Τσιμεντοποιία Βασιλικού: Το εργοστάσιο που δεν σταματά να δουλεύει

Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού ιδρύθηκε το 1963 ως Δημόσια Εταιρεία κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας. Οι εγκαταστάσεις της τέθηκαν σε λειτουργία το 1967.

Δραστηριοποιείται στους τομείς διαχείρισης λατομείων και παραγωγής κλίνκερ (clinker), που αποτελεί το κύριο συστατικό του τσιμέντου και παράγεται για εγχώρια κατανάλωση αλλά και εξαγωγές. Οι εργασίες στα λατομεία αφορούν αποκλειστικά στην εξόρυξη πρώτων υλών για την παραγωγή τσιμέντου.

Με επενδύσεις στις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες, η Τσιμεντοποιία Βασιλικού διατηρεί μια γραμμή από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, στοχεύοντας στη μεγιστοποίηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, διατηρώντας άριστη ποιότητα κλίνκερ και τσιμέντου, όπως ανέφερε ο Ιάκωβος Σκουρίδης, διευθυντής παραγωγικής διαδικασίας.

Μονάδα
Το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου βρίσκεται στην περιοχή Βασιλικού, μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας. Η τοποθεσία επιλέγηκε λόγω της αφθονίας και της άριστης ποιότητας πρώτων υλών που υπάρχουν στην περιοχή και της εγγύτητας με τη θάλασσα.

Δυναμικότητα
Η παραγωγή κλίνκερ ανέρχεται στους 6.000 τόνους ημερησίως και η δυναμικότητα για τσιμέντο σε 7.500 τόνους την ημέρα. 

Λειτουργία 
Το εργοστάσιο εργάζεται επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο.

Πρώτες ύλες
Για την ετοιμασία του τσιμέντου, το υλικό που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι το κλίνκερ, σε ποσοστό 65%-95 %, ανάλογα με τον τύπο του τελικού προϊόντος.  Η παραγωγή του γίνεται με τη χρήση πρώτων υλών, κυρίως ασβεστόλιθου και άργιλου. Η ετήσια κατανάλωση κλίνκερ για παραγωγή τσιμέντου ανέρχεται σε 1 εκατ. τόνους. Για την παραγωγή 1.8 εκατ. τόνων κλίνκερ ετησίως χρειάζονται, περίπου, 2.4 εκατ. τόνοι ασβεστόλιθου και 450 χιλιάδες τόνοι αργίλου. 

Παραγωγή
Η διαδικασία για το τσιμέντο γίνεται σε τρείς φάσεις: Την ξήρανση, την άλεση πρώτων υλών και την παραγωγή - άλεση κλίνκερ σε καθημερινή βάση.
Η σειρά των εργασιών έχει αλλάξει πλήρως από το 2011, με την εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής κλίνκερ, η οποία σχεδιάστηκε με βάση τη βέλτιστη δυνατή διαθέσιμη τεχνολογία. Κύρια διαφορά είναι η χρήση ξηρής διεργασίας, αντί ημίξηρης που εφαρμοζόταν στο παρελθόν και η άλεση πρώτων υλών και τσιμέντου σε κάθετους μύλους. Με τη νέα γραμμή η κατανάλωση θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί κατά 35% και 30%, αντίστοιχα.

Προσωπικό
Η νέα γραμμή παραγωγής απαιτεί προσωπικό με πιο εξειδικευμένες γνώσεις, κυρίως στον χειρισμό. Η επιλογή των κατάλληλων ατόμων, καθώς και η πολύχρονη εκπαίδευσή τους είναι το κλειδί για την ανταγωνιστικότητα της μονάδας. Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τμήμα δεν έχουν μειωθεί καθόλου. Στην παραγωγή εργάζονται σήμερα 158 άτομα - μόνιμο προσωπικό, καθώς και 100, περίπου, ως εργολαβικό. 

Καινοτομία
Το 2010 εγκαταστάθηκε μεγάλος κάθετος μύλος τσιμέντου δυναμικότητας 200 τόνων την ώρα και μέχρι σήμερα γίνονται συνεχείς προσπάθειες για μείωση του κόστους παραγωγής. Σημαντικό κομμάτι στο κόστος άλεσης τσιμέντου αποτελεί η χρήση γκαζιού (liquid petroleum gas) για εξάτμιση του νερού, που χρησιμοποιείται στους μύλους για έλεγχο των δονήσεων κατά τη λειτουργία. Η χρήση νερού από το 2011 μέχρι σήμερα ελαττώθηκε, περίπου, κατά 60% - από τέσσερις τόνους σε ενάμισι την ώρα -, επιτυγχάνοντας μείωση της κατανάλωσης γκαζιού κατά 80%. Σημαντική εξοικονόμηση έχει επιτευχθεί και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει μειωθεί κατά 10 % σε σχέση με τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας.

Ο συγκεκριμένος μύλος που εγκαταστάθηκε στην μονάδα χρησιμοποιείται και σε αρκετά άλλα εργοστάσια παγκοσμίως, καθώς υπάρχουν 75 πανομοιότυποι παγκόσμια και η χρήση νερού σε αυτούς, καθώς και η κατανάλωση, είναι κατά μέσο όρο 15%-20 % μεγαλύτερη από αυτή που γίνεται από την Τσιμεντοποιία Βασιλικού.

Το 2014 εγκαταστάθηκε σύγχρονη μονάδα αποδεματοποίησης και τροφοδοσίας εναλλακτικών καυσίμων, των οποίων η χρήση στον κλίβανο παραγωγής κλίνκερ αυξήθηκε από το 5% στο 30% μέσα σε δύο χρόνια.

Διάθεση
Η ντόπια διανομή και παράδοση τσιμέντου γίνεται καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, μεταξύ των ωρών 06.00 π.μ. και 18.00 μ.μ. Εξαγωγές γίνονται σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες της εβδομάδας, από το λιμάνι του Βασιλικού, το οποίο κατασκεύασε και διαχειρίζεται η Τσιμεντοποιία Βασιλικού από το 1983.

Στόχοι 
Ένας από τους στόχους της εταιρείας είναι η μεγιστοποίηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, για αντικατάσταση των ορυκτών, διατηρώντας παράλληλα άριστη ποιότητα κλίνκερ και τσιμέντου. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται, επίσης, στη μείωση της χρήσης κλίνκερ για την παραγωγή τσιμέντου, έτσι ώστε να ελαττωθούν οι εκπομπές CO2 ανά τόνο τελικού προϊόντος.