Συνεχίζεται ο ακήρυχτος πόλεμος Βάσεων και λαθροθήρων

Παράνομες σωλήνες άρδευσης, μήκους 2 χιλιομέτρων, κατέστρεψαν χθες οι Βρετανικές Βάσεις στην περιοχή Ακρωτηρίου Πύλας, που τοποθετήθηκαν από εγκληματικές σπείρες παγίδευσης πουλιών.
 
Σε ανακοίνωσή τους, οι Βρετανικές Δυνάμεις Κύπρου σημειώνουν ότι οι σωλήνες τοποθετούνται για να προωθηθεί η ανάπτυξη ακακιών που φυτεύονται σκοπίμως και χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση διχτυών με σκοπό την παγίδευση αποδημητικών πουλιών.
 
Ο Εκπρόσωπος των Βάσεων Σων Τάλλυ δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει εφησυχασμός στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε το θέμα της παγίδευσης πουλιών».
 
«Είμαστε περισσότερο από έτοιμοι για την επικείμενη αποδημητική περίοδο και η ειδική Ομάδα Δράσης κατά του Εγκλήματος (CAT) θα περιπολεί νυχθημερόν. Ο κάθε παγιδευτής θα συλλαμβάνεται και θα διώκεται ποινικώς», είπε.
 
Τον περασμένο μήνα, οι Βάσεις κατέστρεψαν πέραν του ενός χιλιομέτρου σωλήνων και την περασμένη εβδομάδα δικαστήρια των Βάσεων επέβαλαν ποινές φυλάκισης σε τρεις παραβάτες που παγίδευαν πουλιά, από τέσσερις μέχρι έξι μήνες, μαζί με πρόστιμα €900.
 
Η αποφασιστικότητα των Βάσεων να ανιχνεύει, να αποτρέπει και να διακόπτει τη δραστηριότητα παράνομων παγιδευτών αποδείχθηκε την περασμένη αποδημητική περίοδο, όταν χρησιμοποιήθηκαν κρυμμένες κάμερες σε κοινή δράση με τη Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία Πουλιών για τη σύλληψη παγιδευτών. Αυτή η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά διώξεων και συνέβαλε στη σύλληψη ή κατηγορία σχεδόν 80 παγιδευτών για εγκλήματα σχετικά με πουλιά, και κάποιοι έλαβαν πρόστιμα μέχρι και €2.500.
 
Ο κ. Τάλλυ ανέφερε ότι η παράνομη άρδευση αποτελούσε και κίνδυνο για τους στρατιώτες που εκπαιδεύονται με πραγματικά πυρά. «Αυτές οι σωλήνες τοποθετούνται αδιάκριτα, εν αγνοία του προσωπικού των Βάσεων. Θα μπορούσαν πολύ εύκολα να αποτελέσουν την αιτία ενός σοβαρού δυστυχήματος», επεσήμανε.
 
Όσον αφορά τις προετοιμασίες για την επικείμενη αποδημητική περίοδο, ο κ. Τάλλυ είπε ότι «έχουμε ολοκληρωμένα και ευρείας κλίμακας σχέδια για να ανιχνεύουμε και να συλλαμβάνουμε οποιονδήποτε προσπαθήσει να παρανομήσει, κυνηγώντας πουλιά παράνομα».
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, 4% της Αστυνομικής Δύναμης των Κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων ασχολείται αποκλειστικά με δραστηριότητες κατά της παγίδευσης πουλιών κατά την αποδημητική περίοδο.
 
Την προηγούμενη περίοδο, από το Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι το Μάρτιο του 2017, η ομάδα κατά της παγίδευσης πουλιών κατάσχεσε πέραν των 800 διχτυών. Σύμφωνα με υπολογισμούς της οργάνωσης BirdLife, σε μία αποδημητική περίοδο 20 εβδομάδων, αυτά τα δίχτυα θα μπορούσαν να παγιδεύσουν πέραν των 280.000 πουλιών. Οι Βάσεις κατάσχεσαν εξοπλισμό παγίδευσης πουλιών αξίας πέραν των €75.000.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Δειτε Επισης

Αυξάνονται οι Εθνοφρουροί που επωφελούνται του σχεδίου δωρεάν διακίνησης με λεωφορεία
Ασκεί έφεση στην απόφαση του Συνοδικού που τον καθαιρεί ο Σερκελίδης-«Δεν την αναγνωρίζω»
Βλάβη σε σκάφος που μετέφερε Ισραηλινούς από την Κύπρο-Κινητοποιήθηκε το Πολεμικό Ναυτικό
Δικαίωμα εγγραφής για 36 μήνες στο Μητρώο Οδοντιάτρων σε αποφοίτους από τρίτες χώρες έδωσε η Βουλή
Η Βουλή ψήφισε παράταση για αδειοδότηση ξενώνων
Πράσινο Ολομέλειας για δημιουργία δωματίων μητρικού θηλασμού
Συγκλονίζουν γονείς μεταμοσχευμένου ασθενή που έσβησε σε ΤΑΕΠ-«Δεν υπήρχε κανένας να μας μιλήσει»
Επίτροπος Διοικήσεως: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση για επιταγμένο επί 50 χρόνια τεμάχιο
Αυξημένη κινητικότητα στα αεροδρόμια λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή-Πάνω από 500 πτήσεις ημερησίως
Δεσμεύτηκε περιουσία από το 1996 για ανέγερση σχολείου και δεν έγινε τίποτε-Ενοχλημένοι οι βουλευτές