Κυβέρνηση: Δεν υπάρχουν σκέψεις ή συζητήσεις για λύση δύο κρατών

Δεν υπάρχουν σκέψεις ή συζητήσεις για λύση δύο κρατών διαμήνυσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει σχετικό χθεσινό δημοσίευμα.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κυπριακές πολιτικές ελίτ και στις δύο πλευρές φέρονται να φλερτάρουν με την ιδέα της λύσης των δύο κρατών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ουσιαστικά διά της επιστροφής εδαφών έναντι αναγνώρισης, ενώ το όλο θέμα, βάσει πάντα του ίδιου δημοσιεύματος, συζητείται άτυπα και δεν είναι εκτός της ατζέντας των συζητήσεων, ακόμα και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.
 
«Δεν έγινε καμιά αναφορά σε ‘’βελούδινο’’ διαζύγιο. Το δημοσίευμα που είδαμε στον Τύπο γι’ αυτό το θέμα καταρρίπτει από μόνο του μια τέτοια επιλογή μέσα από συγκεκριμένη αναφορά στην Ε.Ε.» (σ.σ. η ιδέα θεωρείται από τις Βρυξέλλες εντελώς μη ρεαλιστική, αλλά και επικίνδυνη για την Ευρώπη), απάντησε σε ερώτηση που του υποβλήθηκε σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
«Δεν υπάρχουν όμως σκέψεις ή συζητήσεις προς μια τέτοια κατεύθυνση. Η Τουρκία βρίσκεται σε μια περίοδο ανασκόπησης για το τι έγινε και προβληματισμού για τη μετέπειτα πορεία. Έχουμε ακούσει από τουρκικής πλευράς δηλώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις: Συνέχιση της προσπάθειας, ο στόχος της συνεχίζεται βάσει των σχετικών ψηφισμάτων για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Έχουμε ακούσει και διάφορα για Σχέδια Β’ και Γ’. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και εργαζόμαστε μέσα σε αυτό το πλαίσιο: Θέλουμε να φέρουμε ένα αποτέλεσμα, στο πλαίσιο των όσων έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί», ξεκαθάρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Τη ίδια ώρα πάντως, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υποστήριζε από τα κατεχόμενα πως η διαδικασία ανοικτού τέλους των διαπραγματεύσεων δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα, προσθέτοντας ότι με την ίδια κατανόηση, μεθοδολογία «θα φτάσετε στο ίδιο μέρος (αποτέλεσμα) και δεν θα μπορέσετε να φτάσατε πουθενά αλλού».
 
Ο Τ/κ ηγέτης μιλούσε κατά την υποδοχή του Τούρκου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού, αρμόδιου για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ στο «προεδρικό». Δοκίμασαν, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, αυτή τη μεθοδολογία. «Τώρα είναι περίοδος σκέψης. Και οι Ε/κ και τα Η.Ε. και για εμείς. πρέπει να κάνουμε τις αξιολογήσεις μας και να βρούμε τον καλύτερο τρόπο, δρόμο και μέθοδο». Από την πλευρά του ο κ. Ακντάγ ανέφερε ότι η Τουρκία είναι πάντοτε υπέρ μιας λύσης που θα βασίζεται σε δύο ίσους «λαούς» στην Κύπρο και θα συνεχίσουν αυτή τη στάση.
 
 Ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός έφθασε παράνομα στα κατεχόμενα το πρωί και έχει συνεχόμενες επαφές με την τ/κ ηγεσία.
 
Όπως κάνουν όλοι οι Τούρκοι επίσημοι όταν επισκέπτονται το ψευδοκράτος ο κ. Ακντάγ επισκέφθηκε και κατέθεσε στεφάνια στους τάφους των Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς.
 
Στο μήνυμά του στο βιβλίο που βρίσκεται στον τάφο του Ραούφ Ντενκτάς, ο Τούρκος αξιωματούχος έγραψε ότι ως «μητέρα πατρίδα» και ως εγγυήτρια δύναμη η Τουρκία θα ανταποκρίνεται σε όλες τις υποχρεώσεις της για μια δίκαιη, μόνιμη και περιεκτική λύση στην Κύπρο και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στα αδέρφια της τους Τ/κ και στο δίκαιο αγώνα τους.
 
Θα συνεχίσει επίσης, πρόσθεσε, να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να αρθούν οι άδικοι και χωρίς βάση περιορισμοί που-όπως υποστήριξε-εφαρμόζονται εδώ και χρόνια ενάντια στους Τ/κ ώστε να βελτιωθεί και η ευημερία τους.
 
Κληθείς να σχολιάσει την τη παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου στα κατεχόμενα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως γενικότερα από τις δηλώσεις που γίνονται από Τούρκους και Τουρκοκύπριους αξιωματούχους φαίνεται ότι είναι σε μία περίοδο περισυλλογής αυτό το διάστημα μετά τη Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα.
 
«Έχουμε ακούσει δηλώσεις από τουρκικής πλευράς που κινούνται σε διάφορους στόχους σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού και αντιλαμβάνεστε ότι -μέσα από συνεντεύξεις που δόθηκαν είτε από τον κ. Ναμί είτε από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών- είναι η τουρκική πλευρά που ξέφυγε και ξεφεύγει από το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα και δεν υπήρξε αποτέλεσμα», τόνισε.
 

Δειτε Επισης

Υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης τους Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου- «Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι η απελευθέρωση και επανένωση»
Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»