Ο «υπόκοσμος του διαδικτύου» και ο μυστήριος Ολλανδός με τη γιάφκα στη Λεμεσό
14:18 - 26 Αυγούστου 2017
Το παρελθόν του 37χρονου Ολλανδού που συνελήφθη στη Λεμεσό μετά από σήμα της Ιντερπόλ ότι στην οικία του κρύβει γιάφκα όπλων, ψάχνουν οι Κυπριακές αρχές.
Ένα έμφορτο πιστόλι, 47 πλήρη φυσίγγια 38 χιλιοστών, ένα έμφορτο περίστροφο με σφαιρίδια 4 χιλιοστών, δύο κουτιά με αριθμό σφαιριδίων, ένα οπλοτόξο με τηλεφακό και πέντε βέλη, δύο σπαστήρες με ίχνη κάνναβης καθώς και σύνεργα καπνίσματος, ένα σακούλι με άγνωστη ουσία που πιστεύεται ότι είναι ναρκωτικά, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ένας υπολογιστής και μέσα αποθήκευσης ηλεκτρονικών δεδομένων, ήταν τα τεκμήρια που κατασχέθηκαν από την οικία του και τα οποία στάληκαν για επιστημονικές εξετάσεις.
Επίσης οι ανακριτές αναμένουν και το βαλλιστικό έλεγχο στα όπλα ούτως ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο συνδέονται με εγκληματικές ενέργειες που διαπράχθηκαν στο παρελθόν ενώ διεξάγονται και εξετάσεις για να διαφανούν οι διασυνδέσεις του ή εάν σχεδιάζει οποιαδήποτε εγκληματικά ενέργεια.
Σύμφωνα με το μήνυμα της Ιντερπόλ,, ο 37χρονος είχε εισαγάγει τον περασμένο Μάιο μέσω του δικτύου darknet όπλο και φυσίγγια και ως εκ τούτου ενημερώθηκαν οι κυπριακές αρχές όπου τον τσάκωσαν.
Ωστόσο ο ίδιος ανακρινόμενος ισχυρίστηκε ότι ήταν για την προσωπική του ασφάλεια ενώ σε ότι αφορά την μικρή ποσότητα κάνναβης που εντοπίστηκε στην οικία του, ανέφερε ότι στο παρελθόν ήταν χρήστης.
Ο 46χρονος οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου το οποίο διέταξε την κράτηση του για 6 ημέρες.
Τι είναι το Dark net από όπου έκανε τις παραγγελίες ο 37χρονος
Το Dark Net (σκοτεινό διαδίκτυο) είναι η πλευρά εκείνη του διαδικτύου στην οποία οι εκατομμύρια χρήστες, που χρησιμοποιούν καθημερινά τον υπολογιστή τους ή την έξυπνη συσκευή τους, δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα παράλληλο internet που δρα ανεξάρτητα από το γνωστό σε μας διαδίκτυο και συγκεντρώνει κάθε λογής ανθρώπους, από εγκληματίες, hackers, μέχρι εμπόρους ναρκωτικών και όπλων.
Μη προσβάσιμο στους συμβατικούς browsers ονομάστηκε Dark, δηλαδή σκοτεινό, διότι παραμένει κρυμμένο από τις μηχανές αναζήτησης που «σαρώνουν» το web, όπως και από τις διωκτικές αρχές ή τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες ανά τον πλανήτη, παρέχοντας ανωνυμία στους χρήστες του.
Πολλοί, όμως, το συνδέουν και το συγχέουν με το Deep Web, που η μόνη επαφή του είναι ουσιαστικά η χρήση των λογισμικών πλοήγησης TOR και I2P για να έχει κάποιος πρόσβαση σε αυτές τις σελίδες.
To Deep Web, αν και βασίζεται στις ίδιες αρχές ανωνυμίας και προστασίας προσωπικών πληροφοριών μέσω των ίδιων λειτουργιών και αρχιτεκτονικής που προσφέρει το TOR project, είναι ο «υπόκοσμος» ενός κρυφού και παράνομου σκηνικού, όπου ο χρήστης πρέπει να έχει κάποιες σοβαρές τεχνικές γνώσεις και ικανή αντίληψη του τι σημαίνει ασφάλεια για να μπορέσει να κάνει πλοήγηση. Όσο βαθύτερα βουτάμε στις ιστοσελίδες του τόσο πιο σκούρο γίνεται το περιεχόμενο του.
Στο Deep Web έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο σελίδων που μπορεί ο οποιοσδήποτε να αγοράσει και να πουλήσει παράνομα αγαθά, ναρκωτικά, πληροφορίες,παιδική πορνογραφία,πλαστές πιστωτικές κάρτες, πλαστές ταυτότητες και κάθε λογής υπηρεσίες μέχρι και δολοφονίες. Είναι ένα χώρος όπου κινούνται εγκληματίες κάθε είδους, σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες αστυνόμευσης από όλο τον κόσμο. Είναι πραγματικά ένας εικονικός κόσμος στυλ «Mad Max», όπου αν δεν ξέρεις γιατί είσαι εκεί και τι πρέπει να κάνεις, πολύ εύκολα μπορείς να γίνεις θύμα και στόχος.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τους διαδικτυακούς χώρους που μπορεί να συναντήσει ο χρήστης κατά τη διάρκεια της πλοήγησης:
- Banker & Co – Professional Service: για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
- Paypal4free – Hacked Paypal: λογαριασμοί προς πώληση, πλαστές πιστωτικές κάρτες.
- Eris – #1 Deepweb Dealer: πρόσβαση για αγορά κάνναβης, LSD, DMT, μανιτάρια, MDMA και οποιοδήποτε άλλο ναρκωτικό.
- All Purpose Identities: ψεύτικες ταυτότητες για ΗΠΑ και Καναδά, άδειες, διαβατήρια.
- Rent-a-Hacker: επαγγελματίες hackers προς ενοικίαση, DDOS, hacking, για καταστροφή sites, κατασκοπεία, κυβερνοτρομοκρατία.
- Contract Killer: ή αλλιώς σκοτώστε το πρόβλημά σας, όποιο κι αν είναι, προσλαμβάνοντας κάποιον «to clean up the job» όπως λένε οι μυημένοι.
- Crime Network: για εγκλήματα πάσης φύσεως ή για εξιχνίαση εγκλημάτων.
Σε γενικές γραμμές, τρομοκρατικά δίκτυα, υπηρεσίες, κατάσκοποι, έμποροι ναρκωτικών, δολοφόνοι για μίσθωση καθώς και εκείνοι που ψάχνουν για παιδική πορνογραφία αποκτούν πρόσβαση σχεδόν καθημερινά στο σκοτεινό χώρο του Deep Web.
Επίσης, εδώ θα συναντήσει ο χρήστης το The Hidden Wiki που παρέχει καταχωρήσεις των παραπάνω διευθύνσεων προκειμένου να πλοηγηθεί πιο εύκολα.
Υπάρχουν ακόμη blogs (χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της «Αραβικής Ανοιξης» o χώρος είχε κατακλυστεί από ιστολόγια, στα οποία έγραφαν όσοι συμμετείχαν στις εξεγέρσεις και ήθελαν να μεταφέρουν στο εξωτερικό τη μαρτυρία τους), φόρουμ (από φυσιολογικά μέχρι επαναστατικά ως παράνομα), Tor-enabled instant messaging και chat, ανώνυμη φιλοξενία αρχείων, ανώνυμη χρηματοδότηση, ανώνυμη ανατροπή και ανταλλαγή πληροφοριών, πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια/ανωνυμία του υπολογιστή, πληροφορίες για warez / cracks / hacking, όλα τα βιβλία, μουσική, όλες οι ταινίες που μπορείτε να φανταστείτε, αθλητικά στοιχήματα, πληροφορίες για θέματα εμπορίου και διεθνών αγορών ακόμη και τουρνουά που οι διαγωνιζόμενοι αγωνίζονται μέχρι θανάτου σε καταστάσεις τύπου Gladiator
Δίκτυα πρόσληψης δολοφόνων
Η σελίδα ονομάζεται »Hitman Network» και όταν ο ενδιαφερόμενος γράψει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα που θα ήθελε να »εξαφανίσει», η σελίδα ενεργοποιεί τρεις δολοφόνους προκειμένου να εκτελέσει την αγγελία αρκεί ο στόχος, όπως ενημερώνει, να μην είναι πολιτικός ή άτομο κάτω των 16 ετών.
Η σελίδα παρέχει και έκπτωση 1% στους χρήστες που θα τη διαφημίσουν καθώς σε μήνυμα της αναφέρει χαρακτηριστικά : “Tell others about this shop, and earn 1% from every purchase they will make».
Το άλλο μεγάλο δίκτυο πρόσληψης δολοφόνων ονομάζεται Assassination Market. Εδώ το όνομα του στόχου προστίθεται σε μια λίστα με ονόματα και στη συνέχεια οι χρήστες χρησιμοποιούν bitcoins προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τη δολοφονία.
Ανάμεσα στα ονόματα της λίστας θα βρούμε τον πρώην διευθυντή της NSA, Keith Alexander, τον πρώην πλέον Αμερικανό πρόεδρο, Barack Obama και τον πρόεδρο της Federal Reserve, Ben Bernanke που έχει πλειοδοτηθεί με το ποσό των 75.000 δολαρίων (124.14 bitcoins).
O δημιουργός της σελίδας κυκλοφορεί με το ψευδώνυμο Kuwabatake Sanjuro και όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει μέσα από τα forums συζήτησης, φιλοδοξία του είναι η ανατροπή των κυβερνήσεων.
Πώς, όμως, ο δολοφόνος αποδεικνύει ότι έκανε την προβλεπόμενη δολοφονία; Πριν από κάθε δολοφονία, ο εκάστοτε πληρωμένος δολοφόνος δημιουργεί ένα αρχείο κειμένου με την προβλεπόμενη ημερομηνία του θανάτου, στη συνέχεια, χρησιμοποιεί μια κρυπτογραφική λειτουργία γνωστή ως hash για να μετατρέψει το αρχείο κειμένου σε μια μοναδική σειρά χαρακτήρων. Πριν από τη δολοφονία, επίσης, κάθε δολοφόνος ενσωματώνει τα στοιχεία του σε ένα λογαριασμό bitcoin όπου γίνεται η πληρωμή του.
Όταν ο στόχος του δολοφόνου είναι νεκρός, στέλνει το αρχείο κειμένου στον Sanjuro, ο οποίος χρησιμοποιεί τα hashes για να βεβαιωθεί ότι τα αποτελέσματα ταιριάζουν με τον κωδικό που αποστέλλονται πριν από το θάνατο του στόχου. Ο Sanjuro κρατάει προμήθεια 1% για κάθε δολοφονία.
O υπόκοσμος του διαδικτύου
Όπως έγινε κατανοητό στις σελίδες του Deep Web τίποτα δε θυμίζει το επιφανειακό συμβατό διαδίκτυο και τους χώρους κοινωνικής δικτύωσης που κατά κόρον χρησιμοποιούν οι περισσότεροι. Εδώ δεν υπάρχουν καλοστημένες σελίδες, ούτε πολύχρωμες εικόνες. Εδώ επικρατεί το σκοτάδι του υποκόσμου, σα να κάνεις στη πραγματική ζωή βόλτα στις πιο αμαρτωλές γειτονιές όπου συχνάζουν εγκληματίες, περίεργοι και, φυσικά, οι Αρχές.
Όσοι δεν έχουν σχέση με όλα τα παραπάνω, επιθυμούν απλά πληροφορίες και οι πληροφορίες, αν γνωρίζει ο χρήστης πως να τις ανιχνεύσει, υπάρχουν.
Ο όγκος της πληροφορίας στο Deep Web θεωρείται πώς είναι 4πλασιος από ό,τι υπάρχει σήμερα σε αυτό που αποκαλούμε World Wide Web (WWW) και με πολύ πιο ποιοτικό περιεχόμενο, καθώς αρκετά στοιχεία δεν περνούν από λογοκρισία.
Για την ακρίβεια, το σημερινό WWW υπολογίζεται στα 20 Terabyte πληροφοριών ενώ το Deep Web κάπου στα 8.000 Terrabyte!!
Ο δικτυακός κόσμος του Deep Web δίνει την ικανότητα του μοιράσματος αρχείων πολύ εύκολα από υπολογιστή σε υπολογιστή χωρίς μεσολαβητές και για αυτό είναι και τόσο μεγάλος. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσο μεγάλος όγκος πληροφορίας μπορεί να υπάρχει σε εκατομμύρια προσωπικούς υπολογιστές σε σχέση με μερικές χιλιάδες κεντρικούς servers.
Πέρα, όμως, από το τεχνικό μέρος, εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι πώς ακριβώς επειδή υπάρχει ανωνυμία και τεράστια δυσκολία ελέγχου ροής πληροφορίας από τις Αρχές, είναι ένας παράδεισος για κάθε λογής παράνομη συναλλαγή και υπηρεσία.
Χαρακτηριστικά υπάρχουν αφηγήσεις στον ξένο τύπο, από διάφορους ερευνητές που παρήγγειλαν ναρκωτικά ακόμα και όπλα και τους ήρθαν με το ταχυδρομείο σε ταχυδρομική θυρίδα που οι ίδιοι είχαν δηλώσει για να μην στοχοποιηθούν μετέπειτα.
Όσο περίεργο και παράδοξο αν ακούγεται, στον χώρο αυτό υπάρχει μια μεγάλη μαύρη αγορά που πολλές φορές έχει κάνει την εμφάνιση της και στα ΜΜΕ παγκοσμίως (βλ. συλλήψεις για την μαύρη αγορά του Silk Road).
Οι Αρχές από κάθε χώρα σίγουρα προσπαθούν αλλά δεν είναι δυνατόν να ανταπεξέρθουν στην πρόκληση του Deep Web για τους παρακάτω λόγους:
Η αρχιτεκτονική του όλου δικτύου στηρίζεται στην απευθείας σύνδεση του χρήστη με τον άλλο χρήστη χωρίς παρέμβαση από τρίτους (βλ. πιστοποίηση) καθώς και στην ικανότητα να χαθεί το ίχνος σύνδεσης με το που θα κλείσει ο υπολογιστής του χρήστη (το λογισμικό TOR φροντίζει και κρύβει τα όποια στοιχεία με την αποσύνδεση κάνοντας διαγραφή τους από την πλευρά του).
Οι συναλλαγές γίνονται με bitcoin (μορφή ηλεκτρονικού νομίσματος). Το bitcoin είναι μη ανιχνεύσιμο καθώς δημιουργείται και εξαργυρώνεται με ηλεκτρονικό τρόπο χωρίς να μπορεί κάποιος να ακολουθήσει την διαδρομή του.
Δεν θέλουν οι ίδιες οι Αρχές να εξοντώσουν τον χώρο του Deep Web παρά την διάλυση του Silk Road, καθώς κατά δήλωση του αρχηγού του FBI, δήλωση που έγινε off the record, « είναι πιο εύκολο να βρίσκεις τους εγκληματίες εκεί που αισθάνονται πιο άνετα, παρά όταν τους ψάχνεις εκεί που θα κρύβονται συνεχώς».
Παρόλα αυτά, όμως, ο ψηφιακός κόσμος του Deep Web αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι στις υπηρεσίες αστυνόμευσης και πληροφοριών, οι οποίες και σπαταλούν τεράστιο δυναμικό και πόρους για τον εντοπισμό συνομιλιών και συναλλαγών μεταξύ προσώπων ενδιαφέροντος αλλά και μελλοντικών υπόπτων.
Μαζί με αυτούς, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από διάφορους,ακτιβιστέδημοσιογράφους και πάσης φύσεως ενδιαφερόμενους ερευνητές που ψάχνουν σε chat rooms (IRC) και σε forums του Deep Web για την διαφορετική είδηση που δεν θα έχει περάσει από λογοκρισία.
Είναι γνωστό ότι η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» συμβουλεύει τα μέλη της να το χρησιμοποιούν για να έρχονται σε επαφή με τις πηγές τους, στην περίπτωση που θέλουν να διασφαλίσουν πως θα μείνει μυστική η ταυτότητα όσων επικοινωνούν. Άλλωστε, αρκετές ειδήσεις και στοιχεία πρώτα εκεί βγήκαν σαν ανακοινώσεις και μετά στον υπόλοιπο κόσμο (βλ. στοιχεία περί Snowden και Wikileaks).
Το Deep Web συνοπτικά:
- Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με το Deep Web είναι σήμερα 400 με 550 φορές μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως ορίζει το World Wide Web.
- Tο Deep Web περιέχει 8.000 terabyte πληροφοριών ενώ το επιφανειακό Web (εκείνο δηλαδή το Web που βρίσκουμε από τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης) περιέχει 20 terabyte πληροφοριών.
- Το Deep Web περιέχει περίπου 550 δισεκατομμύρια μεμονωμένα έγγραφα σε σύγκριση με το 1 δισεκατομμύριο που υφίστανται στο επιφανειακό Web.
- Περισσότερες από 200.000 βαθιά κρυμμένες ιστοσελίδες υπάρχουν σήμερα.
- Οι εξήντα, μόνον, από τις μεγαλύτερες βαθιά κρυμμένες τοποθεσίες Web περιέχουν συνολικά περίπου 750 terabytes πληροφοριών – ήδη, αυτές από μόνες τους, υπερβαίνουν το μέγεθος του επιφανειακού Web κατά σαράντα φορές.
- Το Deep Web είναι η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη κατηγορία των νέων πληροφοριών στο Διαδίκτυο.
- Η ποιότητα του περιεχομένου του Deep Web είναι 1.000 έως 2.000 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του «επιφανειακού Ιστού».
- Το περιεχόμενο του Deep Web είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε ανάγκη πληροφόρησης και αγοράς.
- Περισσότερο από το ήμισυ του περιεχομένου του Deep Web βρίσκεται σε συγκεκριμένες βάσεις δεδομένων.
- Ένα ποσοστό 96% του Deep Web είναι προσβάσιμες στο κοινό πληροφορίες – που δεν υπόκεινται σε τέλη ή συνδρομές.