότι θα σταματούσαν να του ασκούν κριτική;», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Fb η βουλευτής του ΑΚΕΛ και εκπρόσωπος Τύπου του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας  Σταύρου Μαλά, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
 
«Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι αυτή η ενέργεια του ΠτΔ», αναφέρει η κ. Χαραλαμπίδου, «αποδεικνύει μεγάλη επιπολαιότητα, η οποία δυστυχώς εκθέτει τον ίδιο και το χειρότερο, εκθέτει τον θεσμό του ΠτΔ. Αν δεν μπορεί ο ΠτΔ να πείσει τον κυπριακό λαό για τις ειλικρινείς του προθέσεις, τότε πως είναι δυνατόν να πείσει τρίτους για τις ευθύνες της Τουρκίας; Στο βωμό προεκλογικών σκοπιμοτήτων ο ΠτΔ έχει χάσει και τη ψυχραιμία, αλλά και τη σοβαρότητά του».

Για ψηφοθηρικούς λόγους…
 «Η επιβεβαίωση της υποψηφιότητας Αναστασιάδη δεν αποτέλεσε είδηση αφού ο κ. Αναστασιάδης ενεργεί προεκλογικά εδώ και πολύ καιρό. Το προεκλογικό άγχος και η αγωνία του άλλωστε δεν μπορούν να αποκρύβουν», υποστήριξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης.
 
«Την καταμαρτυρούν οι νέες, συνεχείς δεσμεύσεις του, για να συγκαλύψει τις αντιλαϊκές πολιτικές του υπέρ των ελάχιστων προνομιούχων. Την καταμαρτυρούν οι παλινδρομήσεις και μεταμορφώσεις του των τελευταίων μηνών στο Κυπριακό», είπε, και συνέχισε:
 
«Την καταμαρτυρεί επίσης η αγωνία του να πείσει με προσωπικές, εμπιστευτικού χαρακτήρα επιστολές, όσους αμφισβητούν τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται ότι έχει αποστείλει, σε μεγάλο αριθμό προσώπων, έγγραφα και στοιχεία τα οποία δεν έχει δώσει στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Ο λόγος είναι προφανής. Θεωρεί ότι μ’ αυτό τον τρόπο ενισχύει την προεκλογική του θέση και φιλοδοξίες.
 
Δεν διαπιστώνεται όμως κανένα ανάλογο άγχος και αγωνία από τον κ. Αναστασιάδη για το γεγονός ότι ουδείς επιρρίπτει τις ευθύνες στην Τουρκία για την αποτυχία στο Κρανς Μοντάνα. Αντιθέτως, η Άγκυρα συνεχίζει ανενόχλητη την πλήρη τουρκοποίηση των κατεχόμενων εδαφών μας.
 
Εμείς επαναλαμβάνουμε στον κ. Αναστασιάδη ότι το σημαντικό είναι να πείθει διεθνώς και όχι στο εσωτερικό για ψηφοθηρικούς λόγους. Να είναι ωφέλιμος για την πατρίδα και όχι προεκλογικά αρεστός, αν του θυμίζει κάτι αυτή η φράση».

Οφείλει να απαντήσει…
Το ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Σε σημερινή του παρέμβαση στο ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε απόρρητη επιστολή με έγγραφα, όπως αυτή που επιλεκτικά έστειλε στον Διευθυντή της εφημερίδας Πολίτης, σε ομάδα συμπολιτών μας.
 
Ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να απαντήσει:
 
• Σε ποιους άλλους έστειλε τέτοια επιστολή;
 
• Γιατί κρατά το λαό και το Εθνικό Συμβούλιο στο σκοτάδι και επιμένει να ενημερώνει μόνο όσους τον χειροκροτούν;»

«Η πολιτική της τσαπατσουλιάς»
«Με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη μαθαίνουμε νέους ορισμούς της φράσης "Απόρρητο Έγγραφο"», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του εκλογικού επιτελείου του  υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα, Κωνσταντίνος Ζένιος
 
«Η Κυβέρνηση αποφάσισε να περάσει από τη δημοσιογραφία στις δημόσιες σχέσεις, αφού ο ανώτατος άρχοντας του κράτους αποστέλλει σε επιλεγμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δημοσιογράφους, έγγραφα με τα οποία προσπαθεί να πείσει για την ορθότητα των χειρισμών του στο Κρανς Μοντάνα», επισήμανε ο κ. Ζένιος.
 
«Έγγραφα τα οποία δεν δόθηκαν καν στα μέλη του  Εθνικού Συμβουλίου, τα οποία ενημερώνονται από τον Τύπο.
 
Συνώνυμα της τακτικής αυτής του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να είναι οι λέξεις προπαγάνδα, η πολιτική της τσαπατσουλιάς, της προχειρότητας και οι επιλεγμένες δημόσιες σχέσεις.
 
Εμείς  απλά σημειώνουμε ότι  η τακτική των επιλεγμένων διαρροών προς τον Τύπο, δείχνει το επίπεδο το οποίο επέλεξε το πλούσιο κατά τα άλλα επικοινωνιακό επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη να ακολουθήσει μέχρι τον Φεβρουάριο».
 

Δειτε Επισης

Υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης τους Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου- «Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι η απελευθέρωση και επανένωση»
Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή