Η Κύπρος μέρος διεθνούς αποστολής για εκτροχιασμό αστεροειδή

Υπεύθυνος για την κατασκευή ενός πολύ σημαντικού μέρους της πρώτης διεθνούς αποστολής για εκτροχιασμό αστεροειδή θα είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO).
 
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Γιώργος Δανός, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, είπε ότι η εμπλοκή της Κύπρου αφορά συνεργασία του Οργανισμού με την ΝΑΣΑ και την Ιταλική Υπηρεσία Διαστήματος, δηλαδή είναι μια τριμερής συνεργασία (ΗΠΑ, Κύπρος, Ιταλία) στο πλαίσιο της ευρύτερης αποστολής, που σκοπεύει να δοκιμάσει τις δυνατότητες της ανθρωπότητας να εκτροχιάσει ένα αστεροειδή, ως μια πρώτη παγκόσμια προσπάθεια για διάσωση του πλανήτη από πιθανή καταστροφική πτώση ενός διαστημικού βράχου.  
 
Σημείωσε ότι ο αστεροειδής που επιλέγηκε ως στόχος δεν αποτελεί κίνδυνο για τον πλανήτη Γη, αλλά επιλέγηκε γιατί θα περνά σχετικά κοντά και θεωρείται ότι είναι ένας καλός στόχος για να δοκιμαστούν οι δυνατότητες της ανθρωπότητας.
 
Η αποστολή και ο ρόλος της Κύπρου
 
Για τον εκτροχιασμό του αστεροειδούς θα σταλεί ένας μικρός στόλος από διαστημόπλοια εκ των οποίων τα μεγαλύτερα θα έχουν το μέγεθος περίπου ενός ψυγείου. Πρόκειται άρα για μια μη επανδρωμένη αποστολή, όπως εξάλλου είναι όλες οι αποστολές στο διάστημα (εκτός από το φεγγάρι τη δεκαετία του 1970 και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 400 χιλιόμετρα από τη Γη). Τα διαστημόπλοια αυτά θα λειτουργούν σε συνέργεια.
 
«Εμείς, σε συνεργασία με την Ιταλία θα είμαστε υπεύθυνοι για την κατασκευή ενός πολύ σημαντικού μέρους αυτής της αποστολής», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός. 
 
Αφού γίνουν οι κατάλληλες μετρήσεις και σταλούν στη Γη, θα δοθεί το πράσινο φως για το μεγάλο κτύπημα, όταν δηλαδή ένα από τα σκάφη (εκείνο της ΝΑΣΑ)  θα προχωρήσει σε μια  ‘βουτιά αυτοκτονίας’, και θα καρφωθεί στο πλευρό του αστεροειδή, με σκοπό να τον μετακινήσει με κινητική ενέργεια.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Δανός, σκοπός δεν είναι να καταστραφεί ο αστεροειδής αλλά απλά να μετακινηθεί. Η τακτική που προτείνετο στο παρελθόν για καταστροφή του αστεροειδή κρίνεται επικίνδυνη γιατί μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα.
 
Η εκτόξευση υπολογίζεται να γίνει μεταξύ 2020-2022, ενώ ο στόλος θα ταξιδεύει για περίπου ενάμιση χρόνο μέχρι το κρίσιμο ραντεβού του με τον αστεροειδή. Ο χρόνος αυτός θεωρείται ‘μικρός’ για τα διαστημικά δεδομένα.
 
Τα οφέλη για την Κύπρο
 
Η ευκαιρία που δίνεται στην Κύπρο μέσω του Οργανισμού για συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια της ανθρωπότητας είναι τεράστιας σημασίας, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει το τοπίο σε ό,τι αφορά τον τομέα αυτόν στη χώρα μας.

Ο κ. Δανός σημείωσε ότι όταν το 1980 δόθηκε στην Ιταλία μια ευκαιρία για αποστολή στον Τιτάνα του Κρόνου, αυτό έφερε την Ιταλία στην έκτη θέση διεθνώς σε ό,τι αφορά το διάστημα.
 
Η σημασία της αποστολής για την ανθρωπότητα
 
Πριν 66 εκατομμύρια χρόνια οι δεινόσαυροι αφανίστηκαν λόγω της καταστροφής που επέφερε η πτώση ενός αστεροειδούς.  Πολλοί επιστήμονες ανά τον κόσμο, γνωρίζοντας ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, προβαίνουν κατά καιρούς σε προειδοποιήσεις ότι η ανθρωπότητα οφείλει να ενεργήσει προληπτικά, λέγοντας ότι ‘οι δεινόσαυροι δεν είχαν σχέδιο Β’, εμείς όμως πρέπει να έχουμε’.

Η αφύπνιση τα τελευταία χρόνια οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυξήθηκαν οι δυνατότητές μας για εντοπισμό των διαστημικών αυτών βράχων με πιο σύγχρονα τηλεσκόπια, ραντάρ, ενώ στη μάχη έχουν εισέλθει και οι ερασιτέχνες αστρονόμοι.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΝΑΣΑ, δεκάδες αστεροειδείς θα πλησιάσουν απειλητικά τη Γη τα επόμενα 100 χρόνια, και κάποιοι από αυτούς ξεπερνούν τα 100 μέτρα σε διάμετρο. Οι καταστροφές που μπορούν να προκαλέσουν είναι πολλές. Υπενθυμίζεται ότι από την γένεση της Γης, πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης μας έχει πληγεί πολλές φορές από αστεροειδείς των οποίων οι τροχιές τους οδήγησαν στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος. Για τους ειδικούς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η Γη θα κτυπηθεί ξανά, αλλά το ερώτημα είναι πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η κοσμική σύγκρουση και κατά πόσον θα είμαστε έτοιμοι να την αποτρέψουμε.
 

Δειτε Επισης

Κορίτσια φοβούνται για τις ρυτίδες από το Δημοτικό λόγω tik tok
Στην παγωμένη «Ευρώπη» το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ για πλανητική αποστολή
Γιατί δεν θα διαθέσει στην Ευρώπη την AI του iPhone 16 η Apple
ΒΙΝΤΕΟ: Πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο-«Μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»
ΒΙΝΤΕΟ: Αποκαλύφθηκε το iPhone 16 με ενσωματωμένα εργαλεία Apple Intelligence
ΒΙΝΤΕΟ: Παρουσιάζεται σήμερα το iphone 16 - Τα χαρακτηριστικά που προκαλούν θόρυβο
Σε τρία χρόνια εκτιμάται πως ο Έλον Μασκ θα είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο
Νέο τεστ διάγνωσης καρκίνου του προστάτη με αποτέλεσμα σε 15 λεπτά
Ο Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε πως ο Μπάιντεν πίεσε τη Meta να λογοκρίνει περιεχόμενο για την Covid
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απόδειξη για την αγορά επίπλων ηλικίας 3.500 ετών